Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro17.12.2018 00:09

Înființat pe 15 decembrie 1983


A A

Clubul de Turism Chindia sărbătorește 35 de ani

Clubul de Turism Chindia sărbătorește 35 de ani

❚ În luna ianuarie 1984, clubul a primit numele (din partea C.J. al U.T.C.) de „Chindia”, nume considerat ca fiind mai reprezentativ pentru județul nostru ❚ După o activitate susținută atât la nivel județean, cât și național, Clubul de Turism „Chindia” a ajuns în primele 5 cluburi de turism din țară. În 1991, acest club și-a luat personalitate juridică sub denumirea de „Asociația de Turism Chindia”

 

COSTIN MIHAI

 


La 15 decembrie 1983, câțiva pasionați de turism, majoritatea ghizi ai Agenției B.T.T. Dâmbovița, au înființat Clubul de Turism „Sfinx”. Sub acest nume, au fost efectuate câteva acțiuni în zona montană (repararea „Podului lui Baltag”, Revelion) sau în cadrul unor concursuri culturale (Liră Carpatină – Curtea de Argeș). În luna ianuarie 1984, clubul a primit numele (din partea C.J. al U.T.C.) de „Chindia”, nume considerat ca fiind mai reprezentativ pentru județul nostru.

Principalul „motor” al mișcării turistice montane dâmbovițene

După o activitate susținută atât la nivel județean, cât și național, Clubul de Turism „Chindia” a ajuns în primele 5 cluburi de turism din țară. În 1991, acest club și-a luat personalitate juridică sub denumirea de „Asociația de Turism Chindia”. Cu această nouă denumire, au fost organizate multiple acțiuni de inițiere în alpinism, în speologie, în drumeție montană sau ecologie, s-au stabilit parteneriate cu autorități publice județene (Consiliul județean, Salvamont, Crucea Roșie, A.P.M. etc.) sau locale, cu instituții de învățământ sau culturale din județ (Inspectoratul Școlar, Universitatea Valahia), Chindia devenind principalul „motor” al mișcării turistice montane dâmbovițene.

Cormoranii, verzii și dinozaurii

Datorită apariției unor oportunități de finanțare a acțiunilor derulate de montaniarzi, dar și a schimbării, firești, a vârstei generațiilor de iubitori ai muntelui și ai naturii, după anul 2010, activitatea clubului s-a derulat în mai multe direcții complementare. Noua generație de montaniarzi („cormoranii”) a inițiat multiple acțiuni sportive (crosuri, maratoane, concursuri ciclistice, alpinism, colaborare cu Salvamontul etc.) în zona montană, în paralel cu activitățile curente, montane. Cea mai recentă, dar foarte simbolică reușită, o reprezintă cucerirea celui mai înalt vârf al Europei (Elbrus – Caucaz – 5.642 m) în data de 8 septembrie 2018, de Ziua „Cetății” Târgoviște. Ocrotitorii naturii, așa numiți „verzi”, s-au grupat în jurul Asociației Ecologice Floare de Colț”, derulând multiple programe educative, cum ar fi ,,Natura ne învață primii pași în viață”, prin intermediul cărora au participat peste 4.000 de persoane, din județ sau din țară. Vechii montaniarzi (catalogați drept ,,dinozauri”) au constituit Asociația “Chindia Jurasic Park”, grup care a susținut și continuat proiectele lansate în ultimii ani. TOP 28 – Topul cuceririi celei mai înalte cote din fiecare țară a Uniunii Europene (proiect inițiat la 1 ianuarie 2007, odată cu intrarea României în UE). TOP 100 – Cucerirea a 100 de vârfuri (nu contează, neapărat, înălțimea) din România, acțiune derulată între 24 ianuarie 2017 (Ziua “Micii” Uniri) și 1 Decembrie 2018 (Centenarul Marii Uniri). Relansarea mișcării turistice dâmbovițene, prin organizarea de tabere de educație montană, de expediții de inițiere în multiple regiuni ale României (sau ale lumii, deja avem filiale în Europa și în Canada), pentru toate categoriile de vârstă și pentru oameni cu pasiune pentru drumeție, pentru natură, indiferent de vârsta și de experiența lor.

Nicolae Posta, președintele senior

La ceas aniversar, la bilanțul a 35 de ani de activitate turistică, tuturor celor crescuți sau împliniți în „spiritul” Chindiei, le dorim poteci însorite și proiecte montane reușite. În același spirit al Chindiei, să nu uităm vorbele lui Gabriel Garcia Marquez: „Am învățat că toată lumea vrea să trăiască pe vârful unui munte, fără să știe că adevărata fericire este în felul în care urci pantele abrupte spre vârf”. Un text deosebit, scris cu mult har de Nicolae Posta, președintele fondator al Clubului de Turism Chindia.Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Remiză cu multă șansă
Ghergu dezvăluie secretele promovării
Stăpâni și sclavi
Ivana Milos, nouă achiziție la volei
Chindia joacă azi la Gaz Metan Mediaș
Astăzi vom afla dacă CSM Târgoviște mai există în baschet
A început lupta contra timp
"Înotăm la ora de educație fizică"
Chindia a remizat cu Dinamo București
Ziua judecății!


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Parlamentul European - whisky sau limonadă?

“Parlamentul European e precum băutura Canada Dry, pare whisky, dar e limonadă”. Așa am învățat acum 20 de ani la masterul în studii europene de la Bruxelles. “Orice Executiv se bazează pe o majoritate în Legislativ pentru a pune în aplicare un program de Guvernare”, completa profesorul. Desigur, la nivel european situația este mai complexă, dar poate inspirarea din sistemele democratice funcționale e ceva de aprofundat.

[citește tot...]

Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale