Teme principale

Prima pagină (PDF)

Newsletter

Abonează-te pentru a primi buletinul de știri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



14.11.2017 00:20

FOTO :: Aseară, la Cluj-Napoca, sala arhiplină


A A

Concertul "Romanța ne unește", aplauze la scenă deschisă

Concertul

❚ Artiștii au fost întâmpinați cu multă căldură și cu ropote de aplauze de sutele de spectatori care au umplut aseară până la refuz Sala Cinema Victoria din Cluj-Napoca ❚ Cel de-al doilea spectacol din cadrul Programului Național de Concerte „Romanța ne unește”, sub patronajul CNR UNESCO, a adus la rampă, la Cluj-Napoca, îndrăgiți interpreți de romanță dintre laureații Festivalului „Crizantema de aur” ❚ Publicul a intrat în atmosfera romantică încă din foaierul sălii Cinema Victoria, prin expoziția cu partituri vechi aduse de Teodor Vasiliu, autorul monografiei „Istoria Crizantemei de aur” Amfitrioana serii a fost Alina Mavrodin, care a susținut și un sensibil recital de romanțe

A.V.


Aseară, la Cluj-Napoca, s-a desfășurat cu mult succes cel de-al doilea concert din cadrul Programului Național de Concerte „Romanța ne unește”. La ora 19.30, cocheta sală Cinema Victoria din Cluj-Napoca devenise neîncăpătoare pentru sutele de spectatori veniți să se bucure de concertul de romanțe. Evenimentul a fost organizat de Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, în parteneriat cu Opera Group Project și cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, din cadrul Consiliului Județean Cluj.

Publicul a intrat în atmosfera romantică a spectacolului încă din foaierul sălii Cinema Victoria, unde expoziția cu partituri vechi aduse de Teodor Vasiliu, autorul monografiei „Istoria Crizantemei de aur” – unică în România, a prilejuit o frumoasă reîntâlnire cu romanțe cunoscute și iubite. Distribuția spectacolului a adus la rampă îndrăgiți interpreți de romanță, reprezentativi pentru generații ale Trofeelor Festivalului Național „Crizantema de aur” începând cu 1980: Valer Banciu, Domnica Dologa, Alexandru Mânzat, Georgeta Plută, Sorin Lupu, Rodica Pop-Seling, Tudor Bărbos și, spre încântarea celor prezenți, „bobocul de crizantemă” Paula Coteț (15 ani), în acompaniamentul de mare finețe și virtuozitate al grupului instrumental din cadrul Orchestrei profesioniste „Cununa Transilvană”, sub bagheta prof. Ovidiu Barteș.

Amfitrioana serii a fost nimeni alta decât Alina Mavrodin, care i-a condus pe spectatori printre momente emoționante din istoria Festivalului Național „Crizantema de aur” ca printr-o „galerie” cu amintiri dragi și a oferit, printr-un sensibil recital de romanțe, un omagiu marilor compozitori români ale căror creații au fost lansate și premiate la Concursurile de Creație ale Festivalului „Crizantema de aur”.

În timpul concertului, pe ecranul sălii de spectacol au fost proiectate imagini din „Casa Romanței” – spațiu muzeal unic în România inaugurat în acest al la Târgoviște, sub patronajul Federației Europene a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor UNESCO, cu ocazia ediției a 50-a a „Crizantemei de aur”. Spre încântarea celor prezenți, au fost oferite, în cadrul spectacolului, CD-uri cu romanțe din partea Fundației „Henry Mălineanu”, unul dintre sponsorii Festivalului „Crizantema de aur” din acest an și al „Casei Romanței”.



Programul Național „Romanța ne unește” – dedicat Centenarului Marii Uniri de la 1918

Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște a inițiat PROGRAMUL NAȚIONAL DE CONCERTE „ROMANȚA NE UNEȘTE”, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, în cadrul căruia organizează concerte de romanță în zonele istorice ale țării, destinate celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918. Programul constă într-o serie de concerte de Romanțe, susținute în mari orașe din România și din Republica Moldova, cu orchestre profesioniste, de către laureați ai Festivalului Național „Crizantema de aur”, alături de prestigioși intepreți de romanțe, din fiecare zonă istorică. Parteneri ai programului sunt instituții muzicale profesioniste și centre județene de cultură din țară. Primul din seria de concerte „Romanța ne unește” a fost organizat în parteneriat cu Opera Română Craiova în data de 5 noiembrie 2017, la Cercul Militar din Craiova. Următoarele parteneriate pentru acest an pregătesc concerte la Alba-Iulia, Ploiești și Târgoviște.

Pentru 2018, anul celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918, în Programul Național de Concerte „Romanța ne unește” vor fi incluse orașele București, Brașov, Constanța, Iași, Bistrița, Chișinău, precum și alte localități din zonele istorice ale României. Totodată, Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” a inaugurat în acest an, în premieră națională, la Târgoviște, „Casa Romanței” – spațiu muzeal unic în România dedicat promovării și conservării ROMAN?EI ca gen muzical de patrimoniu, în contextul în care a asigurat și direcția artistică a ediției a 50-a, jubiliară, a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur” din Târgoviște. ROMANȚA reprezintă un gen muzical de patrimoniu al culturii naționale ce figurează în Repertoriul național de patrimoniu cultural imaterial al Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, (București: CIMEC, 2009, p. 24). Numeroase instituții prestigioase din România susțin demersul nostru de înscriere a ROMANȚEI ROMÂNEȘTI pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO, demers ale cărui proceduri se desfășoară în prezent la Ministerul Culturii și Identității Naționale și la Comisia Națională a României pentru UNESCO.

 

 

 

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Primarul din Castellon a vizitat Campusul UVT
Simpozion Internațional "Pași către viitor în educație și formare"
Manifestări impresionante la Nucet
Izvorul Tămăduirii și hramul mănăstirii Nucet
Concurs de ciocnit ouă roșii
ÎNVIEREA DOMNULUI TEMELIA ÎNNOIRII VIEȚII NOASTRE
Lumina Sfântă de la Ierusalim
Copiii din Pucioasa, în căutarea ouălor de ciocolată
Boicotarea examenelor și acțiuni în instanță
PROGRAMUL SLUJBELOR PASCALE OFICIATE DE ÎPS NIFON

Editorial

NE PAȘTE PUSTIUL!

GEORGE COANDĂ


Actuala clasă politică, prin reprezentanții săi, zburdă veselă si arogantă sub impresionanta cupolă a Casei Poporului. Fără jenă și fără limită . Pas cu pas, dar sigur, îl lasă pe herr Klaus Werner Iohannis în fundu’ gol. Cred că, până la sfârșitul mandatului, va fi adus în starea de mort (viu) așezat la geam, ca românii să creadă că mai au președinte de republică.

[citește tot...]

Follow artpress_tgv on Twitter






Poșta redacției: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in secțiunea dedicată postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale