Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro10.05.2024 00:15

Cuvântul care zidește


A A

Cunoașterea lui Hristos cel înviat, fundament al credinței

Cunoașterea lui Hristos cel înviat, fundament al credinței

Hristos a Înviat!

Fiecare activitate din viața omului are potențialul de a fi un mod în care iubirea lui Dumnezeu este întruchipată. De aceea, fiecare gând, fiecare faptă a vieții omului din orișicare perioadă a acesteia trebuie să contribuie la apropierea lui de Dumnezeu, altminteri el nu-și îndeplinește misiunea ontologică. Fiecare minut și fiecare secundă ale vieții sunt importante, iar aceasta până la ultimele clipe pe care ni le-a dat Dumnezeu. În acest sens Cuviosul Talasie Libanul spunea: „Mântuitorul sufletului și al trupului este Hristos cel Înviat, iar cel ce iubeste pe Hristos și urmează lui v-a vedea cunoașterea adevărată”. Învierea Domnului ne oferă modul deplin de întruchipare a iubirii lui Dumnezeu în lume.

Cunoașterea lui Dumnezeu poate fi dobândită numai mergând dincolo de orice obiect vizibil și inteligibil. Noi Îl putem cunoaște pe Unul care este deasupra a tot ceea ce poate fi obiect al cunoașterii numai prin unire cu acesta. Sfântul Maxim Mărturisitorul spune că „ținta supremă nu este gnoza divină, ci unirea care depășește orice cunoaștere”. Această unire se face dincolo de orice manifestare sensibilă sau inteligibilă a lui Dumnezeu, trecând prin asceză de la „gnoza trupească” a fințelor create la teologie sau cunoaștere divină, dobândind ”harul înțelegerii divine” care depășește cunoașterea făpturilor.

Trebuie menționat faptul că omul modern are multe îndoieli în credinta sa și se aseamănă prin aceasta Apostolului Toma, rămânând la o cunoaștere empirică, eficientă doar în lumea materială, și nici acolo în totalitate. Însă, omul modern poate avea o cunoaștere superioară și calitativă, odată cu vederea lui Hristos Cel Înviat, deoarece sensul omului, și implicit al vieții sale, corespunde, în finalitatea sa, îndumnezeirii, firea umană înviată. Prin credință, nădejde și iubire Îl putem vedea și noi astăzi pe Hristos Domnul Înviat, și numai în felul acesta credința devine puternică, neîndoielnică, lucrătoare și mărturisitoare. 

 

Pr. Bugiulescu Constantin-Valentin, Parohia Voinești II

 

 Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Elevi în focurile Evaluării Naționale
328 de locuri de muncă disponibile
Programul „Masă caldă” ajunge la șase școli din județul Dâmbovița
Licee reorientate către învățământul profesional
O lansare de carte spectacol
Investiții în educație și infrastructură în Pucioasa
Calea Luminii va fi aprinsă și în acest an înainte de Paște
Muzeele dâmbovițene, deschise în minivacanța de Paște
Filiala Târgoviște a Academiei Oamenilor de Știință din România are o nouă conducere
Investiții masive în infrastructura educațională la Dobra


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Proiectul european - atacat la „baionetă”

În ultimii ani, proiectul european a fost atacat la "baionetă" de o serie de crize majore suprapuse, care intră în competiție pentru resurse și pentru atenția decidenților și a cetățenilor deopotrivă. Fiecare dintre aceste crize a pus la încercare coeziunea, solidaritatea și capacitatea de răspuns a UE, dar, în același timp, a oferit oportunități de învățare și de... [citește tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale