Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro21.11.2022 00:20

Editorial * Jurnal de război


A A

Cine face jocul?

Cine face jocul?

După mai bine de o jumătate de an de când pe teritoriul actualului stat ucrainean se duce un război halucinant, observând cu atenție cam cum decurg lucrurile, te întrebi, nu fără o legitimă îndreptățire, de fapt cine cu cine se bate.

Și constați, și este o tragică / uluitoare constatare că și soldații ruși și soldații ucraineni nu sunt altceva decât „carne de tun” tocată în luptă de interesele și orgoliile geopolitice („crime împotriva umanității”) și geoeconomice (efectul: aruncarea în haos a lumii) a două imperialisme cu tendințe globalizatoare: al Kremlinului și al Casei Albe. Și care-și doresc cu ardoare o nouă reconfigurare a hărții politice mondiale, pentru început în Europa fostă socialistă („sfera de influență” cândva a Uniunii Sovietice) în care și Washingtonul ar vrea să aibă parte de o halcă.

Și nu este pentru nimeni un mister că, de câteva secole încoace, Europa Centrală, de Est și de Sud-Est („butoiul cu pulbere balcanic”), o vastă zonă continentală, deci, a fost și, iată, încă este o uriașă miză în bătălia (că de o concurență loială nici că poate fi vorba) dintre interesele economice de piață (a se citi: și de exploatare a unor resurse naturale, și, de ce nu, de „exploatare a omului de către om”, oricât de marxist ar suna asta) ale marilor și criminalilor moguli ai corporatismului globalizator și, în cazul războiului din Ucraina, ale oligarhismului și revanșismului rusesc după înfrângerea umilitoare a Uniunii Sovietice în faimosul Război Rece.

După atâtea luni de însângerare și de distrugere inimaginabile în Ucraina, o tragedie înfiorătoare pentru întreaga civilizație planetară, și pentru că, într-o lume asaltată de un noian năucitor de informații „la secundă”, live, datorită internetului, „secretele de stat”, unele ale marilor puteri, sunt date de gol punându-le într-o postură penibilă (a se vedea celebra spargere a codurilor Pentagonului – Wikileaks), Washingtonul nu mai poate ascunde acum faptul că și-a dorit războiul din Ucraina și, pe cale de consecință, complexul industrial-militar al Statelor Unite a prosperat din plin.

(va urma)

 

George CoandăComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

„Frica păzește pepenii” în perspectiva „morții nucleare” (II)
„Frica păzește pepenii” în perspectiva „morții nucleare” (I)
Reîntregirea patriei prin Biserica neamului
Snagov 2
Snagov 2
Gangsterismul valah
Turism prezidențial doar de „amorul artei”
Mobilitățile de la structura națională spre cea europeană
„Colivia de aur” europeanã
Presa sănătoasă, importantă pentru democrația Europei


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale