Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



09.10.2017 00:19

Editorial


A A

Cataloniada sau efectul letal geopolitic al dominoului

Cataloniada sau efectul letal geopolitic al dominoului

GEORGE COANDĂ


Catalonia, provincia autonomă din nord-estul Spaniei, își va proclama astăzi unilateral independența față de Madrid, ca urmare a unui referendum decis de parlamentul de la Barcelona. Guvernul spaniol a declarat ilegal referendumul, iar regele Felipe i-a validat hotărârea. În provincia secesionistă, poliția și Guardia Civil au acționat în forță, chiar revoltător, dar legal. La urma urmelor, nu știu cât este de legal să acționezi cu violență împotriva unor oameni care-și doresc, în mod democratic, să-și făurească propriul stat național. Fie el și cât vreo două-trei județe de-ale noastre. Dar nu în asta constă „chestiunea catalană”, căci deja a devenit o chestiune europeană, ci în urmările ei atât asupra Spaniei, cât și a Uniunii Europene. Deci, această proclamare unilaterală a independenței Cataloniei, dacă se va produce, legată istoric, ombilical de economia spaniolă, riscă să producă un puternic cutremur înlăuntrul acestui mare stat iberic, iar pentru provincia secesionistă nu este altceva decât o sinucidere. Ieșind dintre frontierele spaniole se exclude și din Uniunea Europeană. Și, după cum s-au desfășurat lucrurile, și nu este vorba de vreo aparență, cu siguranță referendumul și independența Cataloniei sunt rodul otrăvit al falsei excelențe și al unor orgolii exacerbate ale unor lideri politici locali care își doresc feuda lor, mai ales că aproape 50 la sută din catalani nu-și doresc ruperea destinului lor de destinul Spaniei. Dar cum precedentul odată produs poate declanșa mișcarea fatală a dominoului geopolitic, nu se îndoiește nimeni că tendințele separatiste, de multă vreme în fierbere, din Scoția, Corsica, Sardinia, Padania (nordul Italiei), vor reexploda cu și mai letală violență. Ceea ce ar da apă tulbure și la moara secesionismului secuiesc, susținut fățiș și iresponsabil de Budapesta. Nimeni n-a luat seama – ba a și uitat-o – la tragedia iugoslavă. Reîntoarcerea la fărâmițarea feudală a Europei, și care va duce la moartea statului național, va avea o catastrofală urmare - decesul Uniunii Europene. Și cui îi va folosi? Unor forțe oculte cu apucături/interese de cezarism imperial. Cum este cazul Kremlinului care susține aceste mișcări secesioniste din Uniunea Europeană! Cu cât statele sunt reduse la entități minuscule, cu atât sunt mai ușor și mai criminal/colonial de condus/stăpânite. Să nu-și fi dat seama catalanii de ce-i așteaptă în viitor? Și că nu ei vor dispune cu adevărat de statul liliputan pe care și-l doresc? Iar unda de șoc a secesiunii lor se va resimți și în România, unde „clasa politică” este într-atât de iresponsabilă încât, orbită de luptele interne, de meschine interese și orgolii egoiste, nu vede cum, pas cu pas, pericolul distrugerii statului unitar național se apropie de înfăptuire. În acest sens, înalta trădare națională se coace în sânul chiar al acestei „clase politice” horror.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Să nu ne uităm istoria
Mincinoșii lui Putin (II)
Mincinoșii lui Putin (I)
Prioritățile UE în 2025
Capitalism…comunist bruxellez
România în 2025
"Schimbare de gardă" la Universitatea "Valahia"
Mulțumim, Europa!
Păi ce, e de colo să ai șefia NATO pe mână!?
Alergăm și observăm


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale