Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



23.09.2014 00:25

După o vară petrecută în munți, oierii dâmbovițeni au tras linie și au adunat… pagubele


A A

Ciobanii și păstoritul, pe cale de dispariție

Ciobanii și păstoritul, pe cale de dispariție
Din ce în ce mai puțini oameni își doresc să practice oieritul și toate activitățile frumoase ale acestei ocupații

❚ Crescătorii din Dâmbovița și din județele vecine, adunați la Runcu, s-au plâns că de la an la an întâmpină tot mai multe probleme ❚ Ei susțin că pentru a păstra această tradiție au nevoie și de sprijinul guvernului, altfel nu vor mai putea face față greutăților din ce în ce mai mari ❚ Ciobanii se plâng că de cele mai multe ori nu sunt lăsați să-și valorifice specialitățile tradiționale, în schimb piețele și magazinele sunt invadate de produse din export ❚ Asta pe lângă faptul că nu se mai găsesc oieri autentici, cu simț de răspundere și care să știe meserie, cei care au mai rămas dând bir cu fugiții la primele probleme și lăsând baltă turmele în vârful muntelui

CORVIN DUMITRICĂ


După o vară petrecută în Munții Bucegi, oile din Runcu de Dâmbovița s-au întors acasă. Odată cu sărbătoarea Răvășitului oilor, au ieșit la iveală și mari probleme care îi macină pe ciobani, câți mai există, din județ și nu numai.

[Window Title]
Interactive Services Detection
[Main Instruction]
A program running on this computer is trying to display a message
[Content]
The program might need information form you or your permission to complete a task.
Why does this happen?
[V] Show program details  [View the message] [Ask me later]
[Expanded Information]
Program(s) or devices(s) requesting attention.
Message title:  C:Program Files (x86)Digi Net MobileUpdateDogRunLiveUpd.exe
Program path:  C:Program Files (x86)Digi Net MobileUpdateDogRunLiveUpd.exe
Received:  ‎Today, ‎22‎ de ‎septiembre‎ de ‎2014, ‏‎23:57:34
This problem occurs when a program is not fully compatible with Windows.
Please contact the program or device manufacturer(s) for more information.

„Este o meserie grea”

Crescătorii adunați la Runcu s-au plâns că de la an la an întâmpină tot mai multe probleme. În primul rând, spun ei, păstoritul a ajuns o meserie pe cale de dispariție, iar după ce că abia sunt lăsați să-și valorifice produsele, a mai apărut și boala limbii albastre care le blochează comerțul cu animale.

􀁺 „Probleme sunt cu oamenii, cu ciobanii. Sunt pe cale de dispariție. E o meserie grea, ți se cer taxe pentru toate pășunile unde ajungi cu animalele, iar cu animalele sălbatice sunt, la fel, probleme foarte mari”. 􀁺 „Ne-am chinuit anul ăsta cu lupii și urșii”. 􀁺 „A fost greu anul acesta. Avem mai puține oi, e foarte greu să le întreții, nici oameni nu mai găsim, nu mai vor să muncească, nu mai vor să stea pe munte”. 􀁺 „E și bine, dar e și rău. Am venit cu produse specifice de la Bran”. 􀁺 „Sperăm să nu rămânem fără tradiție, să reușim totuși să o păstrăm”. 􀁺 „Cea mai mare problemă este lipsa ciobanilor. Ei sunt aproape pe cale de dispariție”. 􀁺 „Statul ăsta ar trebui să ne lase în pace să ne putem desface marfa. Taxe peste taxe și hârtii peste hârtii ne tot cer. Pur și simplu eu cred că statul român vrea să ne distrugă, cu toate puterile și toată forța, să nu mai fie producători români. Să fim doar o piață de desfacere? Și producția noastră proaspătă și tradițională? Eu cu ce iernez animalele? Eu am și berbecuți de vânzare și nu-i pot vinde din cauza bolii ăsteia, «limba albastră», boală necunoscută, eu nu știu de ea. Toate târgurile sunt închise, iar noi ce facem cu animalele? Export nu, vânzare nu. Cu ce să iernăm? E strigător la cer!”.

„Nu mai sunt oameni interesați, nu mai sunt oameni care să știe să facă produsele tradiționale”

Primarul comunei Runcu, unde administrația încearcă să păstreze tradiția păstoritului și mai ales să-i ajute pe ciobani, cunoaște toate aceste necazuri: „Având în vedere că ciobanii se confruntă cu foarte multe greutăți, iar profit nu au mai deloc, a scăzut foarte mult numărul ciobanilor. Aveam în jur de 7.000 de oi, acum am ajuns aproape la 2.000. Am fost aproape de ei, am încercat să-i conving să ducă tradiția mai departe, dar nu mai sunt oameni interesați, nu mai sunt oameni care să știe să facă produsele tradiționale, brânză de burduf în coajă de brad, urdă de burduf, cașcavaluri și alte sortimente. Păstoritul e pe cale de dispariție. Un alt mare necaz este că fermierul nu are timp să vină din munte și să-și facă studii de fezabilitate, să obțină avize, să găsească proiectanți pentru a accesa bani europeni”, ne-a declarat Gheorghe Brebeanu, edilul șef de la Runcu. În tradiție, pentru oieri, răvășitul oilor reprezintă sfârșitul anului pastoral. Însă ei susțin că pentru a păstra această tradiție au nevoie și de sprijinul guvernului. Ciobanii se plâng că de cele mai multe ori nu sunt lăsați să-și valorifice produsele tradiționale, în schimb piețele și magazinele sunt invadate de produse din export.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Șoșocismul de mahala
Constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „TURISM ÎN BUCEGI”
Gabriel Purcaru și-a depus candidatura pentru funcția de primar al municipiului Moreni
Lipsa de medici, „rană deschisă” la Ambulanță
Balerinele din Dâmbovița au strălucit la Concursul Național „Lebăda de Cristal” 2024
La limita guvernării europene
Studiu de fezabilitate aprobat pentru centura orașelor Pucioasa și Fieni
Cutremur de proporții la Găești și Șelaru
Performanță dâmbovițeană la Olimpiada Națională de Română
287 de locuri de muncă disponibile


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Șoșocismul de mahala

Așa ar putea fi caracterizată ciorovăiala grotescă dintre senatoarea bântuită de un egocentrist violent, pe numele ei, pe care îl mai poartă încă, Șoșoacă Ivanovici Diana și soțul ei, la fel de egocentru, Șoșoacă Silvestru, ambii închipuindu-se fiecare buricul Universului. Pe mine, unul, nu mă interesează de unde s-au luat, însă spectacolul, repet, grotesc, pe care îl oferă pe micile ecrane dă... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale