Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro18.07.2018 00:20

Pentru a împiedica apariția în Dâmbovița a virusului devastator,


A A

Comandament județean contra Pestei Porcine Africane

Comandament județean contra Pestei Porcine Africane

❚ „A fost convocat Centrul Local pentru Prevenire și Combatere a Bolilor. Președintele este Prefectul județului Dâmbovița. Dacă apar asemenea probleme, se convoacă acest centru, din care fac parte mai multe instituții deconcentrate ale statului și din județ” ❚ „A fost convocat Centrul Local pentru Prevenire și Combatere a Bolilor. Președintele este Prefectul județului Dâmbovița. Dacă apar asemenea probleme, se convoacă acest centru, din care fac parte mai multe instituții deconcentrate ale statului și din județ” ❚ „Ne luăm toate măsurile de precauție pentru prevenirea apariției acestui virus. Acest lucru se face prin monitorizarea strictă a tuturor efectivelor de porci din județul nostru, atât în jurul marilor ferme, cât și monitorizarea porcilor mistreți”

Interviu cu dr. Sandu Tolea, directorul Direcției Sanitar- Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița

ANDREI VASILIU

 


 

Rep.: Pesta Porcină Africană a devenit un fenomen aflat în amplă dezbatere publică. Ce măsuri de prevenție au fost luate în județul Dâmbovița?

- Așa cum se știe, la nivelul țării, în 5 județe, evoluează pesta porcină africană, o boală foarte gravă a porcului, care nu poate fi eradicată decât prin eutanasierea întregului efectiv acolo unde apare. La nivelul județului Dâmbovița nu avem nicio problemă în acest moment, ne luăm toate măsurile de precauție pentru prevenirea apariției acestui virus. Acest lucru se face prin monitorizarea strictă a tuturor efectivelor de porci din județul nostru, atât în jurul marilor ferme, cât și monitorizarea porcilor mistreți, prin AJVPS și prin gestionarii fondurilor de vânătoare. Dumnealor sunt alături de noi și monitorizăm toate animalele împușcate sau moarte.

Rep.: Cum monitorizați situația pentru gospodăriile particulare?

- Pentru gospodăriile populației se numește supraveghere pasivă. Noi recoltăm probe de sânge, boala are o incubație de 5 zile, iar dacă apar probe, în acel moment procedăm la eutanasierea porcilor, arderea și îngroparea cadavrelor.

Rep.: Care sunt simptomele animalului infestat cu acest virus? Cum își dă seama omul de rând că se confruntă cu așa ceva porcul?

- În prima fază, porcul infectat are lipsă de poftă de mâncare, nu bea apă, apoi face temperatură. Trebuie anunțat imediat medicul veterinar din localitate, care conform procedurilor va lua toate măsurile. În cazul apariției fulgerătoare a bolii și dacă se găsește animalul mort, acesta are abdomenul și urechile vinete, o rigiditate cadaverică maximă, iar splina este mărită ca volum și se rupe la atingere.

Rep.: Care sunt județele afectate?

- Tulcea, Constanța, Brăila, Oradea și Bihor. Pesta porcină africană a venit din țările riverane României, unde evoluează de câțiva ani de zile. Grupul național de experți ai României consideră că a apărut prin trecerea Dunării înot din Ucraina a mistrețului, cantonat în bazinul Delta Dunării, unde s-a înmulțit foarte mult. A apărut la cel mai mare complex din Tulcea, unde astăzi suntem în procedură de eutanasiere, ardere și îngropare a unui efectiv de 45.000 de capete de porci. La Constanța este în gospodăriile populației.

Rep.: Ce pot face oamenii la modul general și dâmbovițenii în mod special pentru a preveni răspândirea virusului despre care știm, din informările primite, că nu se transmite la om?

- Virusul nu se transmite la om, dar e devastator pentru populația de porci, atât mistreți, cât și domestici. Impactul economic este, de asemenea, uriaș. Avem rugămintea ca dâmbovițenii să nu cumpere animale decât din unități autorizate și supravegheate. În Dâmbovița avem neșansa să avem câțiva oameni, negustori de porci în județ și există tendința scăderii prețului în zonele afectate. Vă dați seama că negustorii văd totul prin prisma banului, apelăm la oameni să nu cumpere de la cei neautorizați. Distribuția cu știință a cărnii bolnave este infracțiune care se pedepsește cu pușcărie, conform Codului Penal.

Rep.: Ați constituit un comandament la nivelul județului Dâmbovița?

- Da, se numește Centrul Local pentru Prevenire și Combatere a Bolilor, care se convoacă ori de câte ori este nevoie. Președintele este Prefectul județului Dâmbovița. Dacă apar asemenea probleme, se convoacă acest centru, din care fac parte mai multe instituții deconcentrate ale statului și din județ. Toți cei interesați pot apela la Direcția Sanitar-Veterinară, avem telefonul publicat pe site-ul instituției.

Rep.: Ce trebuie să facă oamenii care comercializează carnea de porc?

- La nivelul țării sunt unități autorizate, care știu că trebuie să aibă certificate sanitar-veterinare pentru carne, care circulă cu consimțământul Autorității Sanitar- Veterinare. Dar discutăm despre răspândirea bolii prin intermediul acțiunilor oamenilor, prin „partea neagră” a comerțului cu carne. Spre exemplu, dacă se duc oameni în Delta Dunării, că tot e perioada concediilor, și li se oferă „o bucățică de mistreț” sau alte oferte, trebuie să refuze. Deci să refuze orice astfel de carne din zona Tulcea și Constanța și în general din zonele cu probleme.Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

"Ar fi ideal ca deșeurile să fie utilizate ca resursă"
Radioterapia, noutatea din Programul Național de Oncologie Terapie
Sindicatul „Valahia” Târgoviște ține în "priză" Ministerul Economiei
Cerere mare, donatori puțini la Centrul de Transfuzie Sanguină
Sindicatele din Apărare, întâlnire benefică la Guvern
"18% dintre muncitorii români lucrează pentru firme offshore, în România"
Sindicatul Automecanica dă ultimatum conducerii societății
Tensiuni la Automecanica Moreni
Provocările zilnice ale unui crescător de capre
Salariile reduse... au crescut


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Pandemia... New World Order (II)

Cu lacătul pus la gură (masca botniță), și care ne ia respirația, cu un noian de interdicții, cătușe la libertatea noastră de mișcare, astfel că protestul în stradă este în bătaia puștii... legiuite, și la purtător, obligatoriu, cu „pașaportul anticoronavirus”,

[citește tot...]

Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale