Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



01.09.2015 00:17

Obligatoriu de astăzi, sistemul este salutat și de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate


A A

Cardul de sănătate face ordine în sistemul sanitar

Cardul de sănătate face ordine în sistemul sanitar
În privința economiilor realizate pe baza cardului în sistemul sanitar, conducerea CJAS Dâmbovița nu poate face deocamdată o estimare

❚ „Pe lângă faptul că atestă calitatea de asigurat, confirmă și prezența pacientului la furnizorul de servicii medicale. Acest document ar putea înlătura acele servicii care au fost raportate de către furnizori în mod fictiv Casei de Asigurări de Sănătate. Dacă au existat astfel de situații, sigur că acesta va stopa raportarea și plata unor servicii care nu au fost efectuate”, ne-a precizat directorul CJAS Dâmbovița 

Interviu cu dr. Alexandra Stan, directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Dâmbovița

VIOLETA STANCIU


❚ Rep.: Este adevărat că se fac economii importante la bugetul Casei de Sănătate prin implementarea cardului de sănătate? Pot acestea să susțină majorările salariale solicitate de personalul medical?

- Cardul de sănătate este documentul care, pe lângă faptul că atestă calitatea de asigurat, confirmă și prezența pacientului la furnizorul de servicii medicale. Acest document ar putea înlătura acele servicii care au fost raportate de către furnizori în mod fictiv Casei Județene de Asigurări de Sănătate. Dacă au existat astfel de situații, sigur că acest document va stopa raportarea și plata unor servicii care nu au fost efectuate asiguraților. În ceea ce privește economia pe care ar putea s-o aducă implementarea cardului, nu pot să fac o estimare și să spun că acele economii vor acoperi majorările de salarii în sănătate.Vom vedea. (n.n. Vă reamintim că, săptămâna trecută, liderul Sanitas Dâmbovița, Claudiu Barbu, a declarat pentru „Jurnal de Dâmbovița” că majorările salariale de 25% din sistemul sanitar provin din economiile realizate în sistem, de 100 milioane lei pe lună, prin folosirea cardului de sănătate și aproximativ 1,5 miliarde de euro din reducerea prețului la medicamente).

 

Rep.: Programele naționale de sănătate sunt acoperite în întregime de CJAS Dâmbovița? Mă refer la hepatită, oncologie, diabet, HIV-SIDA.

- Aș vrea să spun că toate schemele de tratament pentru hepatită au fost aprobate de CNAS și nu au existat sincope în acordarea serviciilor, a tratamentului pentru hepatita cronică. Pe oncologie, la această dată, suntem cu plata la zi. La diabet avem o suplimentare de buget. Aici înregistrasem și noi o datorie mică la farmacii, dar am primit o suplimentare și vom acoperi toate prescripțiile medicale eliberate pentru pacienții cu această afecțiune. La acest moment nu sunt probleme.

 

„Legiuitorul va trebui să decidă care va fi statutul medicului”

Rep.: Cum comentați măsura aceasta de care se vorbește în ultimul timp, de legalizare a „șpăgii” în spitale?

- Cred că răspunsul la această întrebare ar trebui să fie dat de oamenii din sistem care lucrează efectiv cu pacientul. Noi, casele de sănătate, suntem rezervați în privința comentariilor, pentru că nu știm exact ce se petrece în spitale cu așa numita „șpagă”. Noi suntem instituția care finanțează serviciile medicale.

 

Rep.: Dar asupra statutului de funcționar public al medicilor vă puteți pronunța? Profesiunea liberală nu este aceea în care cei care o practică își produc singuri banii, cum sunt notarii, avocații...?

- Aici cred că există o discrepanță între modalitatea de organizare a furnizorilor de servicii medicale și modul de finanțare. Dacă ne gândim la modul cum se înființează furnizorii de servicii medicale, am putea să spunem că este o activitate liberală. Legea 124, care prevede înființarea cabinetului medical, spune că profesia de medic este o activitate liberală, dar în sistem privat. Din punct de vedere al finanțării, sigur că este vorba despre sistemul public, pentru că banii vin din fondul de asigurări sociale de sănătate.

 

Rep.: Deci medicii de familie în ce categorie intră?

- Medicii de familie au o activitate liberală, dar furnizorii privați au posibilitatea să intre în relație contractuală cu Casa de Sănătate și să fie finanțați din bani publici. Aici este o ușoară discrepanță între modalitatea de organizare a furnizorilor de servicii medicale și modul de finanțare. Atunci când se vor separa lucrurile și furnizorii privați nu vor mai încheia contracte cu noi, ci numai cei publici, atunci sigur că s-ar crea o separare între cele două modalități. Legiuitorul va trebui să decidă care va fi statutul medicului.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

"Nu cred că aș fi învățat limba română dacă nu mi-ar fi plăcut poporul român!"
Greva de la QUADRA merge înainte!
Recensământul populației, în faza recenzării la domiciliu,
„La COS Târgoviște, salariile sunt dezamăgitor de mici”
Majorarea salariului minim... la alegere!
„Sunt 200 de șomeri înregistrați la AJOFM care ar putea să revină”
„Automecanica Moreni stă mai bine decât fabricile de la Cugir”
Îngrijorări sindicale legate de conflictul Rusia – Ucraina!
Societățile din Apărare nu au bugetele aprobate pe 2021
Alianța de guvernare PSD-PNL, sub lupa sindicală


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Șoșocismul de mahala

Așa ar putea fi caracterizată ciorovăiala grotescă dintre senatoarea bântuită de un egocentrist violent, pe numele ei, pe care îl mai poartă încă, Șoșoacă Ivanovici Diana și soțul ei, la fel de egocentru, Șoșoacă Silvestru, ambii închipuindu-se fiecare buricul Universului. Pe mine, unul, nu mă interesează de unde s-au luat, însă spectacolul, repet, grotesc, pe care îl oferă pe micile ecrane dă... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale