Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



16.02.2016 00:21

Asociația Medicilor de Familie Dâmbovița, sătulă de disfuncționalitățile sistemului informatic


A A

Cardul de sănătate, pus la zid de medicii de familie

Cardul de sănătate, pus la zid de medicii de familie
Semnal din Dâmbovița și nu numai: furnizorii de servicii medicale se plâng că programul nu face față numărului mare de accesări

❚ Președinta Asociației Medicilor de Familie Dâmbovița, dr. Ileana Dumitrescu, spune că există două mari nemulțumiri în privința cardului de sănătate, apărute chiar din septembrie 2015: pe de o parte programul se blochează pentru că nu face față numărului imens de accesări, pe de altă parte nu există mentenanță pentru el, expirată din decembrie anul trecut ❚ În cabinete, medici și pacienți deopotrivă se iau cu mâinile de cap când văd că sistemul se întrerupe zilnic, pe anumite perioade, situație în care nu se pot elibera rețete sau concedii medicale ❚ În ceea ce privește mult-comentatele economii din sistem, produse de la implementarea cardului, dr. Ileana Dumitrescu, spune: „Dacă nu pot să-mi validez serviciul, asta este economie, pe sănătatea noastră și pe timpul nostru?” ❚ Nu mai târziu de duminică, sistemul cardului de sănătate a fost din nou blocat la nivel național, ducând la o așa-zisă grevă a medicilor de familie, care au acordat ieri asistență numai copiilor și persoanelor cu adeverință înlocuitoare de card

Interviu cu dr. Ileana Dumitrescu, președintele Asociației Medicilor de Familie Dâmbovița

VIOLETA STANCIU

 


 

Rep.: În dese rânduri ne-ați semnalat problemele cu care vă confruntați în ceea ce privește funcționarea cardului de sănătate. S-au rezolvat aceste disfuncționalități?

- Nu! Îmi pare foarte rău că spun asta, dar nu știu când se vor remedia aceste probleme. Această implementare a cardului a însemnat niște bani și au fost destul de mulți... De la 1 septembrie 2015, suntem obligați să lucrăm numai cu cardul, dar sunt două lucruri de care ne lovim. În primul rând, de când s-a introdus cardul și toată lumea trebuie să lucreze cu acesta, adică toți furnizorii de servicii medicale care sunt în relații cu Casa de Sănătate (medicii de familie, laboratoarele, farmaciile, spitalele, ambulatoriile de specialitate), programul nu face față numărului mare de accesări. Pe de altă parte, așa cum știți, mentenanța nu funcționează de mai bine de un an. Orice program trebuie să aibă un service, ceea ce nu se întâmplă în cazul nostru. Săptămâna trecută, aproape în fiecare zi, au fost perioade când nu a funcționat sistemul și nu a fost vorba numai despre noi. Nu a funcționat nici în farmacii. Deci nu se pot elibera medicamentele în farmacii. Medicii de familie văd pacientul, dar pe urmă stai cu cardul și aștepți pentru că nu poți continua să-i dai pacientului bilet de trimitere sau o rețetă compensată...

„În fiecare zi, sunt perioade când nu merge sistemul”

Rep.: Numai medicii de familie și farmaciile s-au plâns de aceste disfuncționalități repetate în sistem?

- La fel s-a întâmplat pe absolut toate segmentele furnizorilor de servicii medicale, nu numai la medicina de familie. Am încercat aproape toți dintre noi să transmitem, la o adresă de e-mail pe care o avem, că nu merge sistemul, dar foarte puțini am primit răspunsuri... Când s-a obținut un răspuns, acesta a fost de genul că nu ține de dumnealor și să încercăm la Casa Națională de Sănătate. Nu știm ce ni se întâmplă. Se spune că nu merge de regulă vinerea sau joia. Dar nu este așa, în fiecare zi, sunt perioade când nu merge sistemul. De exemplu, miercuri nu a mers toată ziua. Sunt colegi care nu au reușit să valideze nimic. Mai este și o altă situație, când un pacient are nevoie de un concediu medical, pentru că este bolnav. Concediul medical se eliberează astăzi, începând cu data de astăzi, sau poți să-l eliberezi astăzi, cu data de ieri, dar dacă nu ți-a mers sistemul marți, miercuri, joi, vineri nu poți să mai eliberezi cu data de marți, retroactiv, pentru că aceste concedii intră și ele în program. Neputând funcționa cardul, poți să-i scrii, că este o hârtie până la urmă, dar problema este că nu a intrat în sistem. În luna decembrie, îmi amintesc, nu a funcționat deloc două zile. Sunt pacienți la ușă, și de ieri și de azi, care nu mai au răbdare... Este vorba despre sănătatea pacienților noștri, dar și a noastră. Este o problemă serioasă și gravă.

„Dacă nu funcționează cardul, consultația nu este terminată”

Rep.: Trist este faptul că a trecut ceva timp de la implementarea sistemului și era normal să funcționeze din ce în ce mai bine, și nu invers?

- Sunt și lunile acestea de iarnă, dar asta nu e o scuză. Sistemul a fost făcut să funcționeze, el trebuie să meargă. Gândițivă că, dacă nu funcționează cardul, consultația nu este terminată. De fapt, din punct de vedere al programului, nici nu a început. Sigur eu văd pacientul, îl consult, dar am rămas la nivelul acesta, pentru că nu pot să eliberez rețeta (dacă este compensată), nu pot să-i dau bilet de trimitere. Dar, gândițivă, că toate acestea aduc bani în sănătate, adică se face economie. Asta înseamnă, dacă nu pot să-mi validez serviciul, că este vorba de acea economie de care au tot vorbit cei de la Casa de Sănătate. Asta este economie, pe sănătatea noastră și pe timpul nostru?

Explicațiile CNAS pentru situația de duminică

Sistemul cardului de sănătate a întâmpinat din nou probleme la nivel național duminică. Potrivit președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, citat de Agerpres, „duminică a apărut o defecțiune la sistemul cardului și anume la confirmarea serviciului. Începând de astăzi (n.n. - ieri), ora 10.00, sistemul este online, funcționează. Aceste probleme apar pentru că este un sistem mamut, un sistem foarte mare și sunt defecțiuni inerente care apar în orice sistem informatic. Contractul de mentenanță în acest moment nu există, a expirat pe 15 decembrie. Anul trecut, în august, am organizat o licitație pentru această mentenanță, nu s-a prezentat nimeni. Am reluat toată procedura, am revizuit caietele de sarcini și acum sunt pe circuit. Nici nouă nu ne convine această situație, dar facem tot ce putem pentru a o remedia. Pentru perioada când nu funcționează sistemul există varianta programului de 72 de ore când trebuie ridicate în aplicație serviciile și sigur că vor fi decontate”, a spus Vasile Ciurchea.

Referindu-se la medicii de familie, el a spus că aceștia nu pot refuza un serviciu medical din cauză că nu funcționează sistemul.

„Există varianta offline. Trebuie să acorzi aceste servicii. Nu înțeleg de ce pacientul trebuie să aștepte la coadă până când sistemul funcționează dacă există această variantă offline. Dacă nu ar fi existat, atunci da, s-ar fi justificat, altfel nu. Dacă nu acordă (n.r. medicii de familie) servicii, o să luăm măsurile conform contractului. În contract ambele părți au și datorii și drepturi, mergând de la avertisment până la reziliere, în funcție de gravitate”, a explicat președintele CNAS, potrivit Agepres.

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

"Nu cred că aș fi învățat limba română dacă nu mi-ar fi plăcut poporul român!"
Greva de la QUADRA merge înainte!
Recensământul populației, în faza recenzării la domiciliu,
„La COS Târgoviște, salariile sunt dezamăgitor de mici”
Majorarea salariului minim... la alegere!
„Sunt 200 de șomeri înregistrați la AJOFM care ar putea să revină”
„Automecanica Moreni stă mai bine decât fabricile de la Cugir”
Îngrijorări sindicale legate de conflictul Rusia – Ucraina!
Societățile din Apărare nu au bugetele aprobate pe 2021
Alianța de guvernare PSD-PNL, sub lupa sindicală


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)

Pe măsură ce alegerile prezidențiale din România de peste Prut/Republica Moldova se apropie, Kremlinul putinist n-o slăbește din cătarea lui criminală. Printre armele pe care deja le-a pus în bătaie sunt și politicienii românofobi, unii dintre aceștia de neam românesc (!?), și politruci ruși de la Tiraspol, și găgăuzii delicatetei bașcane Evghenia Guțul cu sufletul tot dăruit țarului Putin și cu un kalașnikov pitit sub fustă. Este... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale