Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



30.01.2018 00:17

La nivelul județului Dâmbovița


A A

Cooperativele agricole... în chinurile facerii

Cooperativele agricole... în chinurile facerii

VIOLETA STANCIU


Pentru a-și putea valorifica în mod constant și eficient roadele muncii lor concretizate în legume, fructele, cereale, și nu numai, producătorii agricoli trebuie să se asocieze și să formeze cooperative agricole puternice. În lipsa acestor entități vânzarea produselor agricole în hypermarket-uri, în marile lanțuri de magazine, devine aproape imposibilă pentru micii producători, care nu au puterea economică de a pătrunde în aceste spații comerciale. La nivelul județului Dâmbovița au început, ce-i drept în pași de melc, demersurile pentru formarea unor cooperative agricole, în special pe zona de legume-fructe, însă lucrurile sunt departe de ceea ce ar trebui să fie în realitate o astfel de cooperativă, pentru că, așa cum a sintetizat situația directorul Direcției Agricole Dâmbovița, ing. Ion Oprea, „toată lumea vrea cooperative, dar nu vrea nimeni să dea bani”.

Din 22 de organizații mai sunt doar 3 recunoscute de Ministerul Agriculturii

„Au fost demarate discuții de către colegii noștri din teritoriu pentru organizarea producătorilor de legume-fructe în cooperative sau grupuri de producători. În 2004-2006, când au apărut aceste legi, noi am avut, în Dâmbovița, peste 22 de astfel de organizații. La acest moment, nu mai avem decât 3 organizații recunoscute preliminar de Ministerul Agriculturii. Punctul meu de vedere, pe care l-am spus la o ședință operativă la Ministerul Agriculturii, este că trebuie găsite soluții astfel încât producătorii să-și vadă interesul pe termen scurt, nu pe termen lung. Degeaba îi spunem noi că peste câțiva ani va curge lapte și miere dacă mâine el vede că nu-i în regulă. Acesta este un motiv pentru care nu se asociază. E clar că producătorii din zona cooperativizată, o parte dintre ei, nu uită ce cooperative erau înainte... Celor din zona necooperativizată încercăm să le spunem despre ce e vorba astfel încât să se pornească rotița”, a ținut să precizeze directorul Direcției Agricole Dâmbovița, ing. Ion Oprea.

La noi nu există cultul cooperativelor, așa cum îl au cei din afară

Un alt aspect sesizat de acesta este că producătorii de legume și fructe de la noi nu au acest cult al cooperativelor, așa cum îl au cei din afară, dar care s-a format în zeci de ani, nu imediat. „Acolo lucrurile s-au făcut în timp, după vreo 30 de ani. Și acum producătorii din afară nu sunt mulțumiți de prețul pe care îl primesc. Același lucru se întâmplă și la noi, de exemplu, atunci când cooperativa ar face contracte pe termen lung... În 2016 când a fost supraproducție toată lumea ar fi vrut să se ducă la cooperativă, pentru că nu aveau ce să facă cu merele. În schimb, anul trecut, când a fost producție mică nimeni nu mai vroia să le dea la cooperativă, pentru că merele se puteau vinde la un preț mai bun. Așa s-a întâmplat că foarte multe cooperative mari, la nivel de țară, au clacat, pentru că nu a existat o aprovizionare constantă. Omul vrea acest câștig imediat, el nu se mai gândește că, dacă anul viitor va fi supraproducție, nu va avea cui să-i mai dea. Din punctul meu de vedere până când nu vom umbla la legislație nu întrezăresc că se vor face aceste cooperative agricole funcționale”, a mai punctat directorul Direcției Agricole Dâmbovița.

Înființarea scriptică a unei cooperative agricole se face repede și ușor, însă adevărata problemă apare în momentul finanțării, care lipsește cu desăvârșire în momentul de față, pentru că nimeni nu vrea să plătească. Acesta este și motivul pentru care directorul Ion Oprea nu vede fezabilă cooperativa, decât după comasarea terenurilor. „Forma aceasta de organizare nu înseamnă că am făcut documentația și gata suntem cooperativă. Nu este așa, după aceea începe munca grea, pentru că trebuie să ai un om, un director executiv care să pună suflet și să aibă timp să umble după contracte. Și omul acesta trebuie să fie plătit! Pe de altă parte, la o cooperativă cu minim 5 asociați, ca să obținem aceeași partidă de fructe, ne trebuie o sală de sortare, care înseamnă foarte mulți bani. Pâi de unde îi luăm? Putem să-i luăm prin proiecte, dar și în acest caz există cofinanțare... și nu ne dă nimeni nimic degeaba. Deci lucrurile sunt mai complicate din punctul acesta de vedere. Să sperăm că în timp lucrurile se vor așeza. Eu cred că primele cooperative bune și cu activitate se vor înființa acolo unde se va face comasarea terenurilor înainte. Adică vine un investitor care cumpără 30-50 ha, își face el un depozit, pe proiecte, și după aceea mai ia pe cineva pe lângă el. Cam așa văd eu că se poate realiza. Altfel... toată lumea vrea cooperative, dar nu vrea nimeni să dea bani, iar lucrul acesta nu se poate face decât împreună”, a conchis Ion Oprea.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Străzile din satul Suduleni au fost modernizate
Proiectul de asfaltare pentru reabilitarea infrastructurii rutiere
Schimbări climatice afectează vegetația în sudul județului Dâmbovița
Impozite pentru înfrumusețare și întreținere corporală
Amenzi usturătoare pentru deșeuri reciclabile
327 de locuri de muncă disponibile
Investițiile în comuna Raciu prind contur
Șofer-pericol public, arestat preventiv 30 de zile
Infracțiuni la regimul rutier, constatate de polițiști
422 de sancțiuni contravenționale, aplicate de polițiști


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)

Pe măsură ce alegerile prezidențiale din România de peste Prut/Republica Moldova se apropie, Kremlinul putinist n-o slăbește din cătarea lui criminală. Printre armele pe care deja le-a pus în bătaie sunt și politicienii românofobi, unii dintre aceștia de neam românesc (!?), și politruci ruși de la Tiraspol, și găgăuzii delicatetei bașcane Evghenia Guțul cu sufletul tot dăruit țarului Putin și cu un kalașnikov pitit sub fustă. Este... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale