Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



23.05.2019 00:19

Editorial ■ Corespondență de la Bruxelles


A A

Ce coaliție va conduce UE după alegeri?

Ce coaliție va conduce UE după alegeri?

DAN LUCA


Au trecut și cele 3 dezbateri televizate între posibilii președinți ai viitoarei Comisii Europene, iar peisajul european este mai complex decât anticipam. Câteva concluzii și întrebări: ●Este imposibil de crezut că Manfred Weber poate să fie soluția pentru actuala Europă; ●Singurii prezidențiabili din confruntările electorale au fost socialistul Frans Timmermans, liberala Margrethe Vestager sau chiar reformistul Jan Zahradil, dar niciunul dintre ei nu a condus guvernul țării din care provine; ●Dacă analizăm componența Consiliului, neinfluențată de alegerile europene, observăm un echilibru între ALDE, EPP și chiar PES. Nu mai avem situația unui EPP dominant, cu o cotă de blocaj a deciziilor în majoritate calificată; ●Cum îi recompensăm european pe Ska Keller (Verzi) și Guy Verhofstadt (ALDE) pentru devotamentul lor în cele două campanii, cea din 2014 și din 2019? ●Cum rezolvă Germania problema Manfred Weber? ●Să nu uităm însă contextual global, UE este în criză după acest Brexit nesfârșit, deci avem nevoie de un proiect european puternic; ●Mai mult decât un proiect, sunt necesari lideri credibili, care să asigure consensul, nu o polarizare distrugătoare. Permiteți-mi să prezint 3 scenarii ale unor posibile majorități europene și prognoza de realizare: ●Coaliția pro-europeană (50%) – EPP, PES, ALDE și Verzii. În acest caz îmi mențin pronosticul de acum două luni: Angela Merkel la Consiliu (chiar dacă zice acum că nu vrea), actualul premier olandez Mark Rutte la Comisie, Martin Schulz la Externe, Michel Barnier la Apărare (combinat cu Africa), Claude Turmes la Energie. Iar ca noutate, sugerez ca președinte al Parlamentului European Ska Keller pentru primii 2 ani și jumătate, urmată de Manfred Weber în a doua parte a perioadei de 5 ani. ●Coaliția anti-EPP (25%) – Comuniștii, PES, ALDE, Verzi și chiar ECR. Ca și surpriză putem avea o combinație interesantă cu Jan Zahradil la Consiliu, Frans Timmermans la Comisie și Guy+Ska la președinția Parlamentului European (câte 2,5 ani fiecare). ●Coaliția de Dreapta (25%) – EPP, ALDE și ECR. Merkel la Consiliu, Rutte la Comisie și Jan la Parlament. Rămâne de văzut ce ne va aduce ziua de 28 mai, data primei întâlniri a șefilor de state de după alegerile europene.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)
Șoșocismul de mahala
La limita guvernării europene
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale