Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



16.01.2018 00:20

Ieri, de Ziua Culturii Naționale, Centrul Cultural pentru UNESCO “Cetatea Romanței” a lansat proiectul:


A A

"Casa Romanței - ambasadă a culturii la Târgoviște"


Ieri, 15 ianuarie a.c., într-o atmosferă de mare sensibilitate, Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște a lansat, în premieră pentru județul Dâmbovița, proiectul „Casa Romanței – ambasadă a culturii la Târgoviște”. Evenimentul a fost dedicat celebrării Zilei Culturii Naționale și Anului European al Patrimoniului Cultural, în care „Casa Romanței” și-a propus să devină gazdă a numeroase evenimente culturale, științifice și diplomatice, organizate în colaborare cu Federația Europeană a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO (FEACU) și în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Instituția Prefectului județului Dâmbovița, Arhiepiscopia Târgoviștei, Universitatea „Valahia” din Târgoviște, Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, Societatea Scriitorilor Târgovișteni, Filiala Dâmbovița a Asociației „Cultul Eroilor – Regina Maria”, Filiala Dâmbovița „Ion Heliade Rădulescu” a Uniunii Ziariștilor Profesioniști, precum și cu ambasade și cu alte instituții interesate. Evenimentul de ieri a marcat debutul acestor parteneriate prin alocuțiunile susținute de reprezentanții instituțiilor amintite, care s-au alăturat astfel proiectului inițiat de Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței”, dedicat promovării patrimoniului material și imaterial al jud. Dâmbovița. Evenimentul a fost onorat de Antonel Jîjîie – prefectul jud. Dâmbovița, Ivan Vasile Ivanoff – secretarul jud. Dâmbovița, Claudia Gilia – deputat de Dâmbovița, Sorin Ion – inspector școlar general al IȘJ Dâmbovița, Gabriela Teodorescu – prorector al Universității „Valahia” din Târgoviște, preotul Marian Puiescu din partea Arhiepiscopiei Târgoviștei, George Coandă - președintele filialei Dâmbovița „Ion Heliade Rădulescu” a Uniunii Ziariștilor Profesioniști și vicepreședinte al Societății Scriitorilor Târgovișteni, col. Gheorghe Șerban - președintele Filialei Dâmbovița a Asociației „Cultul Eroilor – Regina Maria”. Un mesaj emoționant a transmis și Virginia Meheș - președintele Federației Române a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO, precum și Teodor Vasiliu – inițiatorul proiectului și președinte al Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște.

 

Mesaje din partea invitaților și a partenerilor proiectului

„Aș vrea, în numele instituției Prefectului, să îi salut pe toți cei prezenți. Vă asigur că atât Instituția Prefectului, cât și celelalte autorități, sunt alături de acest proiect. Este lăudabil că îl lansăm, dat fiind că jud. Dâmbovița și mun. Târgoviște au nevoie de acțiuni culturale, mai ales în anul centenarului, când trebuie să promovăm bogatul patrimoniu al județului. Vă urez succes și vă asigur că vom urmări cu atenție și vă vom fi alături, parteneri în fapt, împreună cu celelalte autorități”, a declarat Antonel Jîjîie, prefectul jud. Dâmbovița.

„Este o fuziune perfectă între dorința noastră de a promova cultura la nivel național și internațional și dorința administrației publice locale de a se implica în acest proiect generos. Este prima dată când am acceptat mandatul oferit de președintele CJD de a mă afla aici și de a vă transmite, dincolo de cuvintele frumoase, că acest imobil de patrimoniu fuzionează perfect cu romanța, care intră tot la categoria patrimoniu. Târgoviștea este un leagăn de cultură atât pentru România, cât și pentru întreaga lume. Este un eveniment care umple de conținut această inițiativă și suntem mândri că autoritatea publică județeană este alături de acest proiect generos și suntem siguri că, prin intermediul culturii, reușim să aducem la nivelul Târgoviștei prestigiul pe care îl merită această cetate de scaun”, a ținut să precizeze și Ivan Ivanoff, secretarul județului Dâmbovița.

„Doresc să transmit mesajul de binecuvântare și apreciere al ÎPS Nifon cu ocazia celebrării Zilei Culturii Naționale și a Anului European al Patrimoniului Cultural, precum și a inaugurării acestui generos proiect cultural pe care cu stăruință și cu entuziasm îl lansați astăzi aici, în acest loc, care va deveni un loc important pentru cultura noastră locală. Împreună cu Centrul Cultural pentru UNESCO, pe care îl coordonați, am avut deja câteva colaborări fructuoase. Acest proiect va pune, cu siguranță, în valoare, numeroasele elemente cunoscute sau mai puțin cunoscute ale culturii de pe aceste meleaguri, fiindcă rostul său este acela de a face mai vizibil glasul acestei vechi cetăți de scaun muntene. Între Arhiepiscopia Târgoviștei și Centrul Cultural pentru UNESCO vor fi multe acțiuni și proiecte care vor crea un adevărat pod cultural”, a transmis preotul Marian Puiescu mesajul ÎPS Nifon, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei.

„Ziua Culturii Naționale este nu numai o zi în care celebrăm „Luceafarul” poeziei românești, dar este și o zi de reflecție asupra culturii române, în genere, a esenței românismului din sufletul fiecăruia dintre noi. Celebrarea Zilei Culturii Naționale la „Casa Romanței” prin organizarea unui program special cu tema „Romanțele poeziei lui Eminescu”, marchează debutul proiectului „Casa Romanței – ambasadă a culturii la Târgoviște”, inițiat de Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște, sub patronajul Federației Europene a Asociațiilor, Cluburilor și Centrelor pentru UNESCO (FEACU), dedicat promovării patrimoniului material și imaterial al județului Dâmbovița, al evenimentelor și obiectivelor de mare interes cultural, științific, religios și turistic. Proiectul este, de asemenea, menit să contribuie la valorificarea tezaurului cultural-istoric românesc”, a transmis Virginia Meheș, președintele Federației Române a Asociațiilor, Cluburilor și Centrelor pentru UNESCO.

„Acest eveniment are o specificație aparte pentru că este o sărbătoare în altă sărbătoare. Astăzi celebrăm cultura română în anul Centenarului, deci putem să ne considerăm norocoși că trăim aceste momente. Colaborarea noastră se va vedea și vom fi alături de orice eveniment care are legătură cu educația copiilor noștri, fiindcă școala înseamnă și formarea de atitudini, de valori și de cultură, iar elevii prezenți aici încununează cele spuse de mine. Sunt nerăbdător ca instituția pe care o reprezint să vă fie partener în toate evenimentele”, a declarat Sorin Ion, inspectorul școlar general al IȘJ Dâmbovița și consilier județean PNL.

„Vă felicit pentru acest eveniment. Ați dat startul într-o zi cu totul specială pentru ființa noastră națională, este un proiect de suflet pentru Târgoviște și pentru dâmbovițeni, ați dat viață unui spațiu deosebit pentru orașul Târgoviște, spațiu căruia sper să îi dăm cât mai multă viață. Suntem alături de proiectele dumneavoastră, în măsura competențelor, și în calitate de parlamentar voi susține acest lucru. Vă invit, în această lume tumultoasă, să ne întoarcem către ființa noastră ca români și să ne aducem aminte de poetul nostru național, Mihai Eminescu, să-l citim și recitim. Vă doresc mult succes!”, a declarat Claudia Gilia, deputat PSD de Dâmbovița.

„Este o zi specială și sunt onorată să particip și să transmit salutul conducerii UVT și să vă asigurăm de întregul nostru sprijin în proiectele dumneavoastră frumoase. Universitatea vă va fi alături pentru organizarea de evenimente și parteneriate culturale. Vă felicit pentru organizarea și deschiderea Casei Romanței, este un element care într-adevăr lipsea acestui oraș. Sunt convinsă că va deveni vizibilă atât național, cât și internațional. Vă vom fi alături în aceste demersuri, iar viitorii noștri studenți vor duce mai departe aceste valori”, a ținut să transmită Gabriela Teodorescu, prorector al Universității „Valahia” din Târgoviște.

„Iată-ne la un eveniment semnificativ și sensibil. El se produce într-o zi cu o mare deschidere aurorală: Ziua Culturii Naționale. Voi transmite două mesaje, al UZP – din partea dlui Doru Dinu Glăvan și al SST – din partea dlui președinte Mihai Stan, de altfel colaboratoare ale Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței”. Ne aflăm într-un an de profunde semnificații culturale, iar Târgoviștea are toate îndreptățirile sale să celebreze acest an și, în același timp, să și ofteze. O parte din patrimoniul cultural național de la Târgoviște se ruinează și nu aș vrea să cântăm și alte «ruinuri» de la Târgoviște, și fac un apel pentru a salva ceea ce a mai rămas din acest patrimoniu. Târgoviștea este o capitală a culturii românești, generic și simbolic. Iată, dincolo de imnul național care are o logodire a lui cu Târgoviștea prin acest mare întemeietor, Grigore Alexandrescu. În numele UZP transmit un salut călduros, sincer, pentru ceea ce se întâmplă la Târgoviște, în cetatea romanței, care va celebra cum se cuvine Centenarul Marii Uniri. De asemenea, Societatea Scriitorilor Târgovișteni, care devine partener al Centrului Cultural pentru UNESCO, va aduce contribuții importante prin membrii săi, membri ai Uniunii Scriitorilor din România”, a transmis George Coandă.

„Este foarte interesant momentul ales astăzi pentru această manifestare de suflet deosebită. Eminescu este un mare vorbitor de cultură națională, față de care avem mari obligații. Manifestarea se desfășoară într-un moment în care, așa cum s-a spus, închinăm toate manifestările Centenarului Marii Uniri. Vă asigur că, prin formele de manifestare deosebit de interesante, Asociația Cultul Eroilor va încerca să se alăture acestui demers inaugurat astăzi de dumneavoastră”, a declarat col. Gheorghe Șerban, președintele Filialei Dâmbovița a Asociației „Cultul Eroilor – Regina Maria”.

Șirul alocuțiunilor și al mesajelor a fost încheiat de Teodor Vasiliu, președintele Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviștei, inițiator și realizator al „Casei Romanței”: „Dorim ca parteneri ai acestui proiect inițiat și organizat de noi să devină și cât mai multe ambasade, astfel încât patrimoniul cultural din această zonă istorică a României să aducă oportunități de promovare și dezvoltare pentru județul Dâmbovița. Este obiectivul nostru și al Federației Europene al Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO, sub al cărei patronaj ne desfășurăm activitatea”.

 

 

 

Program artistic emoționant

Programul artistic dedicat evenimentului de ieri a fost pe cât de variat, pe atât de emoționant, fiind prezentat cu multă însuflețire de amfitrionul evenimentului, Alina Mavrodin Vasiliu, directorul Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște. Momentul recitativ sugestiv intitulat „Omagiu poeziei eminesciene” a fost susținut de poeții George Coandă, Constantin Voicu, George Piteș, Emil Stănescu, Ion Iancu Vale și Florea Turiac, membri ai Societății Scriitorilor Târgovișteni, care au recitat sensibile creații proprii dedicate poetului național Mihai Eminescu. Din ciclul „Mari compozitori români”, au fost prezentate ieri date din viața și opera renumitului Marțian Negrea, de către nepoate acestuia – Miruna Negrea, la împlinirea a 125 de ani de la naștere și a 45 de ani de la moartea celebrului său bunic. Elogiul adus compozitorului Marțian Negrea a fost completat printr-un microrecital de harpă susținut cu mult succes de Cristina Munteanu. Numeroși elevi de la Colegiul Național „Ienăchiță Văcărescu” și de la Liceul de Arte „Bălașa Doamna” din Târgoviște au cântat, împreună cu ceilalți invitați, trei romanțe celebre pe versurile poetului Mihai Eminescu: „Mai am un singur dor” (muz. ***), „Pe lângă plopii fără soț” (muz. Guilelm Șorban) și „Sara pe deal” (muz. Vasile Popovici), fiind unul dintre momentele foarte apreciate ale evenimentului. Un alt moment deosebit, intitulat „Tinerețea romanței”, a fost susținut cu grație de eleva Daiana Berbec, laureată a ediției 2017 a Festivalului „Crizantema de aur”, acompaniată la pian (și nu la orișice pian, fiind vorba despre însuși pianul „Crizantemei de aur”) de prof. Alexandru Bondu de la Liceul de Arte „Bălașa Doamna” din Târgoviște. Programul artistic de ieri de la „Casa Romanței” s-a încheiat cu vizionarea concertului extraordinar „Dialogurile Dragostei”, susținut de marele compozitor român Eugen Doga și de artiști ai scenei lirice din România și din Republica Moldova la Festivalul Național de Romanțe „Crizantema de aur”, ediția 2016. De asemenea, elevii și invitații au vizitat „Casa Romanței” arătându-se impresionați de istoria extraordinară a romanței, ca gen muzical de patrimoniu al culturii naționale și de sutele de personalități care au onorat, timp de 50 de ani, scena Festivalului „Crizantema de aur” de la Târgoviște și care au contribuit la câștigarea prestigiosului statut național și internațional de cetate a romanței pentru Târgoviște.

„Casa Romanței” din Târgoviște – spațiu muzeal unic în România – și-a propus să organizeze, în anul 2018, dedicat celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918, evenimente cultural-artistice, științifice și diplomatice menite să înnobileze statutul cultural și istoric al municipiului Târgoviște și al județului Dâmbovița și să contribuie la identificarea de noi oportunități pentru promovarea în țară și în străinătate a acestei minunate zone istorice a României.

 

 

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Modernizare și reabilitare extensivă în școli și licee
ÎPS Nifon, întâlnire cu noua conducere UVT
Polițiștii, în dialog cu școlarii
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Scandalagii reținuți de polițiști
Mobilier modern în 31 de școli și grădinițe din Târgoviște
Eveniment cultural sensibil la Biblioteca Garnizoanei Târgoviște
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Au debutat lucrările pentru modernizarea DJ 720 A
Amenzi de 362.000 lei și 70 de tone de deșeuri confiscate în cadrul unei acțiuni fulger a Gărzii Naționale de Mediu


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)

GEORGE COANDĂ


Un binecunoscut filosof francez Bernard-Henri Levy a deconspirat cum că „suntem în mijlocul celui de-al Treilea Război Mondial”, și că pericolul de moarte, cu toate că pare paradoxal, ne vine din pricina acelei „mari alianțe între islamismul radical și ortodoxia rusă”. Beijingul, totuși, în înțelepciunea lui milenară îndeamnă „părțile relevante... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale