Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro18.05.2022 00:20

Editorial * Corespondență de la Bruxelles


A A

Clujul, India și Mircea Eliade (I)

Clujul, India și Mircea Eliade (I)

Timpul alianțelor strategice este din nou de actualitate. Războiul din Ucraina ne face să analizăm cine sunt “prietenii americanilor”, dar și cei care sunt de partea Moscovei. Dacă comparăm cu sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial, pe continentul european linia de demarcație între cele două blocuri s-a mutat puternic spre Est, dar impactul este și la nivel global.

China s-a dezvoltat enorm în ultimii 75 de ani, ceea ce îi permite să aleagă cam ceea ce dorește, chiar și neutralitate sau neîncolonarea în vreo tabărã. Desigur are interesul să joace astfel, dar ideea este că poate.

Sub deviza “dacă nu sunteți cu noi, sunteți împotriva noastră”, se încearcă o reevaluare a relațiilor bilaterale cu anumite țări provenite din așa zisă alianță BRICS, adică Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. Aici apare un caz deosebit de interesant, pe care permiteți-mi să îl prezint. India este o țară care are populația numeric precum China, dar nu este așa de dezvoltată economic.

Uniunea Europeană încearcă să se apropie de India, iar recentele dezvoltări și vizite confirmă fără doar și poate această abordare. De ce să nu anticipăm și noi, la nivel românesc, ce ar însemna apropierea Bruxelles-ului de New Delhi ? Indienii au o reputație de experți în IT și dacă discuți cu cei ajunși prin Europa îți vor explica presiunea familie pe tânărul indian de a urma o școală în acest domeniu. Să nu uităm însă cã indienii, proveniți dintr-o fostã colonie britanică, vorbesc bine limba engleză, chiar dacă accentul este un punct la care se mai poate lucra.

Aici încep să se lege lucruri, în care România are o școală bună de IT, iar Clujul este chiar cuibul ITist cel mai vizibil. Putem avea anumite relații oportuniste, benefice ambelor părți ?

(va urma)

 

 

Dan LucaComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Războiul lui Putin, la scara necuprinsă a Universului
Jurnal de război. Suntem înecați într-o lacrimă cât Pământul (I)
Succes, ANAF!
În România, din păcate, nimic nu se leagă...
Gata! Ne organizăm? (II)
Gata! Ne organizăm? (I)
„Minciuna stă cu regele la masă...”
Podul de piatră s-a dărâmat...
Ratificarea tratatelor europene
Strănutul (german) și răceala (europeană)


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale