Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



17.10.2016 00:18

Interviu cu inspectorul general al Poliției Române (I)


A A

Controale la Serviciul Omoruri și cazul Gigină

Controale la Serviciul Omoruri și cazul Gigină

Cazul Gigină, deficitul de personal din Ministerul Afacerilor Interne, situația persoanelor date în urmărire internațională, dotarea polițiștilor, dar și controalele de la Serviciul Omoruri au fost câteva teme la care inspectorul general al Poliției Române, Bogdan Despescu, a răspuns într-un interviu acordat Agerpres.

AGERPRES: Ultimele zile au fost marcate de cazul ursului împușcat la Sibiu. Care este situația?

Bogdan Despescu: În acest moment este în derulare o anchetă în cadrul unui dosar penal și, totodată, ministrul Afacerilor Interne a dispus verificări prin Corpul de control al ministrului. În ambele situații acordăm sprijin și cu siguranță în urma acestor activități se vor clarifica toate aspectele legate de acest caz.

AGERPRES: Raportul Corpului de control al premierului și controalele de la Serviciul Omoruri. De ce există diferențe între raport și precizările Poliției Române? Au fost 17 persoane în control la Serviciul Omoruri sau au fost 6?

Bogdan Despescu: În primul rând, aș vrea să vă precizez tema acestui control și am să plec de la ce s-a întâmplat în 2015. Undeva, la sfârșitul anului trecut, aparatul central al Poliției Române a fost controlat la rândul său de către organismele cu atribuții în domeniu, cu referire la protecția informațiilor clasificate. Avem structuri specializate în acest domeniu. Raportul de control pentru structura centrală a scos în evidență că suntem obligați, există și o prevedere legală, să intensificăm la rândul nostru activități de control în structurile teritoriale. În baza acestor concluzii s-a stabilit un calendar de activități de control pentru unitățile teritoriale. Tema pentru Poliția Capitalei a fost, repet, de verificare a respectării normelor în domeniul informațiilor clasificate și protecției datelor cu caracter personal. La momentul când s-a organizat acest control nu a fost vizat numai Serviciul Omoruri. Au fost vizate, din Poliția Capitalei, trei structuri, respectiv Serviciul Omoruri, Serviciul Economic și Serviciul de Ordine Publică, și alte două inspectorate de poliție - Argeș și Ilfov. Organizarea controlului cu acești 17 ofițeri care au atribuții de control s-a realizat pentru cele trei mari unități, iar pentru Poliția Capitalei cu cele trei servicii la care m-am referit. Cei 17 lucrători, când s-au deplasat la Poliția Capitalei, au fost repartizați pe cele trei servicii, cele trei structuri controlate: la una șase, la alta șase și la ultima cinci. Aceasta a fost repartiția și aceasta este realitatea. La fiecare structură au fost repartizați din cei 17 un anumit număr de membri. Pentru Serviciul Omoruri au fost șase. Activitatea de control nu a vizat niciun dosar penal. Este foarte important să se înțeleagă acest lucru, există documente relevante în acest sens. Activitatea s-a derulat în conformitate cu ordinul în vigoare la acel moment, respectiv ordinul ministrului 118 din 2011, aspect confirmat și de Corpul de control al premierului prin actele care au fost întocmite pe parcursul documentării la Poliția Română. Colegii mei care au fost în control la structurile pe care le-am menționat au făcut numite constatări. La Serviciul Omoruri au fost constatări care au necesitat sesizarea parchetului, dar asta nu înseamnă că cineva a scos vinovat pe altcineva la acel moment.

AGERPRES: Detaliați. De ce a fost necesară sesizarea parchetului?

Bogdan Despescu: S-a constatat încălcarea unor norme care creează indicii spre răspunderea penală. Vorbim de ștergerea unor date din sistemul informatic pe care îl folosesc polițiștii și modul în care s-a acționat pe acest sistem informatic. E o constatare, iar faptul că s-a constatat și consemnat în documente nu înseamnă că cineva este vinovat, dar dacă instituțiile abilitate confirmă acest lucru este grav. Suntem obligați ca la astfel de constatări, și nu a fost singura, pentru că au fost și anul trecut, și acum doi ani, și pe parcursul anului au fost astfel de controale. Avem în acest moment controlate 19 unități, printre care și Poliția Capitalei, pe acest domeniu al informațiilor clasificate. Poliția Română gestionează foarte multe baze, peste 30 de baze de date. Avem un număr impresionant de calculatoare conectate la sistemul informatic. Dacă nu ne luăm măsuri pentru a proteja toate aceste date, vom constata, am și constatat în anumite situații, că pot fi folosite în interes personal. Pe lângă datele personale sunt informațiile clasificate. Sunt două zone. Datele dumneavoastră personale nu pot fi accesate decât dacă se realizează într-un scop instituțional, un scop profesional. Dacă cineva din Poliția Română sau altă instituție, care are acces la datele dumneavoastră, le accesează neautorizat înseamnă încălcarea unor prevederi legale. Aceasta este o zonă. Ceea ce este mult mai important se referă la informații clasificate care țin de structura poliției ca și eficiență. Sunt chestiuni care pot afecta cazuri, care pot conduce spre incidente de securitate. Și atunci trebuie să luăm măsuri atât din punct de vedere al persoanelor, cât și din punct de vedere al sistemului informatic. La data aceea nu a rezultat că persoanele respective au diseminat informații, dar s-a constatat că sistemul informatic a fost accesat într-un mod necorespunzător, cu încălcarea prevederilor legale. Asta este constatarea colegilor mei, care este numai o prezentare în acte procedurale. Vinovăția se stabilește de către cei în drept. După această constatare a fost sesizat parchetul, care va da o soluție în acest caz și va stabili dacă există o încălcare a prevederilor legale. Polițistul care a fost în control nu putea să se pronunțe dacă a fost sau nu incident, el trebuia să sesizeze parchetul. Acest lucru s-a întâmplat și nimic mai mult. Datele constatate au fost aduse la cunoștința persoanelor, modul de derulare este în conformitate cu ordinul 118, iar Corpul de control al premierului confirmă acest lucru prin actele pe care ni le-a înaintat. Au fost făcute niște recomandări de modificare (a modului de efectuare a controlului - n.r.) care s-au transpus în noul ordin privind controalele, emis undeva la începutul lunii septembrie, ordinul 138.

AGERPRES: Din punctul dumneavoastră de vedere, ofițerilor de la Serviciul Omoruri le-a fost respectat dreptul la apărare?

Bogdan Despescu: Atât timp cât activitatea de control s-a realizat în prezența efectivului din Serviciul Omoruri, atât timp cât activitatea de control a fost realizată și în prezența structurii de securitate de la Poliția Capitalei, când s-a consemnat în mod detaliat tot ce s-a găsit la fața locului și acea consemnare este confirmată prin semnătură de către cei prezenți, credeți că nu s-a respectat dreptul la apărare? Atâta timp cât în termenul legal, de 24 de ore, s-a depus contestație de către unul dintre ofițeri și a fost soluționată în conformitate cu procedura legală la acel moment, eu cred că s-a respectat întocmai acea procedură.

AGERPRES: Dumneavoastră nu aveți, în acest moment, să le reproșați absolut nimic colegilor care au făcut control la Serviciul Omoruri?

Bogdan Despescu: Colegii au respectat întocmai normele legale de control. Nu am ce să le reproșez acestora, nu le reproșez nici celorlalți care au fost controlați, pentru că, încă o dată, cei care sunt abilitați vor dispune dacă sunt vinovați sau nu. Acest control nu a vizat altceva decât acest domeniu - respectarea normelor de protecție a informațiilor clasificate și protecția datelor cu caracter personal.

AGERPRES: Care este atitudinea Poliției Române vizavi de ofițerii și subofițerii căzuți la datorie?

Bogdan Despescu: Misiunea Poliției nu este una ușoară, este una în care polițiștii, în fiecare moment, în fiecare zi, își asumă un risc. Au fost situații în care colegii noștri au căzut la datorie și este regretabil, este dureros, atât pentru organizație, cât și pentru membrii familiei. Am avut anul trecut astfel situații. În 2016, din fericire, nu am avut astfel de cazuri. Colegii mei, cei care conduc efectiv structurile în care au fost astfel de situații, țin permanent legătura cu membrii familiei. În cazul în care a căzut la datorie un polițist, soția a fost încadrată în Poliție. Sunt drepturi acordate și copiilor acestora, respectiv unii dintre ei sunt încadrați în unitățile de învățământ și vor deveni polițiști. Duc mai departe tradiția. Sunt câteva chestiuni care nu știu dacă pot repara situația, acel coleg nu mai există. Sunt colegi care au fost vătămați, unii dintre ei foarte grav. Avem polițiști care sunt în serviciu chiar dacă au membre amputate. Vin la serviciu cu sprijinul celorlalți și sunt susținuți de cei cu care lucrează.

AGERPRES: De acest sprijin instituțional a avut parte și familia lui Bogdan Gigină?

Bogdan Despescu: Conducerea Poliției Capitalei m-a informat periodic că a discutat cu tatăl polițistului. Știu că soția sa a fost încadrată ca urmare a demersurilor noastre către MAI, ca și soția lui Gheorghe Ionescu, un alt agent de poliție rutieră căzut la datorie.

(va urma)

Agerpress



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

"Nu cred că aș fi învățat limba română dacă nu mi-ar fi plăcut poporul român!"
Greva de la QUADRA merge înainte!
Recensământul populației, în faza recenzării la domiciliu,
„La COS Târgoviște, salariile sunt dezamăgitor de mici”
Majorarea salariului minim... la alegere!
„Sunt 200 de șomeri înregistrați la AJOFM care ar putea să revină”
„Automecanica Moreni stă mai bine decât fabricile de la Cugir”
Îngrijorări sindicale legate de conflictul Rusia – Ucraina!
Societățile din Apărare nu au bugetele aprobate pe 2021
Alianța de guvernare PSD-PNL, sub lupa sindicală


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Șoșocismul de mahala

Așa ar putea fi caracterizată ciorovăiala grotescă dintre senatoarea bântuită de un egocentrist violent, pe numele ei, pe care îl mai poartă încă, Șoșoacă Ivanovici Diana și soțul ei, la fel de egocentru, Șoșoacă Silvestru, ambii închipuindu-se fiecare buricul Universului. Pe mine, unul, nu mă interesează de unde s-au luat, însă spectacolul, repet, grotesc, pe care îl oferă pe micile ecrane dă... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale