Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



27.02.2014 08:20

Aflat în insolvență, cu șomajul tehnic prelungit și cu comenzi minime,


A A

COS Târgoviște abia mai pâlpâie

COS Târgoviște abia mai pâlpâie
Ritmul producției la COS Târgoviște este imprevizibil, depinzând de comenzi

❚ Cei 1360 de salariați vor reveni în unitate abia pe 3 martie, aproximativ la trei luni de când a debutat șomajul tehnic ❚ Secțiile au lucrat în sincope: pe 21 februarie a început Oțelăria, pe 3 martie se deschide Laminorul de Profile Mijlocii și Ușoare, însă doar pentru două săptămâni, după care se închide și-și reia activitatea doar Laminorul de Profile Mici ❚ Procedura de insolvență începută acum un an este și ea un ghimpe în talpa Combinatului: încă sunt procese pe rolul instanțelor târgoviștene care vor ajunge și la Ploiești, încă nu s-a depus un plan de reorganizare, există creanțe vechi și datorii către salariați rămase în coadă de pește ❚ În aceste condiții, dezamăgirea este cuvântul de ordine al metalurgiștilor, lipsiți de speranța redresării Combinatului interviu cu ing. Gabriel Banu, lider de sindicat la COS Târgoviște

 

VIOLETA STANCIU 


 

Rep.: După șomajul tehnic, prelungit în cele din urmă, a fost reluată activitatea la COS Târgoviște?

- Pe data de 21 februarie 2014 s-a început activitatea la Oțelărie. Se lucrează într-un program seară-dimineață pentru faptul că energia electrică este mai ieftină noaptea. Se lucrează după amiaza, de la orele 15.00 la 17.00, până dimineața, deocamdată. Pe data de 3 martie 2014 va fi pornit și Laminorul de Profile Mijlocii și Ușoare (LPMU). Lucrăm pentru colegii de la Buzău. Le dăm lor semifabricate, le prelucrează ei mai departe și le vând. În data de 11-12 martie va fi oprit Laminorul de Profile Mijlocii și va fi pornit Laminorul de Profile Mici, cel care face oțel beton. În Laminorul de Profile Mijlocii se face oțel mai de calitate, deși nu mai este cum era odată.

 

Pe 3 martie se reunesc toți salariații

Rep.: Câți oameni sunt la lucru în momentul de față? Câți salariați mai are COS Târgoviște?

- La acest moment sunt undeva între 800-900 de salariați, dar vor fi toți în momentul pornirii Laminorului, după data de 3 martie. În total mai suntem 1360 de salariați. Acasă, în șomaj tehnic sunt cei de prin zona Laminorului. Unii dintre ei au venit pentru a face acțiunile premergătoare pornirii, reviziei și reparațiile. Șomajul tehnic este 75% din salariul de bază.

 

Comenzi pe sponci

Rep.: Aveți comenzi suficiente care să vă permită să vă continuați activitatea o perioadă mai îndelungată?

- Comenzi sunt până pe 20-25 martie, dacă nu intervine altceva. Dar comenzi pot apărea oricând. De exemplu, de vineri până azi (n.n. - marți) au mai apărut peste 100 tone, adică încă opt ore de activitate în laminor. Dacă dai drumul la producție, pot să mai vină și alți clienți.

 

COS în vârtejul insolvenței

Rep.: Problemele de natură sindicală, legate de drepturile salariale, s-au soluționat?

- O parte din ele se află în continuare pe rolul instanțelor de judecată, iar altele sunt suspendate pentru că, pe perioada insolvenței, drepturile de natură materială se suspendă și se vor judeca după ce se termină ori planul de reorganizare, ori falimentul. Aceasta este procedura.

 

Rep.: Referitor la insolvență, în ce stadiu se află acest proces în momentul de față?

- Ceea ce se știe prin lege este că trebuie să se soluționeze toate contestațiile care sunt la masa credală, după care se va depune un plan de reorganizare. În momentul în care se va depune planul de reorganizare, se va vedea dacă acesta este viabil sau nu. Conform legii, planul de reorganizare se depune în 30 de zile de la lista finală a creditorilor. Or, câtă vreme mai sunt procese pe creanțe mai vechi, până nu se soluționează inclusiv recursul la Curtea de Apel Ploiești, nu se poate depune acel plan. Deci planul de reorganizare se depune în 30 de zile de la apariția listei finale a creditorilor. Unele procese sunt de-abia la Târgoviște și vă dați seama că va urma recursul la Ploiești. Nu văd planul de reorganizare să fie depus mai devreme de jumătatea anului sau sfârșitul anului.

 

Viitorul Combinatului, departe de optimism

Rep.: Sunteți optimist în ceea ce privește viitorul COS Târgoviște?

- Nu pot fi optimist atâta vreme cât intrăm în luna martie și de-abia acum pornim activitatea. Nu avem încărcare 100% ca să poți face producție, să strângi bani să-ți plătești datoriile vechi, creanțele la salariați. Putem fi optimiști în acest caz?!

 

Vă reamintim că în urmă cu un an, la mijlocul lunii februarie 2013, foștii administratori ai COS Târgoviște, rușii de la Mechel, și-au vândut toate activele deținute în România pentru aproximativ 70 de dolari (230 lei) companiei Nikarom Invest SRL, care a achiziționat combinatele Mechel Câmpia Turzii, Târgoviște, Ductil Steel Oțelu Roșu, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila și Mechel Reparații Târgoviște. În 22 februarie 2013, Tribunalul Dâmbovița a admis cererea Mechel Târgoviște de reorganizare și a deschis procedura generală de insolvență a companiei.




Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Trimis de Petru la 27.02.2014 17:16

Pupati mana lui Nastase ca el a vandut COST.
Continuati cu Ponta ca va ajuta si el.
.


Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

"Nu cred că aș fi învățat limba română dacă nu mi-ar fi plăcut poporul român!"
Greva de la QUADRA merge înainte!
Recensământul populației, în faza recenzării la domiciliu,
„La COS Târgoviște, salariile sunt dezamăgitor de mici”
Majorarea salariului minim... la alegere!
„Sunt 200 de șomeri înregistrați la AJOFM care ar putea să revină”
„Automecanica Moreni stă mai bine decât fabricile de la Cugir”
Îngrijorări sindicale legate de conflictul Rusia – Ucraina!
Societățile din Apărare nu au bugetele aprobate pe 2021
Alianța de guvernare PSD-PNL, sub lupa sindicală


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Șoșocismul de mahala

Așa ar putea fi caracterizată ciorovăiala grotescă dintre senatoarea bântuită de un egocentrist violent, pe numele ei, pe care îl mai poartă încă, Șoșoacă Ivanovici Diana și soțul ei, la fel de egocentru, Șoșoacă Silvestru, ambii închipuindu-se fiecare buricul Universului. Pe mine, unul, nu mă interesează de unde s-au luat, însă spectacolul, repet, grotesc, pe care îl oferă pe micile ecrane dă... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale