Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



20.10.2017 00:25

Ieri, în Cetatea Romanței - Târgoviște, a înflorit…


A A

"Crizantema de aur", ediția a 50-a, jubiliară


GEORGE COANDĂ,

FOTO CORVIN DUMITRICĂ

 


 

Aseară, sub auspiciile caldei toamne dâmbovițene, a debutat ediția jubileului de aur al celui mai longeviv festival muzical românesc „Crizantema de Aur”, închinat romanței. Evenimentul istoric, prin semnificația aniversară a acestei ediții, desfășurat în organizarea Primăriei și Consiliului Local Târgoviște, Consiliului Județean Dâmbovița, Centrului Județean de Cultură Dâmbovița, Teatrului „Tony Bulandra” Târgoviște, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, și-a consemnat pe fila zilei de 19 octombrie momentul deschiderii concursurilor de interpretare și creație. Alături de organizatorii tradiționali ai festivalului, au venit în acest an Ministerul Culturii și Identității Naționale, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, precum și Uniunea Muzicienilor din Moldova, în coproducție cu TVR și în parteneriat cu Radio România. În ambientul poetic creat de scenografia semnată de reputatul regizor Mc Ranin, director al Teatrului „Tony Bulandra”, au rostit mesajele de bun augur dl. Daniel Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște și dl. George Christophides – președintele de onoare al Federației Mondiale a Asociațiilor Centrelor și Cluburilor UNESCO. Evenimentul a fost transmit integral în direct pe TVR 3.

Prezentări ludice la Concursurile de Interpretare și Creație

● În prima parte a serii, îndrăgiții actori Miruna Ionescu și Silviu Biriș i-au invitat cu eleganță în scenă pe primii 7 dintre concurenții care, admiși în urma preselecțiilor făcute în toate zonele istorice din țară, au încântat numerosul public prezent în sala de spectacol a Teatrului „Tony Bulandra”, surprinzând prin tinerețe și talent deosebit: Flaviu Pop, Anuța Mădălina Arghiroi, Andrei Cocîrlea, Bogdan Florian Mihuți, Iulia Daiana Berbec, Cristina Neacșu, Ioan Bugnar.

● În cea de-a doua parte a serii, actrița Alexandra Velniciuc și cronicarul-prezentator Octavian Ursulescu au deschis Concursul de Creație, care va îmbogăți patrimoniul romanței cu 12 compoziții în primă audiție, primele 6 fiind prezentate aseară, semnate de: Francisc Reiter, Rodica Voicu, Stelian Apostol, Constantin Bardan, Ionel Bratu Voicescu, Nicolae Caragia. Cum este vorba de concursuri, și în prima și în cea de-a doua parte ar fi impardonabil să încercăm a ne da cu părerea care, subiectivă fiind, ar putea să influențeze deciziile juriilor.

● O surpriză a fost secțiunea „Bobocilor de crizantemă” în care o emoționantă impresie a lăsat interpreta de 15 ani Paula Coteț din Baia Mare.

Galele Crizantemelor Clasice și Populare - partea I

● Întâia seară a festivalului, ediția 2017, a continuat cu „Gala Crizantemelor Clasice” în care au evoluat Grupul „Romanța” condus de Constanța Ionescu-Câmpeanu, Dan Bottner (Găvăgină), Cristian Lorand Fieraru, Mariana Colpoș, Mioara Manea și Cristina Mihaela Dan, cu toții laureați ai marilor premii ale Festivalului „Crizantema de aur”. În microrecitalul „Stele ale Romanței”, spectatorii l-au aplaudat pe tenorul Florin Georgescu.

● Seara a fost magistral încheiată de „Gala Crizantemelor Populare” susținută de Trofeele romanței populare de la „Crizantema de aur”: Elena Pascu, Constantin Florescu, Domnica Sorescu, Valer Banciu, Pavel Păușan, Elena Ștefan, Marian Spînoche, Carmen Antal Cujbă, Corina Dragomir, Vasile Topârceanu, Doina Borda Eremia și Domnica Dologa.

● Orchestrele „Dor românesc” - dirijor Ștefan Cigu, „Romanța” - dirijor Lucian Văldescu și „Folclor” a Filarmonicii din Chișinău - dirijor Petre Neamțu au asigurat acompaniamentele de reală virtuozitate atât în concursuri, cât și în concerte.

● În cele două pauze ale serii au reținut atenția: lansarea cărții „O viață închinată cântecului” a maestrului compozitor Jolt Kerestely, a CD-ului de romanțe al Dianei Văluță - Trofeu al „Crizantemei de aur” de peste Prut. Omagiul „Ioana Radu – 100 de ani de la nașterea Reginei Romanței”, ilustrat cu un documentar monografic al îndrăgitei realizatoare TV Florentina Satmari, ale cărei amintiri memorabile despre Ioana Radu au emoționat publicul prezent în foaierul Teatrului „Tony Bulandra”. Nu în ultimul rând, omagierea corifeilor romanței s-a desăvârșit în atmosfera creată de sponsorul oficial Cotnari, prin selecția fină de vinuri oferite spre degustare tuturor spectatorilor prezenți aseară la regalul romanței românești de la Târgoviște.

Mari personalități în Juriile Festivalului

● Juriul Concursului de Interpretare: Eugen Doga (președinte de onoare), Alexandru Pugna, Codruț Bârsan, Margareta Ivănuș, Mariana Colpoș, Daniela Vlădescu, Florentina Satmari, Matilda Pascal-Cojocărița, Antoniu Zamfir, Silvia Goncear, Alina Mavrodin Vasiliu.

● Juriul Concursului de Creație: Jolt Kerestely (președintele juriului), Marius Țeicu, Viorel Gavrilă, Mircea Drăgan - din partea UCMR și Aurelian Dănilă - reprezentând Uniunea Muzicienilor din Moldova.

● Juriul presei: Gabriela Scraba, Nina Bolboceanu, Ivan Vârbanov, Horia Deliu, George Coandă, Bogdan Pavlică, Oana Georgescu, Bogdan Dragomir, George Corneanu, Ileana Vieru, Teodor Vasiliu.

● Să mai spunem că direcția artistică, așa cum se va întâmpla și în următoarele seri, este semnată de reputatul om de cultură Alina Mavrodin Vasiliu, director al centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței”. A fost să fie prima zi a ediției 2017 fastă!



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Vernisajul Expoziției Itinerante „Ochii Femeilor/Women’s Eyes”
Olimpiade naționale de limbi străine la Târgoviște
Sfânta Maria Egipteanca: Exemplu de transformare și smerenie
Trasee culturale prin Târgoviște
Noi succese ale micilor balerine din Târgoviște
„Cavaleri de Târgoviște”
Urcând treptele duhovnicești spre Înviere
Programul național pentru reducerea abandonului școlar
Nouă achiziție de carte veche la Arhiepiscopia Târgoviștei
Copiii de la Centrul de zi „Sfânta Maria” în vizită la Mănăstirea Bâldana


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

La limita guvernării europene

A trecut neobservată o remarcă a comisarului european Vìra Jourová, care zicea la începutul anului că Uniunea Europeană este „la limită” în ceea ce privește gestionarea sa. "Există deja o organizare a Comisiei Europene în vicepreședinți executivi, vicepreședinți și comisari obișnuiți. Aș spune că suntem la limita a ceea ce este fezabil din punct de vedere managerial”, a... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale