Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



13.02.2015 00:21


A A

Caracatița Microsoft sufocă scena politică și cutremură opinia publică dâmbovițeană

Caracatița Microsoft sufocă scena politică și cutremură opinia publică dâmbovițeană
Gheorghe Alin Albu - Elena Udrea - Florin Popescu - tentaculele mitelor în Dosarul Microsoft

VIRGIL VOINESCU,

ANDREI VASILIU,

CORVIN DUMITRICĂ


Cotidianul „Jurnal de Dâmbovița” a realizat un sondaj de opinie atât printre politicienii dâmbovițeni, cât și printre simplii cetățeni, cu privire la evenimentele, declarațiile și, mai ales, denunțurile recente care au aruncat în aer scena politică și au îngrozit de-a dreptul opinia publică.

Veritabila caracatiță politico-interlopă denunțată de fostul ministru PDL, Gabriel Sandu, în care apar inclusiv deputatul Florin Popescu (fost președinte al Consiliului Județean Dâmbovița și președinte PDL Dâmbovița) și Gheorghe Alin Albu (fost trezorier PDL și deputat de Dâmbovița), implicați în dosarul Microsoft, precum și declarațiile explozive ale Elenei Udrea (arestată preventiv, joi, pentru 30 de zile!) au fost comentate atât de dâmbovițeni, cât și de unii dintre aleșii lor din Parlament. Dacă primii au concluzionat că urmărirea penală trebuie însoțită și de recuperarea prejudiciului de la vinovați, politicienii care ne-au răspuns s-au ferit să menționeze nume și sume, fiind însă de acord că aceste fapte de corupție, neinvestigate atâția ani, au produs consecințe dezastruoase pentru România.

 

Sondajul de opinie realizat de reporterii „Jurnal de Dâmbovița” a cuprins următoarele întrebări:

1. „Care credeți că sunt cauzele pentru care în ultimii ani a luat amploare această activitate infracțională a grupării, inclusiv în Dâmbovița?”

2. „Ce implicații politice credeți că ar putea avea recentele evenimente (arestări, denunțuri, declarații) pentru instituții ca DNA, SRI, etc. având în vedere că în ultimii zece ani respectivele grupări transpartinice nu au fost oprite din activitatea infracțională?”

3. „Cum comentați că în județul Dâmbovița numai cotidianul «Jurnal de Dâmbovița» și fosta televiziune TV Artpress (asasinată, cum știți, economic de „caracatița” PDL) au demascat prin campanii de presă activitatea infracțională a acestei grupări politico-interlope în timp ce alte societăți de presă au tăcut complice, primind finanțări dubioase, de tipul celor recent demascate?”


„Dacă nu «Jurnal de Dâmbovița», atunci cine?”

Valentin Calcan, senator PSD

1. „Dacă faceți referire la Dosarul Microsoft, faptele sunt destul de vechi. Cel puțin așa reiese din informările de presă. Este adevărat că aceste fapte au început a fi descoperite în ultima perioadă dar, cum de nu au fost descoperite mai devreme? Asta pentru mine ar fi o întrebare interesantă la care nu știu cine near da un răspuns”.

2. „Implicații negative în niciun caz. Asta pentru că dacă aceste instituții nu ar fi deja puternice, de neclintit, nu am fi avut poate niciodată cunoștință de toate aceste fapte.

3. „Nu comentez în legătură cu alte societăți de presă dar, este meritul proprietarilor ARTPRESS că de aproape 20 de ani reușesc să se mențină în topul presei locale. Numai cine nu știe cum este să plătești lunar salarii poate să creadă că este ușor! Și atunci, revenind la întrebarea dvs., dacă nu «Jurnal de Dâmbovița», atunci cine?”

„Motivația esențială a fost perpetuarea puterii unui sistem politic profund corupt”

Ionuț Săvoiu, deputat PSD

1. „Motivația esențială a fost perpetuarea puterii unui sistem politic profund corupt bazat pe confiscarea politică a oricăror oportunități de finanțare din fonduri publice a unor afaceri de succes în detrimentul unei piețe competitive”.

2. „Este nevoie mai mult decât oricând de o schimbare de atitudine atât în societate cât și în instituții. Limitarea ingerinței factorului politic în conducerea instituțiilor statului de drept, menținerea și perfecționarea mecanismelor separației puterilor in stat, acțiuni concrete și eficiente privind prevenirea activității infracționale concentrat pe un management al resurselor umane profesionist și modern adaptat scopurilor și obiectivelor instituțiilor în cauză pot fi soluții pentru o noua realitate in conformitate cu năzuințele societății civile”.

3. „....Finanțarea mass mediei favorabile cu fonduri care provin din tranzacții dubioase arată că nici a patra putere nu scapă tentațiilor unui sistem profund corupt. Astfel de practicii au distorsionat în mod cert atât cererea cât și oferta din domeniu, inducând în democrația românescă încă un factor de risc major care are de a face cu manipularea opiniei publice. Totodată consider că inclusiv finanțarea legală dar netransparentă a mass mediei „așa-zis” independente de către politicieni, partide politice, instituții publice sau agenți economici în numele acestora merită o atenție specială din partea partea legislativului în conformitate cu reglementările europene din țările cu un parcurs democratic mai lung decât al nostru...”.

„Vă comunicăm intenția de a nu imixtiona în activitatea instituțiilor statului”

Iulian Vladu, deputat PNL (fost PDL)

Deputatul PNL (fost PDL) Iulian Vladu nu a răspuns direct întrebărilor sondajului nostru, preferând să ne transmită răspunsul prin intermediul biroului de presă al PNL Dâmbovița: „Având în vedere că sondajul dumneavoastră privește aria de competență a justiției, vă comunicăm intenția și principiile noastre de a nu imixtiona în niciun fel, nici măcar prin comentarii la declarații publice sau la speculații de presă, în activitatea desfășurată în acest moment de instituțiile statului care investighează diferite cauze penale”.

Nota redacției: Se cuvenea ca fostul deputat PDL Iulian Vladu să-și exprime măcar... regretul că nu a luat atitudine împotriva abuzurilor și pracdticilor nedemocratice de tip interlop, ale foștilor săi colegi din PDL demascați ca fiind tentacule ale caracatiței mitelor.

„O resetare se va produce, fie și la nivel de atitudine”

Leonardo Badea, senator PSD

1. „În mod cert, cauzele despre care faceți vorbire trebuie identificate, stabilite și dovedite de către justiție, prin organele competente ale statului. Rolul nostru în această ecuație nu este acela de a fi procurori individuali, ci de a ne lupta, atât cât această luptă intră în responsabilitățile noastre, ca instituțiile să aibă capacitatea de a se/ne proteja în fața fenomenului infracțional”.

2. „Nu pot să anticipez efectele ultimelor ofensive și contra-ofensive din spațiul public. Ca să fac asta, mi-ar trebui abilități de profet, pe care, cu umilință recunosc, nu le am. Cert este, însă, că o resetare se va produce, fie și la nivel de atitudine sau comunicare publică. Dacă activitățile denunțate au fost sau nu infracționale, iarăși o spun, nu este rolul și sensul meu de senator să probez asta. Aștept cu încredere instituții competente și cu responsabilități anume stabilite să facă asta”.

3. „Felicit cotidianul dumneavoastră pentru seriozitatea demersului jurnalistic”.

„Se dovedea că statul de drept era jefuit de anumiți lideri politici”

Zisu Stanciu, deputat PSD

1. „Eu zic că, din nefericire, procesul infracțional a fost constant, nici mai mare, nici mai mic, de-a lungul ultimilor 25 de ani. Din fericire, lucrurile s-au schimbat în ultima perioadă, în sensul că instituțiile statului au început, cu foarte multă forță, să cerceteze aceste zone și acum lucrurile sunt mult mai la vedere, pentru că au fost date publicității. Sub ideea ultimilor zece ani că întărim statul de drept, se dovedea că statul de drept era jefuit de anumiți lideri politici, pas cu pas. Nu vreau să fac nicio afirmație nominală, dar trebuie să fiu de acord cu ceea ce se vede în spațiul public și cu ceea ce organele statului au scos la iveală, că lucrurile sunt extrem de grave și că se încearcă pedepsirea lor, lucru cu care sunt întru totul de acord. Evident că probabil se demantelează o întreagă rețea. Oamenii, ca să scape, încep să dea în vileag tot ce știu despre ceilalți. Și eu cred că au probe, nu cred că se apucau așa, să-și dea cu părerea. Cel mai bine ar fi ca aceste probe să fie puse la dispoziția organelor statului.

2.„Nu știu dacă nu au fost oprite. Poate că organele statului știau și au strâns dovezi de netăgăduit. Nu știu care este procedura și când trebuie o anumită faptă penală să fie scoasă la iveală.Vor avea efecte benefice în spațiul public și individual. Se va vedea că domn-le, nu mai poți să furi că nu te prinde nimeni. Este foarte bine că aceste lucruri apar după ani buni de la comiterea lor. Se va asana această stare infracțională despre care vorbeam”.

3. „Felicitări pentru probitatea profesională pe care ați avut-o. Felicitări pentru verticalitatea pe care ați avut-o în acești 25 de ani de când faceți presă. Ar trebui să se facă un cod profesional pe care dvs ziariștii să vi-l impuneți. Dvs înșivă trebuie să faceți lucrurile astea, nu Guvernul”.

„Din respect față de opinia publică, vă răspund ASAP”... dar nu a răspuns. Unde e respectul?

Carmen Moldovan, deputat PSD

Deși „a dat scris” că va răspunde întrebărilor noastre, deputatul PSD Carmen Moldovan nu și-a ținut promisiunea. Domnia sa ne-a transmis următorul mesaj SMS: „În general, din respect față de mine însămi, răspund. În cazuri particulare, însă, din respect față de dvs., de data aceasta, mă abțin să fac vreun comentariu legat de modul în care ați scris sms-ul anterior. Și nu în ultimul rând, din respect față de opinia publică, vă răspund ASAP”. ASAP este prescurtarea expresiei englezești „As Soon As Possible”, care înseamnă „Cât de curând posibil”. Faptul că nici după o săptămână nu ne-a transmis un răspuns arată, într-adevăr, măsura „respectului față de opinia publică” a deputatului Carmen Moldovan. Adică... zero! Dacă tot nu i-au plăcut comentariile noastre, scrise civilizat, poate o vor determina comentariile dâmbovițenilor să se lase de politică sau să-și caute ...ASAP alt județ.

 

Trebuie menționat că, în ciuda insistențelor noastre, nu am primit nici până astăzi răspunsurile solicitate din partea parlamentarilor Rovana Plumb – PSD, Vasile Horga – PNL, Ion Pârgaru – PLR, Georgică Dumitru – PC, Ion Stan – PSD, Radu Popa - ...grupul Geoană-Vanghelie(?), Ludovic Orban – PNL.


„România e bogată natural, dar a ajuns săracă din cauza corupților”

În continuare publicăm răspunsurile dâmbovițenilor la întrebările din sondaj:

● „Cred că o să aibă și consecințe penale dezvăluirile. Cred că umblă și îi caută pe toți. A lăsat justiția liberă și nu mai depinde de partide. S-au descoperit atâtea averi prin bănci străine. Ei acum se târăsc unul pe altul în justiție. S-a finanțat care și cum a ținut cu respectivul partid, cu respectiva politică, pe alea le-a finanțat”

● „Normal că poate să aibă consecințe penale. În scurt timp o să mai vedem câteva arestări în dosarul ăsta Microsoft și la noi în Dâmbovița și la București, că acolo sunt foarte mulți. Au fost bani mulți care s-au vehiculat acolo și bine mi-ar părea să-i văd pe toți după gratii. Pentru că au mâncat banii care nu li se cuveneau. Corupția asta... Banul te corupe. Și totul din cauza unor legi proaste. În China, de exemplu, ai făcut fraudă 13 mii de euro... Știți care-i legea în China? Te-a luat frumos, ți-a confiscat tot și te împușcă. Datorită legilor foarte proaste toată lumea fură că... face cu suspendare sau face un an, dar când vine de acolo are bani bine merci. Mai nou, acum ați văzut banii noștri ajung prin banca elvețiană. Au ajuns bani și în Cayman, în sudul Canadei, niște insule... sunt bani și acolo. Nu mai zic în alte bănci prin offshore-uri au ajuns banii noștri acolo. Nu prea avem comisii ca să verifice pe DNA și SRI. Cine poate să se ducă peste SRI să-l verifice? România e bogată natural, dar a ajuns săracă din cauza corupților.”

„Unii fac propagandă să acopere lucrurile, alții vor să le descopere”

● „Eu cred că un sâmbure de adevăr există. Există și ar fi bine să se facă lumină. Oamenii s-au simțit puternici. Asta e singura concluzie. Deci au crezut că sunt mai tari decât orice... fără Dumnezeu. Adică faptul că știi și nu faci nimic și îi lași înseamnă totuși ceva. Practic deasupra lor nu era nimeni. Să fim serioși! Dosarul lui ăla tare de tot... trăsnet. Nu-i întreabă nimeni de ce ai luat dosarul lui Mircea și l-ai ținut ascuns. La un moment dat ești tentat să crezi că lucrurile nu vor merge până la capăt. Este greu să se ajungă vreodată să se facă lumină. Unii fac propagandă să acopere lucrurile, alții vor să le descopere. Deci, nu e vorba numai de organe de presă locale. Văd că dă și ăilalți... sunt și organe de presă centrale care descoperă, descoperă și nimeni nu se uită. În alte cazuri: da s-a citit în presă un denunț, pac îl ia pe ăla. Altele, chiar dacă vin cu documente nu se întâmplă nimic.”

„Eu aș fi de acord nu să facă pușcărie, ci să le confiște banii”

● „Domnule, eu vă spun din scurt asta: cine a greșit să plătească. Și noi, dacă greșim... noi dacă furăm un ou facem un an, doi, și ăștilalți mari, care fură miliarde nu suportă detenția și ies afară și mai departe merge hoția și așa. Deci nu avem o lege, o lege bună pentru poporul ăsta. La ora actuală țara e plină de hoți. Mi-au tăiat pensia din 2010. Deci eu de 5 ani de zile stau așa cu o pensie de 5 milioane care o are nevasta mea. Sunt bine-venite arestările astea. Dar eu aș fi de acord nu să facă pușcărie, ci să le confiște banii pentru că astea au fost furturi din bunurile noastre ale tuturor. Aici sunt tot interese politice. Pentru noi ăștia mai de jos niciodată nu a făcut nimeni nimic.”

„În astea două mandate ne-a terminat Băsescu!”

● „Ar trebui să aibă și ăștia ai noștri consecințe penale. Ar trebui că prea ne-au furat ca-n codru. Și Udrea să-și facă pedeapsa. Guvernul ăsta al lui Boc cu toți care au fost acolo au jefuit țara și am ajuns ai nimănui. Să nu o dea că SRI-ul, că alea... Ea a furat, n-a furat SRI-ul și să-l tragă și pe nea Traian după ea că și nea Traian tot așa ne-a furat, ca-n codru. Guvernul Boc ăla ne-a dus unde ne-a dus. Că au făcut ăștia acuma cu primarul ăsta sau care au început să facă nu dăm vina..., dar înainte de ce nu au făcut? Cu atâția bani scoși. Deci nouă ne-au luat pensiile și ne-au luat salariile și se lăfăiau pe bani de telegondole, pârtii, teren de fotbal în pantă, câte și cât alei în pădure, alea sunt bătaie de joc nu... Și la noi în oraș, la Mitropolie sau Arhiepiscopie acolo jos la gârlă trebuia să facă parcul ăla acolo? Acolo trebuia să facă parc domnule? Ce ne trebuiau și WC-uri ecologice pe unde nu circulă nimeni. Ce a zis Băsescu? Că o să fie justiția ... că ce a făcut? Deci ei au furat, și tot ei au strigat hoții! Și consecințele peste hotare dacă o să le avem or să fie consecințe mari. Ne-au luat la ochi toți! Eu cred, părerea mea personală, că în Europa se vorbește de Ucraina și de România. Ucraina cu războiul ei cu rușii și despre România cu furturile, cu mizeria, că e o mizerie mare ce au făcut ei. Nu pot să zic toate guvernele au fost parșive, dar ăștia ne-au pus capac. Toate de la revoluție încoace..., dar ăsta ne-a pus capac. PDL-ul ăsta ne-a furat ca-n codru. Guvernarea Băsescu, în astea două mandate ne-a terminat. Păi dacă au fost de-ai lor... Nu Băsescu a terminat OTV-ul? Așa au pățit și ai noștri cu televiziunea din Dâmbovița (n.n. fostul TV Artpress). Au pățit așa că nu le-a convenit celor de la putere și au trebuit să-i elimine ca să rămână ei... să rămână ai lor. Le-au prins acuma la Paris pe Bica și Udrea. Păi cât au plătit ele, Bica și cu Udrea, o cazare acolo eu am în 4 ani de zile pensie. Numai cât au plătit cazarea aia acolo. Păi și... eu nu fac parte din nația asta? Vorba lui Mircea Badea. Că sunt și eu tot român.”

„La noi, domn’le, se aude de milioane de euro și noi murim de foame pensionari”

● „Eu zic că s-ar putea să fie și aici la noi în Dâmbovița probleme cu Elena Udrea că ea cam în toată țara și-a băgat nasul. Și cred că merită să fie pedepsită. Asta e părerea mea. Adică, în primul rând de acolo pleacă și vin și în județe. Corupția e mare la nivel de țară, dar e și în județe. De acolo pleacă, pleacă în toate județele, în tot, în municipii și mai departe. Acum că s-a schimbat președintele zic că s-ar putea să fie schimbări și în justiție. Dar, totuși, cu Elena Udrea și cu arestarea ei nu prea văd că ar fi... se va decide luni. E arestată, dar luni are recursul și s-ar putea să o vedem în libertate. Asta este o părere de-a mea. Așa după cum am văzut la știri. În zece ani și-a făcut multe relații. Și aici, în Dâmbovița, tot la fel, interese de fiecare parte a partidelor, televiziunile... fiecare cu relațiile lor, cred că aici... fiecare televiziune vrea să-și atingă scopul. Au probleme de rezolvat. Sunt cu dus și întors. Până la urmă n-or să fie prea mult ținute. Eu zic că o presă trebuie să fie liberă și... Banii corup! Am 60 de ani, dar corupție ca în țara noastră... n-am văzut și în alte țări. La noi, domn’le se aude de milioane de euro și noi murim de foame. Am muncit 41 de ani în Combinat și am zece milioane”.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Sistemul de supraveghere din Târgoviște va fi gata până la debutul anului școlar
BEZNA TRANSPARENȚEI ÎN ZECI DE PRIMĂRII
Prefectul către toți primarii: "Respectați legile întocmai!"
ȘEDINȚE ILEGALE ÎN CONSILII LOCALE DIN DÂMBOVIȚA (II)
ȘEDINȚE ILEGALE ÎN CONSILII LOCALE DIN DÂMBOVIȚA (I)
Cele patru stații pentru vehiculele electrice, funcționale
Criza COVID-19 a lăsat elevii fără "Laptele și cornul"
117 avize de securitate pentru incendiu
Risc seismic la sediul CJD
Asistența socială, sub strictă monitorizare


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Lovituri sub centură… electorale

Din punct de vedere politic electoral, se pare că poporul român nu se poate vindeca, mai ales „clasa politică”, grotescă și iresponsabilă. Au trecut 35 de ani de la ceea ce încă numim „revoluția română”, și visul democrației ideale s-a spulberat în deșertul… deșertăciunilor și rătăcim năuci printr-o Uniune Europeană care, existențial, ne-a aruncat într-un haos distopic.

[citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale