Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



20.11.2014 00:09

Editorial


A A

Când cade Guvernul Ponta?

Când cade Guvernul Ponta?

ALINA MAVRODIN VASILIU


Răsturnările spectaculoase de scoruri la prezidențialele de duminică au dat în aceste zile mult de lucru analiștilor. În timp ce comentariile lor par fără de sfârșit, doi dintre marii actori ai scenei politice tac și iar tac. Unul dintre ei, aflat pe final de funcție, este Traian Băsescu, cel care ne-a avertizat că va fi președinte jucător până în ultima zi a mandatului său.

Cu toate acestea, victoria lui Klaus Iohannis pare să-l fi amuțit. Pare! A tăcut Traian Băsescu și între cele două tururi de scrutin și a vorbit doar în seara ultimei zile de campanie, ocazie cu care i-a dat peste nas lui Victor Ponta cu un filmuleț și l-a cacarisit bine, dar a lansat și o chemare la vot pentru „băsiștii cei mulți și umiliți”. Nu a fost o mobilizare explicită pentru votarea lui Klaus Iohannis, dar pentru candidatul „dreptei” al cărei exponent s-a autodeclarat Traian Băsescu, a fost.

Superbă mișcare! Redus la tăcere pare să fie și premierul Victor Ponta după înfrângerea zdrobitoare de duminică. Și ca să tacă mai cu spor, acesta și-a luat concediu de odihnă, spunând că vrea să stea mai mult timp cu familia. Adversarii săi politici (și nu doar cei aflați în afara Alianței PSD-UNPR-PC) s-ar putea să-i ofere lui Victor Ponta ocazia să stea cu familia chiar mai mult decât și-ar dori-o acum. Obosit după efortul de campanie, epuizat după șocul unei victorii halucinante a „neamțului” liberal, dar și sâcâit de reproșurile interne din PSD,

Victor Ponta a intrat într-o pauză vocală. Le-a făcut și colegilor săi o recomandare similară, imediat după vot: „ar fi cazul să tăcem din gură o vreme”. Și uite-așa, pe scena politică mioritică, atât de zgomotoasă altă dată, se aud doar indicațiile prețioase rostite sacadat de președintele abia ales, dar încă neinstalat în funcție, Klaus Iohannis, pe care mulți îl credeau mut. El iese zilnic acum să le spună „puterilor separate în stat” ce să facă, ce să voteze, pe cine să aresteze, iar pe reprezentanții lor îi vedem dând din cap ca lebedele și urmându-i ordinele fără crâcnire.

Deocamdată mă amuză chestia asta. Unii analiști-sociologi, sau ce-or mai fi ei peacolo, își dau cu părerea că reacțiile noului ales al neamului ar fi doar din cauza efectului amețitor dat de putere, pe care, de exemplu, îl are orice individ care bea cu sete un pahar cu tărie fără să fie obișnuit cu ea. Eu însă nu mi-aș pune nădejdea în aceste explicații „savante” ale sociologilor, mai ales după ce neau intoxicat cu sondajele lor de opinie ale căror scoruri la vot s-au dovedit a fi, în final, taman pe dos. Adicătelea ei au dat procentele invers decât au votat românii.

Așa că mai degrabă mi-aș reaminti ce prezentare i-a făcut la Târgoviște lui Klaus Iohannis maestrul de ceremonii Ludovic Orban: „Cineee tacee și face? Iohannis! Cineee estee generalul…? Iohannis!”. Multă lume a râs de s-a prăpădit la vremea aceea. Filmulețul cu pricina a făcut deliciul televiziunilor, iar cei care îl cunoșteau pe Ludovic Orban s-au întrebat ce i s-o fi întâmplat de-a intrat într-o așa transă electorală. De câteva zile iată că-l vedem și-l auzim mai bine pe „generalul Iohannis”.

De-aia mă gândesc că ar trebui revăzut și discursul lui Ludovic Orban în lumina noilor evenimente. Dar cine sunt eu ca să le dau idei celor care nu sunt preocupați decât de ale lor? Și alea puține și fixe. Spun doar că este foarte posibil ca unora, poate chiar multora, să li se facă foarte repede dor de Traian Băsescu după ce l-au auzit pe Klaus Iohannis vorbind națiunii în aceste zile istorice și euforice. Cred că la Palatul Cotroceni ele sunt mai atent monitorizate decât la Palatul Victoria, și asta pentru că în mod evident Traian Băsescu nu pare să obosească niciodată în funcție și nici nu e genul să-și ia concediu când pierde o bătălie.

Când o câștigă, nici atât! Mai degrabă mi-l închipui numărând zilele Guvernului Ponta care, fie vorba între noi, n-avea niciun haz să cadă tocmai acum, când are de executat sarcinile care i se trasează public. Între timp, Traian Băsescu și Klaus Iohannis își savurează din plin victoria, fiecare cu porția lui, sorbind cu nesaț din partea plină a paharului acestor alegeri prezidențiale.

 

P.S. Aseară, de parcă mi-ar fi citit gândurile, Traian Băsescu a vorbit, fix la 18.30, ca să-și exprime, printre altele, satisfacția deplină fiindcă a început măcelul în Parlamentul României, la indicațiile președintelui ales Iohannis și ale premierului Ponta. Ascultându-l, mă gândeam dacă nu cumva Constituția României se tăvălește în chinuri.

 

www.alinamavrodin.ro



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Șoșocismul de mahala
La limita guvernării europene
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale