Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



21.07.2015 00:19

Editorial


A A

Cine e al 3-lea în PSD?

Cine e al 3-lea în PSD?

ALINA MAVRODIN VASILIU


„Când doi se bat, al 3-lea câștigă”, zice-o vorbă din bătrâni, pe care o văd foarte potrivită și-n cazul luptelor duse zilele acestea în PSD. Cei doi care se luptă la scenă deschisă pentru „un biet interimat”, cum îi zic unii, sunt Rovana Plumb și Liviu Dragnea. Chestia asta ce le poate transmite alegătorilor?

Păi, de exemplu, că interimatul poate avea o miză mult mai mare decât ne putem imagina cu mințile noastre de votanți naivi. Liviu Dragnea a încercat duminică seara, la emisiunea lui Radu Tudor, să explice motivele pentru care s-a hotărât brusc și ferm să candideze la această „funcție”, chit că ea nu există în statutul PSD. Și atunci de ce a devenit motiv oficial de competiție internă în partid?

Să-l întrebăm pe Victor Ponta. Sau te pomenești că nu este el cel care a lansat această competiție? Mi-e teamă că răspunsurile adevărate, nu cele pe care ni le livrează unii lideri ai PSD în aceste zile, sunt mult prea complicate pentru puterea de înțelegere a românilor care și-au pus mari speranțe în votul lor masiv anti-PDL din 2012. Mai ales că sunt destui plecați, fie și cu mintea, în vacanță.

Tocmai de-aia, decapitarea PSD-ului în această perioadă fierbinte, în care aleșii neamului împreună cu conștiințele lor și-au luat demult bilete la mare, la mare depărtare de casă, unde nu-i mai poți ajunge nici cu cuvântul, nici cu gândul, nu pare deloc întâmplătoare. Cine-a pus-o la cale a știut când și cum s-o facă. Sunt de acord cu cei care văd în acest caz o strategie menită „pas cu pas”, înțelegeți la ce mă refer, să distrugă prin încăierare PSD-ul. Victor Ponta s-a retras brusc din încăierare sau tocmai retragerea lui a provocat-o? Greu de răspuns, dar și asta e pricină de mare supărare în partid. Liviu Dragnea a declarat că el și mulți alți lideri importanți ai PSD-ului au aflat cu stupoare despre demisia lui Victor Ponta din funcția de președinte, fiind tratați ca orice muritori de rând și puși în fața faptului împlinit. Rovana Plumb a lăsat să se înțeleagă, însă, că ea îi cunoștea bine intențiile lui Victor Ponta și n-a fost luată pe nepregătite de interimatul care i-a fost pus în brațe, întocmai ca un plocon, așa cum i s-a întâmplat și lui Gabriel Oprea la guvern.

Asta a confirmat niște bănuieli mai vechi care existau în PSD, mai cu seamă că statutul partidului nu prevede funcția de „președinte interimar” în care pare deja unsă și înscăunată Rovana Plumb. Statutul PSD, dimpotrivă, prevede doar un transfer de atribuții de la președintele demisionat către un alt lider, desemnat democratic în structurile interne ale partidului, până la organizarea Congresului PSD. În cazul Rovanei Plumb, cu toată dragostea, desemnarea ei pe repede înainte într-o funcție de conducere care nu există în statut pare să o plaseze mai degrabă în afara intereselor PSD, decât în fruntea lor. Asta pare deja să fie părerea multora! Cei care s-au gândit să facă din Rovana Plumb un fel de „moștenitor al tronului” în PSD se prea poate să fi avut în vedere interesele ei de familie și ale celor care se jură că fac politică numai și numai „în interes național”. Dar „politica de cumetrie”, cum bine a botezat-o cândva Ion Iliescu, pare să nu mai fie pe placul unor lideri importanți din PSD care s-au trezit că sunt târâți precum cățeaua olteanului, să mă iertați, de coada căruței Nașului UNPR Gabi Oprea, pe-a cărei capră stă și Rovana Plumb.

Nu se știe sigur ce ham poartă caii și nici cine le dă bice folosindu-se de dreapta lui Oprea, dar bănuieli temeinice există, de vreme ce în lipsa lui Victor Ponta s-a trezit premierul interimar Oprea să-i tripleze salariul președintelui Iohannis printr-o ordonanță de urgență, ocazie cu care și-au mai triplat salariile și el și Rovana Plumb și Mihai Răzvan Ungureanu, repus șef al SIE. Ba, pe șestache, a fost reangajat la Ministerul de Externe (în guvernarea PSD-UNPR) și PDL-istul - PMP-ist băsist Baconschi, tot cu salariul umflat.Vasăzică… toți oamenii președintelui. Adică ai președintelui Băsescu, readuși la putere „în interes național”, pe mâna fostului lor coleg Oprea din guvernarea PDL! Liviu Dragnea a declarat că s-a supărat rău de tot și a ieșit la luptă cu sloganul „de-o fi să mor, măcar să mor în picioare”. Să fie acesta doar propriul său strigăt de luptă, după ce i s-a dictat politic arestarea în dosarul „Referendumul”, sau a lansat odată cu el și un apel politic la demnitate și fermitate către alți lideri ai PSD care par să dormiteze în front? Sau pot fi și amândouă, dacă mai luăm în calcul încă o altă declarație a lui Liviu Dragnea: „PSD trebuie să-și vină în fire”.

Ca să închei, mai zic doar că, în opinia mea, Liviu Dragnea s-a hotărât brusc să candideze la un interimat atât de contestat și nestatutar ca să scoată PSD-ul nu doar din toropeala estivală, ci și din mâinile multicolore ale familiei Plumb-Oprea cu neamuri și-n PNL-PDL. Acestea fiind datele problemei, n-ar fi exclus ca pentru împăcarea taberelor și pentru unitatea partidului să fie pus în aplicare și la PSD proverbul „Când doi se bat, al 3-lea câștigă”. Mă întreb doar cine-o fi al 3-lea în PSD cu șanse să ajungă primul?

www.alinamavrodin.ro



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Haosul public și distrugerea națiunii române
Să nu ne uităm istoria
Mincinoșii lui Putin (II)
Mincinoșii lui Putin (I)
Prioritățile UE în 2025
Capitalism…comunist bruxellez
România în 2025
"Schimbare de gardă" la Universitatea "Valahia"
Mulțumim, Europa!
Păi ce, e de colo să ai șefia NATO pe mână!?


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale