Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



18.10.2018 00:19

Editorial


A A

"Crizantema de aur" – eternul dor din sufletul românilor


GEORGE COANDĂ


În clepsidra toamnei târgoviștene, iată, „Crizantema de aur” va înflori pentru a 51-a oară. Pentru cel ce semnează, tot pentru a 51-a oară, o cronică remember a acestei estraordinare, și prin longevitate, și prin prestigiu, manifestări de suflet a culturii românești, acest fast moment îi stârnește nostalgii inubliabile. De ce de neuitat? Pentru că, de-a lungul unei jumătăți de secol, fiind martorul consecvent, de ce nu, un cavaler în armură de gazetar, al „Crizantemei de aur”, a consemnat în pagini de ziar atâtea întâmplări învăluite în moarul emoției, încât acum, ajuns la vârsta bilanțului senectuțial, ar vrea să exclame cu nostalgie, goetheean, „Rămâi, o, clipă, cât ești de frumoasă!”. Însă, cineva a surprins acribic, într-o monumentală istorie a „Crizantemei de aur”, acele clipe și întâmplări ale acestui festival cu parfum discret de romanță, și anume infatigabilul om de cultură Teodor Vasiliu. Străbătând o jumătate de secol și ceva, „Crizantema de aur” a adus, indubitabil, plus valoare nu numai vieții muzicale românești, dar și afirmării culturii noastre naționale, înfruntând, nu o dată, adversități și crize, când s-ar fi putut să nu mai aibă loc. Au existat, însă, oameni de bine, chiar în vremurile dogmatismului comunist, dar și după Revoluția din ’89, care, riscând uneori, nu au lăsat să piară festivalul, însă, din momentul creării Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței”, festivalul a cunoscut o spectaculară și benefică „schimbare la față” la cel mai înalt standard cultural european. Am putea vorbi de un remarcabil management organizațional și de o nouă și empatizantă strategie artistică datorată dăruirii pasionante a directorului executiv al Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței”, Alina Mavrodin Vasiliu, astfel că, „Crizantema de aur” a devenit, fără putință de tăgadă, un brand consolidat european, cultural, și al Târgoviștei, și al Europei. Sunt, ca atare, sigur că și după ce cronicarul de peste o jumătate de veac a acestei tandre manifestări muzicale va pleca, într-o zi, la întâlnirea cu eternitatea, „Crizantema de aur” va înflori mereu și mereu în toamna târgovișteană ninsă de amintiri cu murmur de romanță și vor veni alți cronicari să o nemurească pe pagini de ziar și în emisiuni de radio și de televiziune. „Crizantema de aur” va fi eterna romanță în sufletul generațiilor din viitor, așa cum Dorul este etern în sufletul neamului românesc.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Să nu ne uităm istoria
Mincinoșii lui Putin (II)
Mincinoșii lui Putin (I)
Prioritățile UE în 2025
Capitalism…comunist bruxellez
România în 2025
"Schimbare de gardă" la Universitatea "Valahia"
Mulțumim, Europa!
Păi ce, e de colo să ai șefia NATO pe mână!?
Alergăm și observăm


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale