Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



12.09.2022 00:22

Premieră la Zilele Cetății Târgoviște - ediția 2022


A A

Concertul "Romanța ne unește", sub ocrotirea Maicii Domnului

Concertul

Victor Muntean


 

Cu adevărat memorabil, din toate punctele de vedere, a fost concertul extraordinar „Romanța ne unește” de vineri, 9 septembrie a.c., organizat în premieră la Târgoviște cu ocazia Zilelor Cetății, ediția 2022. Cu interes, cu bucurie și cu satisfacție a fost primit concertul de publicul numeros din Parcul Chindia din Târgoviște, dar și de spectatorii care au urmărit pe facebook evenimentul transmis în direct. Primăria și Consiliul Local Târgoviște, precum și Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște, au primit aplauze la scenă deschisă, în repetate rânduri, pentru organizarea acestui eveniment inițiat de Alina Mavrodin Vasiliu, directorul artistic al Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”.

Îndrăgita artistă a fost, la rându-i, sărbătorită, din inițiativa organizatorilor, cu ocazia împlinirii a 35 de ani de activitate artistică, timp în care a scris pagini de referință în cultura dâmbovițeană, fiind cofondator, alături de Teodor Vasiliu, al Asociației Culturale „Cetatea Romanței” Târgoviște și al Muzeului „Casa Romanței” din Târgoviște, unic în România. Așa cum însăși artista mărturisea cu emoție pe scenă, concertul a fost gândit anume pentru a omagia, în Cetatea Romanței – Târgoviște, spiritul unionist al romanței, cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri, desăvârșit istoric și simbolic în anul 1922. Concertul „Romanța ne unește” a fost realizat, în acest sens, cu participarea celebrei orchestre „Folclor” a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău și cu prestigioși laureați ai festivalurilor surori „Crizantema de aur” din Târgoviște și „Crizantema de argint” din Basarabia.

Amfitrioană a concertului a fost Alina Mavrodin Vasiliu, ale cărei prezentări, inspirate din cercetările doctorului în istorie Teodor Vasiliu, au fost apreciate de spectatori și telespectatori. Astfel, pagini de aur din istoria Romanței românești – gen muzical de patrimoniu al culturii naționale – alternate cu citate celebre din operele marilor poeți naționali și ale unor mari muzicologi, au oferit mărturii despre istoria multiseculară a Romanței la Târgoviște, încă din vremea domnitorului Petru Cercel, chiar la Curtea Domnească, lângă ale cărei „ruinuri” s-a desfășurat concertul.

Artiștii din distribuția evenimentului au construit un adevărat pod de crizanteme Târgoviște-Chișinău, având privilegiul de a fi acompaniați de orchestra „Folclor” din Basarabia, dirijată de maestrul Petre Neamțu, artist al poporului. Alți patru artiști ai poporului din Republica Moldova au susținut recitaluri de succes: Margareta Ivănuș și Silvia Goncear – ambele câștigătoare ale Trofeului „Crizantema de aur”, Mihail Muntean și Vasile Iovu (nai). Alături de acești corifei ai romanței românești de peste Prut, au susținut microrecitaluri de excepție artiști dâmbovițeni deținători de trofee și premii importante la „Crizantema de aur”: Nicoleta Vasile, Bogdan Hrestic, Cristina Dan, Yura Tsiple (proaspăt cooptat în familia romanței), Elena Dragomir, Petruț Dorobanțu și Daiana Berbec.

Romanțele de mare popularitate au fost cântate cu mult drag împreună cu publicul, repertoriul concertului fiind anume ales pentru a sluji tematica acestuia și locația. Alina Mavrodin Vasiliu a emoționat profund cu două romanțe dedicate Maicii Domnului, acompaniată la harpă de reputata harpistă Cristina Munteanu: „Rugăciune”, compusă la Cernăuți de bucovineanul Eusebiu Mandicevschi pe versuri de Mihai Eminescu, veche de peste 100 de ani, precum și o romanță în primă audiție, „Regina lumii”, creație proprie.

Recitalul susținut de Alina Mavrodin Vasiliu în finalul concertului a fost ca o mare declarație de dragoste pentru Romanță și pentru cetatea inimii ei, Târgoviște, artista fiind îndelung aplaudată și ovaționată. A fost o seară blândă de toamnă, în care nicio picătură de ploaie nu a îndrăznit să tulbure atmosfera de grație cu care Maica Domnului, în mod evident, a ocrotit și de această dată, ca de atâția ani, Romanța în Cetatea Târgoviștei. Ajutorul divin a făcut posibil să se desfășoare neîncetat la Târgoviște, din anul 1968, Festivalul Național de Romanțe „Crizantema de aur”, performanță unică în România, ceea ce îi motivează an de an și pe organizatorii evenimentului să țină aprinsă această flacără a culturii naționale în istorica cetate a Târgoviștei.

Concertul s-a încheiat cu legendara romanță „Ciobănaș cu 300 de oi”, cântată parcă într-un singur glas și dintr-o singură inimă de artiști și de public. Urările de „La mulți ani, Târgoviște!” și „La mulți ani, târgovișteni!” și mulțumirile adresate Primăriei și Consiliului Local Târgoviște, precum și Teatrului „Tony Bulandra”, au animat atmosfera concertului, artiștii și spectatorii simțindu-se ca într-o mare și unită familie.

Concertul a fost transmis în direct pe pagina de facebook a Asociației Culturale „Cetatea Romanței” Târgoviște, dar și pe paginile de facebook ale site-urilor locale „Dâmbovița la zi” și „Riposta pe net”, unde adună în continuare mii de vizualizări din țară și din străinătate.

Sponsorii concertului au primit aplauze binemeritate din partea publicului și mulțumiri din partea artiștilor: *MAGAZINUL ALIZZE de pe Centrul Vechi (pentru ținute splendide, purtate cu succes de Alina Mavrodin Vasiliu și de Nicoleta Vasile), *COFETĂRIA BERTI și *PATISERIA SPRING pentru bunătățile rafinate oferite artiștilor, *AGREGATE RUSU COMPANY și *AB EXPLO AGREGATE pentru contribuția adusă la realizarea concertului.

Artiștii din Basarabia au fost însoțiți la concert de însăși Svetlana Bivol, directoarea de excepție a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău. Aceștia au oferit Alinei Mavrodin Vasiliu, cu prilejul aniversării a 35 de ani de activitate artistică și în semn de omagiu pentru promovarea Romanței românești, o superbă IE, cu mesajul „să deschidă cărăruia și Romanței către Patrimoniul Mondial UNESCO”.

Un superb coș cu flori a fost oferit de organizatori Filarmonicii „Serghei Lunchevici” din Chișinău, în semn de prețuire și de mulțumire pentru participarea de excepție la concertul „Romanța ne unește” de Zilele Cetății Târgoviște. Iar mesajele transmite de artiștii basarabeni au fost pe măsură:

*Margareta Ivănuș – artist al poporului: „Alina Mavrodin Vasiliu și-a dedicat viața Romanței și credința ei o susține și are o inimă care este o întreagă romanță. Ea cunoaște totul despre romanță. Este interpreta care vă iubește și care, din dragostea ei pentru romanță, a unit oamenii și mii de inimi în jurul ei”.

*Mihail Muntean – artist al poporului: „Alina Mavrodin Vasiliu este Ministrul Culturii din Târgoviște. Vă mulțumesc pentru ceea ce sunteți și pentru că ați creat la Târgoviște, cu dl. Teodor Vasiliu, Casa Romanței Românești, atât de frumos prezentată de fiul dumneavoastră muzeograf. Vă mulțumesc pentru că am avut fericirea să particip la acest memorabil concert”.

*Silvia Goncear – artist al poporului, directorul orchestrei „Folclor”: „Alina, dragă, îți mulțumim și noi că ești în viața noastră, că te-am cunoscut și reușim să facem împreună lucruri minunate! Te iubim tare! Vă doresc din suflet multă sănătate, forță să faceți lucruri atât de frumoase pentru romanța noastră dragă, iar noi vă vom ajuta cu toată puterea noastră de muzicieni și oameni îndrăgostiți de ea! Vă îmbrățișez cu drag!”.

*Svetlana Bivol – directorul Filarmonicii „Serghei Lunchevici” din Chișinău: „În numele Filarmonicii și al aceste minunate orchestre, dar și în numele publicului din Chișinău care te așteaptă mereu cu sufletul la gură pentru că îi aduci clipe de revelație și îl molipsești cu această dragoste mare pentru romanță, te felicităm, dragă Alina, te iubim foarte mult și vrem ca în inima ta mare să încapă toată dragostea noastră!”.

Concertul poate fi vizionat în continuare pe pagina de facebook a Asociației Culturale „Cetatea Romanței” Târgoviște - link aici

 

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Biblioteca Județeană „I.H Rădulescu” Dâmbovița, acreditată ERASMUS
Descoperiri inedite despre personalități istorice
Ecouri după concertul "Romanțele Dorului"
Romanțele dorului au cucerit Sala Radio
Succes pentru programele ERASMUS în Dâmbovița
Sprijin pentru Căminul de bătrâni de la Pătroaia
Elevii cu performanțe deosebite scapă de Evaluarea Națională
Liceele cu zero la Bac merg spre învățământul profesional
28 de unități de învățământ beneficiază de programul "Masă Sănătoasă"
Duminica Înfricoșătoarei Judecăți


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Să nu ne uităm istoria

Când îți uiți istoria, ca popor, efectul este unul singur și tragic: ești exclus din istorie. Când, de bunăvoie, sau la ordinul venit de la un factor de putere dictatorial de peste fruntarii - de pildă de la tiranii inventatori ai globalizării neo-marxiste – îți uiți trecutul, mai ales lecțiile sale existențiale, este bine știut/și de știut că nu ai posibilitatea să-ți prevezi și, astfel, să-ți construiești viitorul.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale