Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



24.05.2016 00:17

În farmaciile dâmbovițene


A A

Criza de medicamente s-a acutizat

Criza de medicamente s-a acutizat
Farmaciști și suferinzi, disperați: lipsesc deja multe medicamente

❚ Din nefericire, situația semnalată în urmă cu câteva luni, cu medicamentele care pur și simplu nu se mai găsesc în farmacii, nu s-a rezolvat, spre disperarea suferinzilor, dar și a farmaciștilor ❚ Președintele Colegiului Farmaciștilor Dâmbovița, Carmen Bâte, vorbește deschis despre cercul vicios în care au intrat medicamentele, prețul derizoriu la care au ajuns unele dintre ele și care determină firmele să oprească producția, dar și faptul că, dintre toate fabricile de medicamente, numai Antibiotice Iași mai are acționariat majoritar românesc

interviu cu farmacist Carmen Bâte, președintele Colegiului Farmaciștilor Dâmbovița

VIOLETA STANCIU


Rep.: Pe piața farmaceutică din țara noastră a început să-și facă apariția medicamentele care au dispărut în urmă cu ceva timp și care sunt căutate cu disperare de pacienți prin toate farmaciile?

- Din păcate, nu. Așteptăm și noi să vedem ce se va întâmpla începând cu semestrul al II-lea din anul 2016, când vom încheia și noul contract cadru cu Casa de Sănătate. Lipsesc destul de multe medicamente, din păcate. În primul rând, nouă, ca farmaciști, ne pare foarte rău că nu avem aceste medicamente și nu putem elibera rețetele. Pacienții, la rândul lor, nu au tratamentul de care au nevoie. E așa un cerc vicios care, din păcate, e în detrimentul tuturor, dar mai ales al pacienților.

Rep.: Care sunt semnalele pe care le aveți de la centru, ce se întâmplă cu aceste medicamente, nu se mai fabrică?

- Unele nu se mai fabrică pentru că au prețuri atât de mici, încât producătorii spun că nu mai este profitabil să le producă, și ne referim la medicamentele generice care sunt produse de fabricile din România. Prețurile sunt atât de mici, încât ei au zis că prețul impus de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Sănătății și Ministerul de Finanțe este sub prețul de cost și atunci nu au cum să le mai producă, și le-au scos din fabricație pe o perioadă de timp determinată sau nedeterminată. Cu altele se face export pentru că în spațiul acesta comunitar, al UE, se poate face export de medicamente legal. Inițial a fost numit export paralel, dar nu e paralel, este un export de medicamente legal. Noi, în România, avem stabilit cel mai mic preț la medicamente din UE și atunci se face export prin România, dar mai mult... trec facturile. Se exportă în țările din vest unde prețurile sunt și de zece ori mai mari.

Rep.: Dar ce se întâmplă cu aceste medicamente, care lipsesc cu desăvârșire din farmacii, în momentul de față, nu este un genocid?

- Noi am spus acest lucru, și nu o dată, de mai multe ori. Însă știți cum e, mai apare un medicament, mai dispare unul... Sunt unii pacienți care chiar au o problemă. Ne pare foarte rău că trebuie să-i purtăm pe drumuri și să le spunem «mai încercați și în altă parte, poate mai sunt farmacii care mai au pe stoc». Ce să spunem altceva pentru că până la urmă ne dăm seama că e vorba de un pacient, de un bolnav, care are nevoie urgentă de tratament, nu de vorbe goale.

Rep.: Nici situația anticoagulantului Sintrom nu a fost rezolvată?

- Până la acest moment, nu. Din păcate aceasta este situația.

Rep.: Medicamentele care au dispărut de pe piață pot fi înlocuite cu altele similare?

- În general sunt medicamente care au similar în produsele românești, dar sunt unele care nu au exact aceeași formulă chimică, deși acțiunile sunt asemănătoare. Pentru stabilirea tratamentului noi totdeauna trimitem pacientul la medic, pentru că numai acesta este în măsură să hotărască... Deci noi recomandăm tuturor pacienților să aibă acordul medicului.

Rep.: Aceste medicamente, care au dispărut, se produc în România?

- Da, unele sunt produse în țara noastră. Numai că fabricile de medicamente sunt societăți comerciale și nici nu mai știu dacă acționariatul lor este integral românesc. De exemplu, fabrica Terapia Cluj are acționariat majoritar indian, cea de la Târgu Mureș are acționariat unguresc. Numai fabrica Antibiotice Iași a mai rămas cu acționariat majoritar românesc. Problema cea mai grea este decizia aceasta de stabilire a unui preț care să-i mulțumească pe producători, dar în același timp și pe pacienți, și CNAS. Sunt medicamente care au prețul de 1- 2 lei/ cutia și e vorba de medicamente care se eliberează pe prescripție medicală. Deci nu e vorba de aspirină. De multe ori acestea sunt mai ieftine decât aspirina și antinevralgicul și vorbim de medicamente care înglobează tehnologie și cercetare. Cu toate acestea, s-a stabilit un preț atât de mic, sub prețul de cost, care, pentru producători, înseamnă pagubă. Vă dați seama în ce situație neplăcută suntem noi, farmaciștii. Profesia noastră spune să servim pacientul cu medicamente atunci când are nevoie...



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

"Nu cred că aș fi învățat limba română dacă nu mi-ar fi plăcut poporul român!"
Greva de la QUADRA merge înainte!
Recensământul populației, în faza recenzării la domiciliu,
„La COS Târgoviște, salariile sunt dezamăgitor de mici”
Majorarea salariului minim... la alegere!
„Sunt 200 de șomeri înregistrați la AJOFM care ar putea să revină”
„Automecanica Moreni stă mai bine decât fabricile de la Cugir”
Îngrijorări sindicale legate de conflictul Rusia – Ucraina!
Societățile din Apărare nu au bugetele aprobate pe 2021
Alianța de guvernare PSD-PNL, sub lupa sindicală


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)

GEORGE COANDĂ


Un binecunoscut filosof francez Bernard-Henri Levy a deconspirat cum că „suntem în mijlocul celui de-al Treilea Război Mondial”, și că pericolul de moarte, cu toate că pare paradoxal, ne vine din pricina acelei „mari alianțe între islamismul radical și ortodoxia rusă”. Beijingul, totuși, în înțelepciunea lui milenară îndeamnă „părțile relevante... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale