Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



26.09.2014 00:19

Editorial


A A

Cu ipocrizie despre libertatea presei

Cu ipocrizie despre libertatea presei

ALINA MAVRODIN VASILIU


Organizarea unor simpozioane savante și, cel mai adesea, electorale despre hăituirea politică și asasinarea economică a presei românești e ca-n proverbul „Teoria ca teoria, dar practica ne omoară”. Cum s-ar spune, simpozioanele vin și se duc, apucăturile nedemocratice rămân. Ne alegem doar cu niscaiva declarații politice de amor, platonice și alea, din categoria „Noi iubim libertatea presei” și „Libertatea presei este pentru noi o comoară” și, ca pe orice comoară, vor care mai de care s-o îngroape cât mai adânc în propria bătătură politică. Confrații și invitații din străinătate au și ei ceva reacții: stupefacție și compasiune.

Păi, cred și eu la ce văd și ce aud că se-ntâmplă cu presa românească siluită politic, despuiată economic și apoi făcută poștă între diverși interlopi cu protecție la cel mai înalt nivel. Nu că-n țările lor n-ar fi presiuni politice, dar în România e ca-n vestul sălbatic... Apoi simpozioanele o dau din jale în dezbatere despre măsurile luate de guvernele din țările civilizate, inclusiv cele din Uniunea Europeană, pentru ca lupta pentru libertatea presei să nu rămână doar o declarație politică ipocrită, lipsită de conținut democratic și guvernamental. Și, ce să vezi! Constatăm mereu că alte țări au făcut, mult - puțin cât au putut, în timp ce România nu a făcut nimic, dar absolut nimic, orice fel de guvern de stânga, de dreapta, minoritar ori majoritar a avut. Hai să întrebăm ce-au făcut guvernele noastre pentru libertatea și democratizarea presei.

Nu în ultimii 25 de ani, ci măcar în cei 7 ani de când România a intrat în UE. Și ce constatăm? Că „onorabilii” din clasa politică mioritică n-au avut alte interese mai „democrate” decât să asasineze presa independentă, să o compromită, să o discrediteze și să facă „societăți de presă” pe mâinile unor grupări de crimă organizată, de traficanți și de evazioniști. Și uite așa afacerile murdare ale unor donatori la pușculițele de partid s-au transformat în spălătorii de imagine publică pentru corupții de profesie sau, după caz, în mocirle pentru împroșcarea adversarilor politici ai acestora. Și-au mai avut grijă de ceva asasinii presei independente din România: să dezbine breasla jurnaliștilor și a patronilor de presă astfel încât să nu mai existe dialog social instituțional între guvern cu sindicatele și patronatele din presă.

Ci doar niște șuete desuete, un fel de „ceai cu presa” în care diverși analiști și jurnaliști caută să-și rezolve niscaiva interese punctuale pe lângă diverși șefi din guvern. Dacă simpozioanele cu pricina pică ele, așa, de unele singure, ca proastele, fix în brațele unor campanii electorale, cu-atât mai bine pentru guvernanți, și presei românești cuatât mai... rău.

Recunosc, sunt mai directă și mai concretă din fire și tocmai de-aia, văzând de atâția ani cum a fost „mersul făcut” în toată afacerea asta, îi provoc pe actualii guvernanți să ia exemplu de la guvernele altor țări. Să facă, și nu doar să zică! Că mi-au împuiat toți capul cu sloganul că ei sunt oamenii faptelor, nu ai vorbelor. Concret: să aducă taxele, impozitele și subvențiile pentru presa românească și pentru difuzarea presei la nivelul celor din țările UE. De chestia asta nu zic nimic băieții politici prin cele simpozioane savante. În plus, să facă bine și să curețe presa românească de traficanții cu care, în mod suspect, coabitează instituțional multe dintre organele statului. Până când se vor face (dacă se vor face!) toate acestea, nu-mi rămâne decât să constat că despre libertatea presei în România se vorbește în continuare cu multă ipocrizie, dar în sprijinul democratizării și independenței ei politicienii nu vor să facă absolut nimic. De ce? Pentru că în teorie presa e o putere în orice stat de drept, dar în practica românească majoritatea politicienilor o vor slugă.

www.alinamavrodin.ro



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (I)
Carambol european
Incertitudini mioritice
Ok, suntem în Schengen...


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale