Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



01.08.2016 00:25

Aprovizionarea cu medicamente a devenit muncă de Sisif pentru farmaciști și coșmar pentru bolnavi


A A

Criza medicamentelor, alarmantă

Criza medicamentelor, alarmantă
Președintele Colegiului Farmaciștilor Dâmbovița semnalează că situația se acutizează

❚ Problemele și disperarea întâlnite acum, când mai multe medicamente importante lipsesc de pe piață, au mai fost doar la începutul anilor 90 ❚ Medicamentele dispar din cauza prețurilor și, cum România are cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană, sunt unii producători cărora nu le mai convine să le vândă la aceste prețuri și le vând în exterior cu tarife mai mari ❚ În timp ce disperarea bolnavilor se adâncește, medicamentele dispar zilnic, unul câte unul, iar firmele importatoare-exportatoare văd situația doar ca pe o afacere și vor profit ❚ Deși sunt unele medicamente care pot fi înlocuite, există cazuri în care acest lucru nu este posibil și nimeni nu și-ar dori să fie în pielea suferindului

Interviu cu farmacist Carmen Bâte, președintele Colegiului Farmaciștilor Dâmbovița

VIOLETA STANCIU

 


 

Rep.: Procedura de semnare a contractelor dintre farmaciști și Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Dâmbovița a decurs după același model cu medicina de familie?

- Da, este vorba de același lucru ca și în cazul medicilor de familie. Practic, tot anul acesta, de la 1 ianuarie până acum, a însemnat, în fiecare lună, câte un act adițional de prelungire a contractelor. Săptămâna aceasta am semnat deja contractele pentru anul 2016, care urmează să intre în vigoare de azi, 1 august.

Rep.: În general contractele dintre furnizorii de servicii medicale și Casa de Sănătate se semnează doar pentru un an de zile?

- Au fost și situații în care au fost și pe doi ani sau pe un an, dar cu posibilitatea de a fi aceste acte adiționale care apoi consfințesc contractul respectiv.

„Dispar aproape în fiecare zi medicamente”

Rep.: Dumneavoastră, farmaciștii, aveți a vă plânge de ceva în ceea ce privește relația contractuală cu CJAS Dâmbovița?

- Din punct de vedere al acestui contract, nu avem de ce să ne plângem, pentru că nu au survenit probleme noi care să ne nemulțumească. Nu s-a întâmplat acest fapt. Dar știți, problemele noastre de nemulțumire sunt altele și mă refer la faptul că ne aprovizionăm foarte greu cu medicamente. Dispar aproape în fiecare zi medicamente și ne este foarte greu să ne aprovizionăm. Deci, practic, aceasta este problema noastră cea mai dificilă, în acest moment. Pe noi asta ne deranjează cel mai mult. Ca farmaciști, asta este meseria noastră, trebuie să ne străduim să avem medicamentele de care pacienții noștri au nevoie și sunt situații destul de multe, în ultima vreme, din păcate, când nu reușim să ne aprovizionăm.

Rep.: Dar ce se întâmplă cu aceste medicamente, nu se mai fabrică?

- Se fabrică, dar dispar din cauza prețului foarte mic practicat în țara noastră. Sunt unii producători cărora nu le mai convine să le vândă la aceste prețuri mici, și le vând în exterior cu tarife mai mari. De multe ori ei spun că prețul care este la noi în România este sub prețul lor de cost și nu le mai convine să piardă, și atunci scot medicamentele de pe piață. Apoi, tot datorită prețului mic fixat la noi (care sunt dintre cele mai mici din UE), se face export cu medicamente, așa-zis export paralel, dar nu e corectă exprimarea. Este un comerț legal care se face intracomunitar. Firmele acestea importatoare-exportatoare de medicamente sunt conduse de oameni de afaceri, iar pentru ei este business și vor să obțină profit. Ei nu privesc lucrurile așa cum le privim noi, farmaciștii sau medicii, din punct de vedere etic, deontologic. Ei o privesc strict comercial, pentru că au nevoie de profit... Noi, însă, ca farmaci ști, chiar dacă farmacia este o activitate comercială, noi ne facem meseria și privim din punct de vedere etic și deontologic lucrurile, pentru că asta este meseria noastră. Dar, repet, problema noastră foarte grea este aprovizionarea cu medicamente, chiar foarte grea.

„Acum câțiva ani situația s-a agravat din nou”

Rep.: V-ați mai confruntat, de-a lungul timpului, cu o astfel de criză de medicamente?

- Spre exemplu, eu personal, am deschis farmacia acum 25 de ani și, într-adevăr, în anii aceia, era tot o performanță să reușești să te aprovizionezi cu medicamente. După aceea a venit o perioadă bună în care găseai medicamente, nu se punea problema să ai nevoie de un medicament și să nu-l găsești. Deci probleme de acest gen am mai avut la începutul anilor 1990, după care situația s-a normalizat și acum, de câțiva ani, s-a agravat din nou. Pe măsură ce încep să dispară medicamente, atunci se acutizează problema. La început au dispărut câteva, a fost greu, dar dispărând și altele și altele, ele se adună, ca număr, și în clipa aceea, când sunt mai multe, se pune presiune în primul rând pe noi, farmaciștii, pentru că nu putem onora rețetele pacienților noștri.

Rep.: Medicamentele care dispar pot fi înlocuite cu altele?

- Sunt unele medicamente care pot fi înlocuite, dar nu toate, din păcate... Tocmai acest lucru ne îngrijorează pe noi farmaciștii.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

"Nu cred că aș fi învățat limba română dacă nu mi-ar fi plăcut poporul român!"
Greva de la QUADRA merge înainte!
Recensământul populației, în faza recenzării la domiciliu,
„La COS Târgoviște, salariile sunt dezamăgitor de mici”
Majorarea salariului minim... la alegere!
„Sunt 200 de șomeri înregistrați la AJOFM care ar putea să revină”
„Automecanica Moreni stă mai bine decât fabricile de la Cugir”
Îngrijorări sindicale legate de conflictul Rusia – Ucraina!
Societățile din Apărare nu au bugetele aprobate pe 2021
Alianța de guvernare PSD-PNL, sub lupa sindicală


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)

GEORGE COANDĂ


2024. 13 aprilie. O zi care ar putea rămâne o dată fatidică în istoria niciodată liniștită a umanității. Iranul ayatollahilort fundamentaliști a atacat cu o ploaie de drone și de rachete Israelul. A fost, se poate spune fără nicio urmă de glumă, un atac dinainte anunțat. De multă vreme, Teheranul, însă, nu a avut la îndemână un „casus belli”, fie și jucat la... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale