Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro17.07.2020 00:25

40% dintre salariați, care sunt în prag de pensionare, vor rămâne fără slujbe


A A

COS Târgoviște.... "pe ultimul drum"

COS Târgoviște....

❚ „Pentru câteva sute de persoane va fi foarte greu, pentru că fiind și pandemie este foarte greu să-ți găsești un loc de muncă, nu mai poți pleca în afară pentru că „maica străinătate” ne ajuta și găseam acolo locuri de muncă mai bine plătite și era o alternativă viabilă”

 

VIOLETA STANCIU

 


 

Interviu cu Nicolae Dragodănescu, președintele Sindicatului „Valahia” Târgoviște

Rep.: Ultima mișcare a celor de la COS Târgoviște, prin concedierea celor 1200 de salariați, este sfârșitul combinatului?

-În notificarea pe care am primit- o spune încetarea activității pentru o perioadă nelimitată, cam așa este formularea dânșilor, iar tradus „concediem oamenii și nu știm dacă mai pornim”, ca să fie clar pentru toată lumea. Punctul nostru de vedere este că dacă statul nu-și exercită în continuare dreptul de a-și converti creanța pe care o are în acțiuni la COS Târgoviște și să facă tot posibilul să-l scoată din insolvență, să păstreze unitatea aceasta viabilă, dar aparținând statului, nu se va întâmpla nimic bun. Deci am așteptat șase luni de zile ca să vedem că nu merge, după șase luni în care oameni au stat în șomaj tehnic ba de la angajator, ba de la statul român, acum vedem că intenția este de a nu mai porni pe perioadă nedeterminată. Asta este realitatea! Noi acum am luat din nou legătura cu Ministerul Economiei și le-am solicitat să-și exercite puterea statului și să spună „domne, avem nevoie de combinatul acesta pentru România”, dacă avem nevoie? Și atunci, din punct de vedere legal, prin expropriere să-l luăm! Ordonanța 88/2018 a modificat legea insolvenței care permite ca acolo unde statul român are interes și are creanță, iar societatea se află în insolvență, în contul creanței să convertească acea creanță în acțiuni. La COS Târgoviște, oricând, statul român poate să-și convertească creanța de 10 milioane de euro în acțiuni, o creanță care este veche, antică și de demult... de la momentul intrării în insolvență. Actualul creditor majoritar, SIDNEF, cum se chema odată, firma de fier vechi, a devenit administrator judiciar, ulterior administrator special și practic gestionează insolvența, pentru că așa spune lege – dacă ai mai mult de jumătate din creanță poți să faci lucurile astea. Ideea este că acum suntem în situația în care au propus, dânșii, un plan de reorganizare aprobat de judecătorul sindic, anul trecut. În planul de reorganizare se prevedea ca activitatea să fie cesionată către Laminorul Danube Antreprise, o firmă poloneză care deschisese deja un punct de lucru în România pentru a prelua acest activ. Pe fondul pandemiei, chipurile, nu au mai fost interesați și nu a mai devenit atractivă. Nu a plătit un leu, să ne înțelegem, cel care urma să cesioneze! Apoi a făcut un contract de închiriere pe utilaje prin care combinatul, în baza unui contract de închiriere, îi dădea utilajele să producă oțel la COS Târgoviște, iar combinatul rămânea să-i furnizeze toate cele necesare, adică fluide, energie, gaze, cale ferată, cale rutieră... Să tot faci afaceri așa! Cam așa stau lucrurile. Așa zisul investitor, care urma să preia, nu a plătit niciun ban, nu-și mai arată intenția de a cumpăra, de a cesiona sau de a închiria... Acum dânșii spun că vor concediere colectivă pentru 1200 de oameni.

Rep.: Aceștia sunt toți salariații de la COST, mai rămâne cineva?

-Cam aceștia sunt toți. Poate o să mai rămână 2-3 directori și cu paznicul de la poartă. Situația este foarte tulbure, nu au contract colectiv de muncă, se vor prevala de legea insolvenței... M-aș mira să ne așezăm la masă cu ei și să discutăm, pentru ca oamenii să primească măcar niște plăți compensatorii.

Rep.: Considerați că ceea ce se întâmplă la COST este o „bombă” socială pentru municipiul Târgoviște?

-Acum cinci ani ar fi fost și explic de ce spun asta? La COS Târgoviște un procent important din salariați sunt deja pensionari, care au fost menținuți în activitate și cumulau pensia și salariul. Altă parte a fost cu contract de muncă pe perioadă determinată, iar în perioada pandemiei nu li s-a mai prelungit contractul și deja le-au încetat contractele. Mai rămâne un procent însemnat, undeva la 40%, apreciez eu, persoane care ar mai avea câțiva ani până la pensie. Da, pentru câteva sute de persoane va fi foarte greu, pentru că fiind și pandemie este foarte greu să-ți găsești un loc de muncă, nu mai poți pleca în afară pentru că „maica străinătate” ne ajuta și găseam acolo locuri de muncă mai bine plătite și era o alternativă viabilă. Acum stăm acasă, pitiți cu masca pe figură, și așteptăm șomajul tehnic, care și ăla va fi de câteva sute de lei. Cam așa stau lucrurile...

 

Citește și:

*Opinii politice despre închiderea COST

*„COST putea fi salvat, dar nu s-a vrut”

 

 

 Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Rețetele pe 2 și 3 luni, cele mai potrivite pentru bolnavii cronici
289 de persoane aflate în carantină
Accident rutier cu o persoană încarcerată
Rezerve suficiente de materiale de protecție
Contribuabilii sunt cu plata taxelor la zi
Tensiuni în industria de Apărare
Zeci de sancțiuni pentru nerespectarea măsurilor anti-COVID-19
Incediile de vegetație, un pericol pentru viață, bunuri și mediu
Întreruperi de energie electrică
Amenzi uriașe la controalele contra COVID-19


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Uluitorul cinism politic...

GEORGE COANDĂ


... l-a „pus în valoare”, deunăzi, domnul prim-ministru Ludovic Orban. Nici că se putea mai anapoda pentru guvernul PNL și pentru PNL însuși. Nu pricep din ce pricini, premierul, și președinte al PNL, a băgat o fugă până în Valea Jiului – „valea plângerii”, nu-i așa – ca să marcheze cu înalta sa prezență Ziua Minerului, cu care ocazie a participat, depunând... [citește tot...]Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale