Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



12.12.2017 00:25

Deși va plăti mai mult de 9 milioane lei din cele peste 70 milioane corecții financiare,


A A

Compania de Apă scapă de faliment

Compania de Apă scapă de faliment

❚ Pentru achizițiile publice realizate la proiectele cu finanțare europeană în anii 2010-2011, suspectate de ilegalitate, Compania de Apă a primit corecții financiare usturătoare, în valoare de 70.143.161,05 lei ❚ Vina pentru realizarea acestor achiziții publice, spun organele de control, „cu dedicație” aparține conducerii Companiei de Apă din acea vreme, dar și instituțiilor statului care au avizat documente fără să le analizeze în profunzime și care au permis să se efectueze aceste proceduri cu cântec ❚ Aproape trei sferturi din suma totală a corecțiilor a fost preluată la bugetul de stat, iar restul banilor au fost eșalonați la plată

ANA MARIA POPESCU

 


 

Ieri, în cadrul unei conferințe de presă, conducerea Companiei de Apă Târgoviște Dâmbovița a recunoscut public că, dacă corecțiile financiare aplicate societății nu erau preluate la bugetul de stat, instituția se afla astăzi într-un mare impas financiar, poate chiar în faliment, iar acest lucru ar fi creat foarte multe probleme inclusiv autorităților locale și județene. Pentru achizițiile publice realizate la proiectele cu finanțare europeană în anii 2010-2011, suspectate de ilegalitate, Compania de Apă a primit corecții financiare usturătoare, a căror valoare depășea cu mult posibilitățile financiare ale societății. Vina pentru realizarea acestor achiziții publice, spun organele de control, „cu dedicație” aparține conducerii Companiei de Apă din acea vreme, dar și instituțiilor statului care au avizat niște documente fără să le analizeze în profunzime și care au permis să se efectueze aceste proceduri cu cântec. Pentru că plata corecțiilor financiare, în valoare de 70.143.161,05 lei, ar fi reprezentat falimentul Companiei de Apă, senatorul PSD Adrian Țuțuianu a intrat pe firul problemei și a reușit, după nenumărate demersuri, ca aceste corecții să fie preluate la bugetul de stat și astfel CATD să aibă o nouă șansă de redresare și mai ales de implementare a noi programe europene pe linia de apă și canal extrem de importante pentru foarte multe localități și pentru dezvoltarea județului. Aproape trei sferturi din suma totală a corecțiilor a fost preluată la bugetul de stat, restul banilor au fost eșalonați la plată și astfel Compania de Apă scapă de faliment, lucru pentru care atât conducerea CATD, cât și autoritățile locale și județene sunt pline de recunoștință. Acum tot ceea ce are de făcut conducerea Companiei este să lucreze ca la carte la următoarele achiziții publice, pentru că o altă șansă de a scăpa de alte corecții financiare nu mai există.

„Eram undeva spre insolvență”

„Cel mai delicat subiect de la Compania de Apă este situația contractelor derulate prin POS Mediu și POIM afectate de corecțiile financiare. Cu această ocazie vreau să mulțumesc senatorului Adrian Țuțuianu fără de care astăzi Compania de Apă era într-un mare impas financiar, poate eram undeva spre insolvență. Singura sumă care nu este acoperită de Ordonanța Guvernului 36 este suma de 9.597.912 lei, pentru care la ora aceasta Compania de Apă are eșalonare de la Ministerul de Finanțe pe 5 ani, dar sper ca în momentul în care ne va restitui Ministerul Finanțelor banii opriți din corecții să plătim și această sumă”, a declarat managerul CATD, Adrian Dumitru.

„CATD a avut cele mai mari corecții aplicate”

„Sper ca cei de la Compania de Apă să tragă învățăturile necesare pe ceea ce a însemnat achizițiile publice, astfel încât să nu ne mai trezim în situația de a avea corecții financiare pe proceduri de achiziții publice, că majoritatea acestor corecții financiare au fost făcute pe procedurile de achiziție publică și nu pe lucrările efectiv efectuate. Cred că, odată cu preluarea acestor corecții la bugetul de stat, și întradevăr a fost o muncă asiduă purtată, pentru că nu numai Compania de Apă a avut astfel de corecții, dar CATD a avut cele mai mari corecții aplicate, se îndeplinesc condițiile necesare ca acest operator economic să devină într-adevăr operator unic la nivelul județului Dâmbovița. Eu cred că ăsta trebuie să fie targetul managementului Companiei și mai mult decât atât să intre în top 10 operatori regionali de apă la nivel național. Totodată cred că s-a mai spulberat un mit, acela că majorările de capital au fost făcute pentru a plăti corecțiile financiare”, a declarat Alexandru Oprea, președintele CJD.

„Preluarea corecțiilor financiare la bugetul de stat, un gest de normalitate”

„Preluarea corecțiilor financiare la bugetul de stat reprezintă un act de normalitate pentru că foarte puțin din ceea ce însemna corecție financiară putea să fie imputabilă într-un fel Companiei de Apă și de aceea mi se pare un gest de normalitate și suntem acum într-o poziție mult mai bună în ceea ce privește inclusiv implementarea noilor investiții de către Compania de Apă”, a precizat primarul Târgoviștei, Cristian Stan.

Istoria greșelilor, vinovaților și a corecțiilor financiare

„Preluarea la bugetul de stat a sumelor aferente corecțiilor financiare aplicate, în sumă de 52.528.771,67 lei, în baza Ordonanței Guvernului 15/2013, a Ordonanței Guvernului 36/2017 aprobată prin Legea 224 din 27.11.2017 a salvat Compania de Apă din Târgoviște de la faliment. Totalul corecțiilor financiare pe care le-a suportat Compania de Apă este de 70.143.161,05 lei. Trebuie spuse însă și câteva lucruri legate de aceste corecții, pentru că este bine să nu uităm... În primul rând corecțiile au fost stabilite pentru abateri la legislația privind achizițiile publice, în principal pentru introducerea în documentațiile de atribuire a unor criterii de selecție discriminatorii sau restrictive. Evident că există elemente de nepricepere profesională în cadrul Companiei la momentul când s-au făcut aceste achiziții publice, dar există și o contribuție substanțială a unor instituții ale statului, cum este UCVAP sau Autoritatea de Achiziții Publice, care au avizat Caietele de sarcini și care aveau obligația să nu le dea drumul dacă ele nu corespundeau legislației europene în materie. O a doua subliniere, toate contractele afectate de corecții au fost încheiate în perioada 2011 până pe data de 24.05.2012, sub administrația Partidului Democrat Liberal. În al treilea rând, Compania de Apă a suportat din surse proprii o sumă importantă, 17.614.000, care a grevat negativ posibilitățile de a realiza investiții din surse proprii, rezultatele economico-financiare, politica salarială și politica de preț pentru apă și canal, în raportul cu consumatorul final. O a patra subliniere, apreciez că societatea nu a fost pregătită în anul 2010, 2011, corespunzător pentru a prelua proiecte mari de investiții, iar ADI Apă nu și-a îndeplinit în bună măsură rolul legal de coordonare a derulării acestor programe”, a explicat senatorul PSD de Dâmbovița, Adrian Țuțuianu.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Șoșocismul de mahala
Constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „TURISM ÎN BUCEGI”
Gabriel Purcaru și-a depus candidatura pentru funcția de primar al municipiului Moreni
Lipsa de medici, „rană deschisă” la Ambulanță
Balerinele din Dâmbovița au strălucit la Concursul Național „Lebăda de Cristal” 2024
La limita guvernării europene
Studiu de fezabilitate aprobat pentru centura orașelor Pucioasa și Fieni
Cutremur de proporții la Găești și Șelaru
Performanță dâmbovițeană la Olimpiada Națională de Română
287 de locuri de muncă disponibile


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Șoșocismul de mahala

Așa ar putea fi caracterizată ciorovăiala grotescă dintre senatoarea bântuită de un egocentrist violent, pe numele ei, pe care îl mai poartă încă, Șoșoacă Ivanovici Diana și soțul ei, la fel de egocentru, Șoșoacă Silvestru, ambii închipuindu-se fiecare buricul Universului. Pe mine, unul, nu mă interesează de unde s-au luat, însă spectacolul, repet, grotesc, pe care îl oferă pe micile ecrane dă... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale