Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



20.10.2014 00:18

După o săptămână de discuții, tensiuni și negocieri fără rezultat,


A A

Consens în CJD, după patru ședințe eșuate

Consens în CJD, după patru ședințe eșuate
Consilierii județeni ACL au revenit la sentimente mai bune

❚ La a cincea întâlnire din săptămână, dar și a doua din ziua de vineri, consilierii județeni au reușit să asigure și cvorumul, dar și să voteze în unanimitate rectificarea bugetului și alocarea către primării a banilor ❚ Dacă de dimineață, la prima convocare, vineri, 17 octombrie, se anunța o zi la fel de dificilă ca și precedentele, negocierile de după amiază au liniștit apele ❚ „Un compromis e mai bun decât orice scandal. Realocările nu rezolvă probleme de fond. Eu am solicitări de 128 de milioane lei și iată că am dat 4,5 milioane. Lucrurile tot subfinanțate rămân față de nevoile reale ale localităților”, a declarat președintele CJD, Adrian Țuțuianu, după cea de-a cincea ședință

 

ANA MARIA POPESCU,

CORVIN DUMITRICĂ


 

După trei ședințe eșuate, vineri de dimineață a continuat boicotul ACL și PP-DD din Consiliul Județean Dâmbovița. Deși participaseră la mai multe runde de negocieri cu președintele CJD și grupul independenților, consilierii județeni ACL (PDL-PNL) au absentat și de la această ședință extraordinară, dând iar peste cap toate socotelile de împărțire a banilor de la rectificarea de buget. În urma discuțiilor preliminare, toate solicitările aleșilor județeni ACL își găsiseră rezolvare, însă până la ora ședinței, consilierii opoziției sau răzgândit.

 

La ședință au participat toți consilierii PSD, reprezentantul Partidei Rromilor Moise Vasile și independenții Mihai Trifan și Ioan Ferariu, în total 17 consilieri, însă insuficient pentru a se asigura cvorumul necesar pentru cele trei proiecte aflate pe ordinea de zi. În aceste condiții, președintele CJD a convocat o nouă ședință extraordinară în aceeași zi de vineri, însă de la ora 19.30.

 

Vineri dimineața: „Ne plasăm într-o situație

în care creăm mari județului Dâmbovița și UAT-urilor”

Iritat de absența consilierilor ACL și PPDD, președintele CJD, Adrian Țuțuianu, a mulțumit consilierilor care au înțeles că trebuie deblocate tensiunile, a făcut un „rezumat” al celor stabilite la negocieri și a prezentat deciziile administrative pe care le-a luat.

„Mă îngrijorează lipsa de dialog pe care o manifestă unii dintre colegii noștri consilieri județeni. Din discuția purtată la negocieri, am găsit soluții să suplimentăm sumele alocate primăriilor din impozitul pe venit, din TVA și dintr-un fond de rezervă constituit special la CJD. La propunerea consilierilor independenți și a consilierului Vasile Moise, am adăugat sume din echilibrare pentru localitățile Târgoviște, Dragodana, Mogoșani, Fieni, I.L. Caragiale, Gura Ocniței, Moroeni, Răcari și Vlădeni, ținând cont de solicitările ACL. Am avut două discuții telefonice cu dl Vladu (n.n. Iulian Vladu – președinte PDL Dâmbovița) și dl Orban (n.n. președinte interimar PNL Dâmbovița), i-am invitat personal pentru negocieri pe marginea bugetului CJ și pe repartiția sumelor din TVA și impozitul pe venit. La negocieri au fost prezenți doar consilierii independenți și Moise Vasile. Avem de făcut foarte multe lucrări pe drumuri și lucrurile nu pot fi blocate la nesfârșit. Sunt sume de repartizat către persoanele cu handicap, pentru echilibrarea bugetelor locale și pentru acoperirea datoriilor pe care le au unitățile administrativ-teritoriale. Deja ne plasăm într-o situație în care creăm mari prejudicii județului Dâmbovița și uat-urilor din județ. Arăt că putem pierde bani pentru că, dacă nu-i cheltuim în termen și nu se pot face lucrări, banii vor merge la bugetul statului și cei care pierd sunt locuitorii județului. (...) Am procedat, prin Dispoziție a președintelui, la repartiția unor sume din bugetul propriu al județului pentru anul 2014. Am făcut acest lucru pentru că nu vreau să blochez ceea ce aș putea să deblochez prin actul meu de decizie. Sunt bani pe care i-am dat în special la SC LDP și către societăți comerciale care au prestat lucrări și sunt executate la acest moment pentru a le crea posibilitatea să lucreze în următoarele săptămâni”, a precizat după ședința eșuată președintele Adrian Țuțuianu.

Totodată, a explicat și care sunt condițiile legale în care consilierii județeni pot convoca ședințe, în contextul în care aleșii ACL convocaseră o ședință pentru azi, la ora 18.00:

„În ceea ce privește repartiția sumelor de la bugetul CJD și sumelor din TVA și impozit pe venit, singurul care are abilitarea legală să convoace Consiliul este președintele. Convocarea făcută de cei din ACL încalcă în mod evident legea. (…) Propunerea făcută de unii lideri ACL, să luăm toți banii din echilibrare de la unele uaturi ca să dăm la altele este, de asemenea, nelegală”.

 

ACL nu a cedat până în ultimul moment

Într-un comunicat de presă remis redacției, co-președinții ACL Dâmbovița, Iulian Vladu și Ludovic Orban, au explicat de ce nu au participat la ședință aleșii Alianței:

„Noua majoritate creată în CJD în jurul ACL nu participă la ședința extraordinară convocată de președintele Adrian Țuțuianu, în această dimineață (n.n. vineri dimineața) și nici la așa-zisele negocieri anunțate de acesta, în lipsa unei transparențe care trebuia deja dovedită. Forțarea procedurilor administrative de către președintele CJD, care la ședințele de îndată din 14 și 15 octombrie a scos de pe ordinea de zi proiectele privind rectificarea bugetului propriu și repartizarea la bugetele locale ale localităților a influențelor rezultate din rectificarea bugetului de stat, reprezintă o totală lipsă de respect față de dâmbovițeni, dar și față de adversarii politici. Adrian Țuțuianu trebuie să-și însușească jocul democratic și îi sugerăm să se înarmeze cu răbdare până luni, 20 octombrie, la ora 18.00, când consilierii majoritari ACL și independenți au convocat deja o ședință extraordinară”.

 

Vineri după amiază: „Am rezolvat probleme importante

pentru județul Dâmbovița”

După patru ședințe eșuate, cea de vineri, de la ora 19.30, a fost cu consens. Au fost prezenți 31 de consilieri județeni care au votat în unanimitate și rectificarea bugetului, și repartizarea către primării a banilor de la guvern. În urma negocierilor purtate înainte de cea de-a cincea ședință, ACL a obținut mai mulți bani pentru primăriile conduse de primari PDL sau PNL.

„Am rezolvat probleme importante pentru județul Dâmbovița”, au fost cuvintele cu care președintele CJD a încheiat ședința extraordinară.

Totodată, Adrian Țuțuianu a declarat în cadrul unei scurte conferințe de presă, desfășurate după ședința CJD:

„Am discutat cu toți. Nu era normal să mai amânăm lucrurile. La ora 17.15 am primit telefon și de la cei de la ACL că vor veni la negocieri. Am convenit următoarele lucruri: am creat un fond de rezervă de 1,3 milioane lei, bani pe care i-am luat din alte surse și parte de la drumuri și suplimentar pentru anumite localități, în general cu primarii PSD, am repartizat cele 13 miliarde. Practic, primarii primesc 45 de miliarde în loc de 32. Au fost câteva localități conduse de primari PDL care au probleme și am făcut alocări mai mari, așa cum am făcut și la alte localități care au primari PSD sau din alte partide politice. Un compromis e mai bun decât orice scandal. Au dorit o alocare mai mare la Corbii Mari, Petrești, Dragodana. Realocările nu rezolvă probleme de fond. Eu am solicitări de 128 de milioane lei și iată că am dat 4,5 milioane. Lucrurile tot subfinanțate rămân față de nevoile reale ale localităților”.

 

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Să nu ne uităm istoria
Parteneriat solid între CJD și Asociația Comunelor din România
Inaugurare parcare și intrare nouă pentru Parcul Chindia
Din dragoste pentru Basarabia
Restaurarea Școlii de Cavalerie în vederea consolidării identității culturale
Drum inaugurat la Raciu
Festivități de Ziua Poliției Române
Conferință pe tema pericolului drogurilor
Mincinoșii lui Putin (II)
Amenzi uriașe pentru delicte de mediu


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Să nu ne uităm istoria

Când îți uiți istoria, ca popor, efectul este unul singur și tragic: ești exclus din istorie. Când, de bunăvoie, sau la ordinul venit de la un factor de putere dictatorial de peste fruntarii - de pildă de la tiranii inventatori ai globalizării neo-marxiste – îți uiți trecutul, mai ales lecțiile sale existențiale, este bine știut/și de știut că nu ai posibilitatea să-ți prevezi și, astfel, să-ți construiești viitorul.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale