Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



18.10.2019 00:25

Eveniment cultural național emblematic la Târgoviște


A A

"Crizantema de Aur" strălucește pentru a 52-a oară


GEORGE COANDĂ

 


 

Cronicarul a îmbătrânit, dar „Crizantema de Aur” a reîntinerit. De fapt, de când Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” a apărut în geografia culturală românească, implicânduse organizatoric profesionist în Festivalul Național „Crizantema de Aur”, acesta a cunoscut o benefică reînflorire, în fond acest cântec de suflet trăind o nouă tinerețe. Și astfel, cronicarul, la rându-i, a reîntinerit sufletește, hotărât să consemneze edițiile,câte îi vor mai fi date de bunul Dumnezeu de acum înainte. Ca atare, iată-l punându-și pixul la bătaie și cu emoție, ca de fiecare dată, notându-și în carnețelul de raporter – clasica și sănătoasa deprindere gazetărească, chiar dacă va fi avansat că-i de „modă veche” – momentele celei de-a 52-a ediții a „Crizantemei”.

●Joi, 17 octombrie 2019. Teatrul „Tony Bulandra”, gazdă a festivalului de câteva ediții încoace. În ambientul sugestiv, poematic am putea zice, de scenografie realizată de Alin Gavrilă, și în atmosfera muzicală creată de binecunoscuta orchestră „Dor românesc”, dirijată de Ștefan Cigu, prezentatorii Miruna Ionescu și Silviu Biriș, cu jovialul talent actoricesc caracteristic, au „ridicat cortina” ediției 2019 a „Crizantemei de aur”.

●Festivalul Național de Romanțe „Crizantema de aur” a fost organizat și în acest an în coproducție cu Televiziunea Română, evenimentele serii de ieri fiind transmise integral pe TVR 3 și TVR Craiova, începând cu ora 20.00, la fel cum vor fi și cele din această seară. Totodată, reținem că mâine, Seara de Gală a Festivalului va fi transmisă în direct pe TVR 3, TVR Craiova și Radio România Antena Satelor, începând cu ora 18.00. Amintim, astfel, cu bucurie, și de parteneriatul media onorant pe care Festivalul Național „Crizantema de aur” îl are cu Radio România și la această ediție. De asemenea, echipa Televiziunii Române, coordonată de producătorul Maria Tănase Marin, merită întreaga noastră apreciere.

●În prima parte a serii, la secțiunea de Interpretare, au evoluat, încercând să atragă asupră-le atenția juriului, concurenții: Gabriela Alexandra Florea (București), Octavian Popa (Cluj), Lidia Bahnaru (Republica Moldova), Constantin Liviu Cojocărescu (Neamț), Claudia Elena Colniceanu (Buzău), Radu Marcel Brescan (Făgăraș), Maria Neag (Reghin/Mureș), Sabian Adrian Cojocaru (Mihai Kogălniceanu/Tulcea), Ioana Dincu (Teasc/Dolj) și Jana Gherbovei (Chișinău).

●Un sensibil microrecital a susținut câștigătoarea Trofeului „Crizantema de aur” 2018, Nicoleta Vasile.

●În pauză au avut loc următoarele evenimente, urmărite cu interes de un public numeros: deschiderea standului Casei de discuri EUROSTAR, fiind oferite CD-uri cu romanțe ale marilor interpreți români; lansarea unui CD semnat de Alexandru Arșinel. De asemenea, a fost deschis și un stand cu cărți despre romanță, semnate de autori îndrăgostiți de acest gen muzical de patrimoniu al culturii naționale.

●În partea a doua a serii, în acompaniamentul de excepție al orchestriei „Romanța”, de sub bagheta reputatului dirijor Lucian Vlădescu și în prezentarea plină de culoare a actriței Alexandru Velniciuc și a lui Octavian Ursulescu, juriului i-au fost supuse spre luare aminte – cu ce șanse de câștig, nu știm încă –romanțe puse pe portativ de Aurel Mustățea (București), Petre-Marcel Vârlan (Brașov). George – Marcel Cojocărescu (Bacău) Horia Făgărașanu (Timișoara), Paul Babici (Iași), Maricel Maxim (Holboca/ Iași) și Viorel Covaci (București).

●Au urmat recitaluri dedicate temei din acest an a Festivalului „Crizantema de aur”, respectiv Patrimoniului poetic al Romanței și Anului omagial al satului românesc, răsplătite cu binemeritate explozii de aplauze: medalionul componistic Nelu Danielescu în interpretarea Domnicăi Sorescu (Trofeul „Crizantema de Aur”, 1980); „Omagiu satului românesc”, (interpretare de excepție, Bogdan Hrestic, premiat la ediția din 2005 a „Crizantemei”), recitalul „Patrimoniul Romanței”- surpriza oferind-o interpretarea atât de îndrăgitului Alexandru Arșinel și, în sfârșit, recitalul „Tinerețea Romanței”, moment ilustrat de câțiva premianți ai festivalului: Vasilica Tătaru (premiul special al juriului, 2016), Doina Berbec (același premiu în 2017), Mădălin Băldău (premiul I, 2017)

●Iată acum juriile. La interpretare: ministrul-secretar de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale – interpretul de folclor și romanțe Alexandru Pugna – președintele Juriului; Daniela Vlădescu – artist liric, interpretă de romanțe, managerul Teatrului de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța; conf. univ. dr. Antoniu Zamfir – managerul Operei Române din Craiova; Matilda Pascal Cojocărița – interpretă de romanțe, directorul Ansamblului Profesionist „Dor Românesc” din Bistrița; Marian Stârcea – compozitor, directorul artistic al Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău; Paula Seling – interpretă și compozitoare, membră a UCMR; Petre Neamțu – dirijor, director artistic al ansamblului „Folclor” al Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău; Violeta Ianculescu – redactor muzical și organizator de spectacole la Radio România; Sergiu Cioiu – actor și interpret; Alina Mavrodin Vasiliu – interpretă de romanțe, directorul artistic al Festivalului Național „Crizantema de aur” și directorul Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște. La creație: Jolt Kerestely– președintele Juriului, compozitor și membru UCMR; Marius țeicu - compozitor și membru UCMR, Viorel Gavrilă - compozitor și membru UCMR, Mircea Drăgan - compozitor și membru UCMR, George Coandă – poet, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Svetlana Bivol – muzicolog, președintele Uniunii Muzicienilor din Moldova, Director al Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău- Rep. Moldova; prof.univ.dr. Aurelian Dănilă- muzicolog, membru al Academiei pentru Științe și Arte, Rep. Moldova.

●Și nu putem uita organizatorii, care merită un mare buchet de felicitări: Primăria și Consiliul Local Municipal Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița, Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște, în colaborare cu Ministerul Culturii și Identității Naționale, cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și cu Uniunea Muzicienilor din Moldova.

●Se poate aprecia că și ediția a 52-a debutat cu strălucire, „romanța cu grai străbun” murmurându- ne, tandru, pe „o vioară dorul”...

 

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Biblioteca Județeană „I.H Rădulescu” Dâmbovița, acreditată ERASMUS
Descoperiri inedite despre personalități istorice
Ecouri după concertul "Romanțele Dorului"
Romanțele dorului au cucerit Sala Radio
Succes pentru programele ERASMUS în Dâmbovița
Sprijin pentru Căminul de bătrâni de la Pătroaia
Elevii cu performanțe deosebite scapă de Evaluarea Națională
Liceele cu zero la Bac merg spre învățământul profesional
28 de unități de învățământ beneficiază de programul "Masă Sănătoasă"
Duminica Înfricoșătoarei Judecăți


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Haosul public și distrugerea națiunii române

GEORGE COANDĂ


România a intrat într-o periculoasă stare de haos public produsă de o dramatică degringoladă. Vinovații sunt și din lăuntrul său și din afara sa. Iar vinovații din lăuntrul său sunt cei cărora le încredințăm puterea cu mâna noastră, adică prin vot. Lipsiți de demnitate patriotică, de responsabilitate față de cei care le-au încredințat puterea ca să le diriguiască soarta, nu... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale