Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



20.11.2017 00:18

Eveniment academic la Paris, cu participare din Târgoviște


A A

Conferința internațională UVT - Sorbona Nouă

Conferința internațională UVT - Sorbona Nouă

V.V.


La Universitatea „Sorbonne Nouvelle” (Sorbona Nouă) din Paris a avut loc în data de 9 noiembrie a.c., Conferința internațională cu titlul: „Când sateliții părăsesc orbitele: Precaritate identitară / tropisme centrifugale ale unor mici puteri centrale europene în secolele XX-XXI”. Desfășurată în organizarea Centrului Interuniversitar de Studii Maghiare și Finlandeze (CIEH & CIEFi) și a grupului Integrare și Cooperare în Spațiul European (ICEE), întâlnirea a fost una de mare însemnătate, marcând colaborarea deosebit de importantă între Universitatea „Valahia” din Târgoviște și Universitatea „Sorbonne Nouvelle” din Paris. Gazde primitoare, din partea universității pariziene, au fost: dna Christine Manigand - Directoarea echipei de cercetare ICEE, dl Traian Sandu - profesor asociat „Sorbonne Nouvelle” și dna Judit Maar - Directoarea CIEH & CIEFI. Totodată, la conferință au asistat, participând activ la dezbateri, profesori și studenți din cadrul Universității „Sorbonne Nouvelle”, fiind de remarcat prezența și intervențiile dnei Élisabeth Du Réau, una dintre personalitățile lumii academice pariziene și o autoritate în istoria relațiilor internaționale. Scopul întâlnirii, care s-a desfășurat la „Casa Cercetării” a Universității „Sorbonne Nouvelle” din Paris, a fost discutarea, în principal, a unor subiecte de mare interes pentru istoriografia relațiilor internaționale: * evaluarea entropiei unui sistem imperial european și participarea centrului și a periferiilor sale la slăbirea lui; * începutul unei meditații la fragilitatea / instabilitatea / precaritatea sistemelor internaționale după destrămarea imperiilor din Europa Centrală și de Est în perioada 1917-1918; * comparația între cele 5 faze care au însoțit sisteme internaționale cunoscute pentru România în secolele XX-XXI: Tripla Alianță și Antanta, Sistemul Francez de Securitate (anii 1920), Alianța Germană (al Doilea Război Mondial), Pactul de la Varșovia, UE și NATO; * articularea unor sisteme internaționale și unor ideologii dominante.

Lucrările vor fi publicate la Paris

Participanții la conferința internațională au prezentat următoarele contribuții: Silviu Miloiu (Prof.univ.dr.habil. al Universității „Valahia” din Târgoviște): „La Finlande et les États baltes et la métamorphose du système de sécurité européen dans les années 1930”; Andrei Vasiliu (doctor al Universității „Valahia” din Târgoviște): „L’éloignement de la Roumanie des démocraties occidentales pendant la crise de Munich, reflété dans les quotidiens officieux roumains”; Elinor Popescu (doctorandă în cotutelă a Universității „Valahia” din Târgoviște și a Universității „Sorbonne Nouvelle”): „La diplomatie consulaire roumaine, un rééquilibrage de l’appartenance au système diplomatique français (1919-1939)?”; Mihai Maci: „Entre autarcie et imitation; les aléas d’un « chemin propre à la Roumanie » au XXe siècle”; Olivier Buirette (doctor al Universității „Sorbonne Nouvelle”): „La Bulgarie, sorties et tentations d’empires”; Ștefan Popescu (doctor al Universității Paris Sorbonne): „Débris d’empires: l’Albanie et le choix d’un centre impérial toujours plus lointain au XX siècle”; Traian Sandu (PRAG, Sorbonne Nouvelle): „Quitter l’Empire ? Velléités et instrumentation roumaine de la sortie du Pacte de Varsovie/ CAEM à l’époque de Ceausescu”; Alain Soubigou (Panthéon-Sorbonne): „Les populismes vs la construction européenne: les cas tchèque et slovaque”; Hugo Hernandez (masterand la EHESS): „Brexit et modélisation d’une crise impériale”; Ezel Ünal (doctorandă la Universitatea Kocaeli, in absentia): „La Turquie en marge de l’Europe de l’entre-deux-guerres vue par ses diplomates: inconfort identitaire et/ou chance de neutralité”. Organizatorii s-au arătat încântați de prezentările susținute și de calitatea discuțiilor, exprimându-și dorința de a include toate contribuțiile prezentate într-o publicație a Universității „Sorbonne Nouvelle”, fiind deci de bun augur și promițătoare colaborarea cu Universitatea „Valahia” din Târgoviște. Universitatea „Sorbonne Nouvelle”, denumită și Universitatea Paris III, este o universitate publică de stat din capitala Franței. Este una dintre continuatoarele Universității din Paris (cunoscută drept Universitatea de la Sorbona), care și-a încetat existența în anul 1970, fiind despărțită în 13 universități autonome cu specializări aparte. Universitatea „Sorbonne Nouvelle” este axată pe domeniul Artelor și Științelor Umaniste, fiind printre cele mai bune universități din lume.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Investiții masive în infrastructura educațională la Dobra
Salonul Anual de Grafică-Desen „Marin Petre Constantin”
Vernisajul Expoziției Itinerante „Ochii Femeilor/Women’s Eyes”
Olimpiade naționale de limbi străine la Târgoviște
Sfânta Maria Egipteanca: Exemplu de transformare și smerenie
Trasee culturale prin Târgoviște
Noi succese ale micilor balerine din Târgoviște
„Cavaleri de Târgoviște”
Urcând treptele duhovnicești spre Înviere
Programul național pentru reducerea abandonului școlar


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)

Pe măsură ce alegerile prezidențiale din România de peste Prut/Republica Moldova se apropie, Kremlinul putinist n-o slăbește din cătarea lui criminală. Printre armele pe care deja le-a pus în bătaie sunt și politicienii românofobi, unii dintre aceștia de neam românesc (!?), și politruci ruși de la Tiraspol, și găgăuzii delicatetei bașcane Evghenia Guțul cu sufletul tot dăruit țarului Putin și cu un kalașnikov pitit sub fustă. Este... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale