Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro19.08.2022 00:14

Cărți. Idei. Sensuri


A A

Credință și cultură la Târgoviște în timpul voievodului Petru Cercel

Credință și cultură la Târgoviște în timpul voievodului Petru Cercel

Acest volum, tipărit de Editura Arhiepiscopiei Târgoviștei, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, celebrează, în cele 350 de pagini, personalitatea unuia din cei mai erudiți voievozi, cunoscut drept iubitor de cultură și protector al artelor -Voievodul Petru Cercel, care s-a remarcat drept cel mai cunoscut promotor al renașterii culturale din Țara Românească și unul dintre credincioșii fii ai Ortodoxiei românești.

Voievodul a sprijinit, cu generozitate și cu dăruire, misiunea pastorală a Bisericii noastre străbune, oferindu-i sprijinul său Mitropolitului Serafim pentru propășirea credinței ortodoxe. Personalitatea sa este legată în mod indelebil de cunoscuta și distinsa lui operă literară creștină, de la care ne-a parvenit numai Imnul închinat lui Dumnezeu, poem religios care mărturisește despre bunele sale cunoștințe religioase, despre sensibilitatea sa aparte, dar, mai cu seamă, despre fundamentele credinței ortodoxe ce stau la baza alcătuirii sale.

Tot lui îi datorăm faptul că, în anul 1584, a readus capitala Țării Românești la Târgoviște și s-a preocupat de reconstrucția și dezvoltarea Curții Domnești de aici.

Mitropolitul Nifon a accentuat, în Precuvântarea volumului, faptul că „prin activitatea sa, Voievodul Petru Cercel a fost o adevărată punte de legătură între Răsăritul și Apusul Europei, fiind un model de aprofundare spirituală și culturală, dar și de erudiție și râvnă întru propășirea neamului său. Deși scurtă, domnia sa a fost străbătută de ideea continuității cu tradiția voievodală munteană de sprijinire a Bisericii noastre strămoșești, de perpetuare a tradiției simfoniei bizantine, dar și de o deosebită renaștere în plan cultural și spiritual”.

 

Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei

 

 Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

„Tezele ar putea să fie eliminate de tot din programă”
Pescuirea minunată
Infrastructură sportivă și educațională în dezvoltare la Raciu
Inspectorul școlar general, despre bursele de studii la clasa a V-a
Răvășitul oilor, la mare căutare și în acest an
Răvășitul oilor, „unul dintre festivalurile emblemă ale județului Dâmbovița”!
Inspectorul școlar general, despre proiectul pilot al evaluării digitalizate
Sfânta Cruce - nădejde spre mântuire
Proiectul Erasmus "Science is cool"
Sesiuni de informare pentru elevii de gimnaziu


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Valorile în care credem

Desigur, a discuta despre valori pare ceva banal, într-o lume în care sursele de informare ne invadează parcă prea mult viața. De multe ori, cuvintele seci ocupă spațiu public, iar fără să ne dăm seama preluăm automat expresii pompoase, fără a le trece suficient prin filtrul gândirii personale.

Teoretic, într-o lume utopică, avem anumite valori care ne veghează existența. Astfel, putem să... [citește tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale