Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



04.08.2016 00:17

Corespondență specială din Canada


A A

Consulatul Onorific este un vis împlinit după 118 ani de așteptare

Consulatul Onorific este un vis împlinit după 118 ani de așteptare

Interviu cu Maria Șerban, Consul Onorific al României în Alberta

DANIELA APOSTOAEI


Rep.: Ce înseamnă pentru românii din Alberta înființarea unui Consulat Onorific?

- Înseamnă recunoașterea noastră ca și comunitate cu o voce unică și energică ce și-a câștigat dreptul de a fi reprezentată la acest nivel. Înseamnă încredere din partea autorităților române, dar și a celor canadiene, că suntem într-adevăr un partener de dialog și speranța că într-un viitor, nu tocmai îndepărtat, Consulatul Onorific de aici va putea deveni Consulat de carieră.

Rep.: Care au fost condițiile de fapt și de drept avute în vedere pentru a se putea lua aceasta decizie pentru comunitatea românească din Alberta?

- Alberta este o provincie puternică în vremuri bune, dar și în vremuri grele, către care migrează în permanență forța de muncă bine educată, bine pregătită profesional la toate nivelurile și solidă din punct de vedere etic. Potrivit ultimului recensământ din Canada, peste 25 000 de cetățeni canadieni de origine română erau stabiliți în Alberta, iar dintre aceștia 10.000 doar în Calgary și restul în Edmonton și alte orașe ale provinciei. De fapt, acest proces de emigrare românească a început în Alberta în 1898, cu strămutarea satului bucovinean Boian în apropiere de Edmonton. Înființarea unui Consulat Onorific este un vis împlinit după 118 ani de așteptare.

Rep.: Consulatul Onorific are atribuții limitate în comparație cu cel de carieră?

- După cum sugerează și numele, este vorba despre un Consulat Onorific, nu despre un Consulat de carieră. Consulul Onorific este reprezentantul Guvernului care l-a nominalizat în teritoriul din jurisdicție, fără a fi însă angajatul Ministerului de Externe. Cu alte cuvinte, Consulul Onorific își exercită atribuțiunile pe bază de voluntariat, fără nici o plată sau susținere financiară din partea Guvernului - fie el guvernul țării pe care o reprezintă sau guvernul țării unde se află secția consulară onorifică. Una dintre frazele celebre spuse de fostul președinte al Statelor Unite, J.F. Kennedy, era: „Nu întrebați ce poate face statul sau țara pentru voi, ci întrebați ce puteți face voi pentru țară”. Cred că pentru mine, aceasta este ceea ce-nseamnă să fii Consul Onorific. Spun asta din tot sufletul și cu toată convingerea.

Rep.: Înspre ce domeniu credeți că este necesar să vă focalizați imediat atenția?

- Mă gândesc la perioada imediat următoare, când atenția trebuie îndreptată către înscrierea cât mai multor cetățeni români din Alberta în Registrul de Vot pentru a putea beneficia de avantajele votului prin corespondență, exprimându-și astfel opțiunea la alegerile organizate către finele acestui an în România. În al doilea rând, sprijinirea eforturilor Guvernului României, prin discuții oficiale cu reprezentanții provinciei Alberta în Parlamentul Federal, pe tema ridicării vizelor pentru cetățenii români. Nu în ultimul rând, sensibilizarea oficialităților țării de adopție cu privire la rolul României și importanta votului ei la finalizarea și semnarea tratatului de liber schimb între Canada și Uniunea Europeană.

Rep.: Dar pe termen lung?

- Pe termen mediu și lung am în vedere o participare activă în cadrul Corpului Consular din Calgary și Alberta pentru recunoașterea etniei române ca un partener solid de dialog, precum și diferite întâlniri cu româno-canadienii din celelalte orașe albertane. Ca și comunitate românească, avem ceva de spus prin cele 25.000 de voci ale românilor. Cred că este foarte important – mai ales în contextul socio-economic și politic actual să rămânem uniți. Eu sunt o persoană realistă, dar și optimistă și sper ca o dată cu semnarea tratatului de liber schimb între Canada și Uniunea Europeană și ridicarea vizelor pentru cetățenii români să mergem cu „motoarele în plin” în ceea ce privește schimburile comerciale și parteneriatele economice și culturale dintre România și Canada.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

"Nu cred că aș fi învățat limba română dacă nu mi-ar fi plăcut poporul român!"
Greva de la QUADRA merge înainte!
Recensământul populației, în faza recenzării la domiciliu,
„La COS Târgoviște, salariile sunt dezamăgitor de mici”
Majorarea salariului minim... la alegere!
„Sunt 200 de șomeri înregistrați la AJOFM care ar putea să revină”
„Automecanica Moreni stă mai bine decât fabricile de la Cugir”
Îngrijorări sindicale legate de conflictul Rusia – Ucraina!
Societățile din Apărare nu au bugetele aprobate pe 2021
Alianța de guvernare PSD-PNL, sub lupa sindicală


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)

Pe măsură ce alegerile prezidențiale din România de peste Prut/Republica Moldova se apropie, Kremlinul putinist n-o slăbește din cătarea lui criminală. Printre armele pe care deja le-a pus în bătaie sunt și politicienii românofobi, unii dintre aceștia de neam românesc (!?), și politruci ruși de la Tiraspol, și găgăuzii delicatetei bașcane Evghenia Guțul cu sufletul tot dăruit țarului Putin și cu un kalașnikov pitit sub fustă. Este... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale