Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



13.09.2019 00:20

Seria ”Patrimoniul spiritual dâmbovițean”


A A

Comori monahale la Runcu

Comori monahale la Runcu

Ștefan Khalil


Seria dedicată lăcașurilor sfinte de cult ne trimite astăzi la istoria mai recentă a celor două mănăstiri din Runcu, despre care putem spune că, deși nu au un trecut îndelungat, sunt extrem de importante pentru patrimoniul spiritual dâmbovițean. Este vorba despre Schitul Runcu Cucuteanca și Mănăstirea Runcu Leaota. Prima dintre ele, Schitul, este un monument ridicat în primii ani de după Revoluția din 1989. În jurul acesteia sunt câteva chilii și o bisericuță din lemn. Aceasta se regăsește într-o poiană de aproximativ 1000 de metri pătrați, printre numeroși fagi și brazi, iar zona de acces este destul de dificilă. Zona nu este deloc una sigură, iar din acest motiv rânduiala lăcașului nu permite rămânerea peste noapte a femeilor și nici consumul de carne. Din această zonă se poate ajunge și la masivul Leaota. Schitul a fost reabilitat de curând la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit NIFON. Hramul bisericii este Învierea Domnului, lăcașul fiind o mănăstire de călugări. La câțiva kilometri de aceasta se află Mănăstirea ,,Adormirea Maicii Domnului”, „Runcu Leaota” sau „Ziduri”. Aceasta se regăsește în apropierea vechiului drum al carelor voivodale pe unde era trecut hotarul din Țara Românească în Transilvania, prin culoarul Rucăr – Bran. Construcția acestea a fost începută în anul 1997, într-o poiană a platoului dealului, și finalizată în anul 1999. Încă se mai pictează pereții exteriori ai ctitoriei, aceștia fiind împodobiți cu icoane. Construcția bisericii este din lemn, în formă de cruce. Altarul este spațios în vreme ce catapeteasma sa este din lemn de brad, pe naos existând o turlă deschisă octogonală în interior. Prin inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, au fost zidite: un corp de chilii, trapeza, stăreția, bucătăria și un arhondaric.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Biblioteca Județeană „I.H Rădulescu” Dâmbovița, acreditată ERASMUS
Descoperiri inedite despre personalități istorice
Ecouri după concertul "Romanțele Dorului"
Romanțele dorului au cucerit Sala Radio
Succes pentru programele ERASMUS în Dâmbovița
Sprijin pentru Căminul de bătrâni de la Pătroaia
Elevii cu performanțe deosebite scapă de Evaluarea Națională
Liceele cu zero la Bac merg spre învățământul profesional
28 de unități de învățământ beneficiază de programul "Masă Sănătoasă"
Duminica Înfricoșătoarei Judecăți


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Să nu ne uităm istoria

Când îți uiți istoria, ca popor, efectul este unul singur și tragic: ești exclus din istorie. Când, de bunăvoie, sau la ordinul venit de la un factor de putere dictatorial de peste fruntarii - de pildă de la tiranii inventatori ai globalizării neo-marxiste – îți uiți trecutul, mai ales lecțiile sale existențiale, este bine știut/și de știut că nu ai posibilitatea să-ți prevezi și, astfel, să-ți construiești viitorul.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale