Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro28.09.2020 18:13


A A

Camelia Spătaru, CEO și cofondator Smarticity: „Orașul are nevoie de tehnologia 5G”

Camelia Spătaru, CEO și cofondator Smarticity: „Orașul are nevoie de tehnologia 5G”

 

 

 

5G - se vorbește mult despre această tehnologie, dar care ar fi beneficiile pe care le aduce aceasta companiilor, precum și oamenilor de rând? Care este potențialul acestei piețe în România?

 

 

Este un potențial foarte mare - foarte mulți vorbesc despre o revoluție a Internetului odată cu introducerea acestei tehnologii 5G. De ce? Toată lumea vorbește despre latența foarte mare. Ce înseamnă această latență? Este vorba despre timpul de răspuns pe care îl ai pe Internet atunci când dai o comandă - de exemplu atunci când intri pe internet să deschizi un site, s-ar deschide aproape instant  folosind 5G-ul - este practic de 100 de ori mai rapid decât răspunsul pe care îl primim acum pe 4G.

 

Această latență nu este importantă numai în viața noastră de zi cu zi, ci dacă ne referim la medicină, prin intermediul acestei tehnologii se pot face operații la distanță de către medici, cu ajutorul acelor ochelari pentru realitatea virtuală, cu ajutorul unor mănuși speciale care îi vor da doctorului senzația că a pus mâna pe pacient - prin intermediul acestei revoluții a 5G-ului ei vor putea să opereze instant. Este extraordinară această latență foarte rapidă pe care o poate oferi 5G-ul.

 

Apoi, vorbim despre un volum foarte mare de date care poate circula pe această bandă - este vorba despre un volum de date care poate circula de 1.000 de ori mai mare decât ceea ce se poate folosi acum pe rețelele existente de 4G. Sunt și multe alte avantaje, de exemplu, în agricultură fermierii vor putea să verifice umiditatea solului folosind senzori care le vor transmite în termeni reali aceste informații.

 

De asemenea, vorbind despre mașinile interconectate, mașinile autonome. Pentru noi, pare ceva îndepărtat, dar peste 10 ani ele vor exista, iar aceste mașini va trebui să fie conectate între ele, ele va trebui să primească informații atunci când de exemplu, la semafor apare culoarea roșie - ele trebuie să primească în timp real aceste informații și să reacționeze instant. Ei bine, tehnologia 5G oferă toate aceste avantaje, alături de multe altele. 

 

 

O astfel de tehnologie ne poate ajuta și la fluidizarea traficului din prezent?

Desigur, vor putea să intre în funcțiune senzorii aceia care sunt puși în trafic tocmai ca să se analizeze datele de trafic. 

 

 

Când credeți că ar putea fi implementată în România la scară largă această tehnologie?

În România sunt deja companii care folosesc instrumentele tehnologiei 5G, dar efectiv în clipa în care va fi o licitație și se vor cumpăra echipamentele necesare pentru ca aceasta să fie funcțională putem vorbi despre implementarea la scară largă.

 

E greu de spus, se pare că întârzie puțin legea, ar fi trebuit să fie adoptată anul acesta, recent am văzut o știre de la ANCOM în care veștile nu erau foarte bune.

 

ANCOM spune că mai mult ca sigur, anul acesta nu se vor da licitațiile pentru achiziționarea acestor frecvențe de bandă pentru folosirea 5G-ului și iată că astfel suntem nevoiți să mai întârziem.

 

Eu, de pildă, am organizat anul acesta o conferință axată pe 5G, chiar în luna iunie și am avut invitați din administrația locală, iar ei subliniau cât de important este să prindem trendul acesta cu 5G-ul, să fim și noi printre primele țări care implementează această tehnologie sau măcar în plutonul din față fiindcă administrația are nevoie de această tehnologie și nu doar administrația, ci orașul în sine are nevoie de această tehnologie.

 

 

Gândiți-vă cât de multe dispozitive inteligente există într-un oraș. Dacă înainte în același loc aveai mii de oameni, era destul de greu să își folosească fără probleme device-urile, se aglomera rețeaua, pica. Prin tehnologia 5G nu va mai fi o problemă acest lucru, mai multe dispozitive, în același timp, vor fi conectate și vor funcționa foarte bine.

 

Gândiți-vă cât de mult poate să ajută informațiile care vin de peste tot pentru fluidizarea traficului, poți afla inclusiv unde se pot afla locuri libere de parcare, vei ști în ce parte să o iei fără nicio întârziere, cum se întâmplă în cazul aplicațiilor de trafic de acum.

 

 

Ritmul în care se implementează această tehnologie depinde însă de autorități și de legislația din domeniu - în prezent se vorbește despre un proiect de lege pe această temă - care este părerea dvs. cu privire la actualul proiect de lege propus de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor?

Nefiind chiar un specialist nu aș putea să mă pronunț asupra acestui proiect de lege. Eu sunt un om care a intrat în legătură cu această tehnologie prin intermediul unor evenimente în care am vorbit cu lideri de companii, cu lideri de instituții, primari, city manageri, care au vorbit despre această tehnologie.

 

Nu aș putea să spun dacă este neapărat bun sau nu, dar ceea ce văd este că prin acest proiect de lege statul român este foarte precaut. Este foarte precaut pentru că există un memorandum de înțelegere între România și Statele Unite, convenit între Președintele României și cel al Statelor Unite, iar Președintele României a afirmat în mai multe rânduri că România își dorește rețele 5G sigure și care să nu fie supuse intereselor unor state cu alte interese decât cele declarate. De ce spun acest lucru? Se referea direct la Huawei aici, chiar fără să menționeze, având în vedere că Statele Unite încearcă în această perioadă să blocheze accesul Huawei la rețelele 5G din lume sub motivul că ar practica acțiuni de spionaj, aceasta este marea problemă invocată de Statele Unite.

 

 

În fața unei asemenea poziții, de la un aliat cu care noi avem un parteneriat foarte important - îi este greu și statului român să ia o astfel de decizie. De partea cealaltă, UE a ezitat să ia o decizie tranșantă - să aibă o poziție în această privință - lăsăm sau nu o companie din China să aibă acces la tehnologia 5G?

 

Aceasta este problema care întârzie implementarea tehnologiei, această dispută între Statele Unite și compania Huawei. Din cauza aceasta, cred că autoritățile române încearcă să găsească un compromis sau cât de cât să întârzie luarea unei decizii.

 

Spuneam că UE nu a luat încă o decizie asupra acestei chestiuni, iar dacă va lua o decizie statele vor ajunge la aceeași poziție - în prezent, Germania este una dintre țările care nu se opune companiei în accesul la implementarea tehnologiei 5G, pe de altă parte, Franța începe să limiteze accessul - am înțeles că nu mai prelungesc licențele de acolo.

 

 

Nu există o decizie  - iar în fața acestor poziții România încearcă - și autoritățile țin cont inclusiv de poziția Huawei, care este de 20 de ani aici și nu au avut până acum acuzații că ar face astfel de activități despre care se discută acum - dar de partea cealaltă avem parteneriatul cu Statele Unite și memorandumul, poziția UE și avem legile din România, prin care trebuie să asiguri o transparență și un tratament echitabil pentru toți cei care participă la o licitație. Atunci trebuie să vezi cum joci între toate aceste lucruri - părerea mea este - cred - că o decizie tranșantă va fi luată în clipa când UE va da un semnal mai clar sau în clipa în care vor exista poate alte negocieri între Statele Unite și Huawei, astfel încât să rezolve situația.

 

 

Este nevoie de o nouă dezbatere publică?

Am înțeles că proiectul de lege a stat destul de puțin în dezbatere și mai mulți operatori de telefonie reproșau faptul că nu au fost invitați la discuții - Huawei este cel care furnizează echipament operatorilor pe care îi cunoaștem cu toții, iar în momentul în care se știe că Huawei are o problemă, aceste firme, folosind echipamente de la Huawei, și ele au o problemă și o dilemă - Ce facem, continuăm să lucrăm cu această companie cu care avem deja contracte sau încetăm contractele și începem să cumpărăm alte echipamente, ceea ce înseamnă un cost foarte mare?

 

S-ar putea ajunge la o nouă discuție pentru această lege pentru că e clar, dacă semnalul de la ANCOM a fost că nu se va lua nicio decizie până la finalul anului, licitația nu va avea loc, înseamnă că decizia se prelungește și s-ar putea organiza o nouă dezbatere asupra acestei legi, cel puțin așa interpretez eu acest semnal. E adevărat, există și alegeri anul acesta, se așteaptă și un rezultat al acestor alegeri, dar s-ar putea să nu fie neapărat o problemă de politică, ci, vă mai spun încă o dată,  punerea la punct a acestor poziții - astfel încât să împaci și capra și varza.

 

 

Ar trebui să participe toți furnizorii la procesul de implementare a 5G?

 

 În mod normal ar trebui să participe cu toții. Desigur, dacă există dovezi că unii furnizori au probleme,  (operatorii participă la aceste licitații - dar operatorii depind de furnizori), cred că da, ar trebui să participe în mod normal toți, dar în clipa în care ar exista suspiciuni și dovezi că o companie are și alte activități sau încearcă și alte activități în afara celor declarate, atunci să poată fi excluși de la licitație. Așa ar fi normal, dar și instituțiile noastre de securitate, cum ar fi SRI-ul, folosește echipament de la Huawei în acest moment și bănuiesc că și altele. În Marea Britanie, la fel, foloseau echipamente de la Huawei  Ministerul Apărării și încă niște instituții prinse în securitatea națională.  În cazul în care ar exista suspiciuni și dovezi care să le susțină, o companie ar putea fi exclusă.

 

 

Cât de departe este însă viitorul în care ar  putea fi implementată la scară largă tehnologia 5G în România?

 

Va fi destul de greu ca UE să ia o decizie, având în vedere că UK, Franța încep să se pronunțe împotriva acceptării Huawei la licitațiile 5G, în timp ce Germania are o poziție diferită.

 

Polonia, de exemplu, implementează memorandumul cu Statele Unite în legislație, practic limitând accesul tuturor operatorilor la această licitație pentru 5G. În aceste condiții, în care pozițiile statelor diferă foarte mult, va fi greu de luat o poziție unitară la nivelul UE, cel puțin anul acesta cred. Probabil se vor faace demersuri, se vor face compromisuri, va trebui să avem o poziție sau statele UE vor fi lăsate să ia decizii separate - fiecare să decidă ce e mai bine pentru țara lor.

 

Trebuie să nu uităm că avem și acest parteneriat cu Statele Unite, depindem foarte mult și de lobbyul american, de cum vor fi luate deciziile - vor exista discuții între UE și Statele Unite pe acest subiect.

 

Apoi, România va putea să amâne luarea unei decizii până în clipa când va ști exact cum să se poziționeze. Pe de altă parte și relațiile cu China sunt importante, acesta fiind unul dintre partenerii comerciali importanți ai UE, este adevărat că se încearcă la un moment dat - fiind un partener foarte important, e greu să îi spui la un moment dat „stop joc” - pe bucata aceasta nu te primesc, te primesc pe altele. E un subiect delicat și eu înțeleg foarte bine autoritățile române din punctul acesta de vedere.

 

Decizia nu este atât de simplă nici pentru ei, dar pe de altă parte cred că și companiile trebuie să explice foarte bine - să arate toate certificatele de securitate, tot ce au, să comunice mai mult, pentru a convinge dacă vor să intre în această procedură.

 

 

Care este miza pieței tehnologiei 5G în România – care este potențialul, în cifre, al acestei piețe?

Cred că este vorba de câteva zeci de miliarde de dolari, din poziția exprimată de Huawei, este posibil. Nu poți să cuantifici aceste imediat, dar sumele sunt foarte mari.

 

 

Care sunt prioritățile dvs. în perioada următoare?

5G-ul se numără în continuare printre subiectele importante și centrale ale conferințelor pe care eu le organizez fiindcă în jurul 5G-ului se vor alinia celelalte industrii. Din acest punct de vedere, voi avea un eveniment pe 21-22 octombrie, acesta este primul. Mi-aș dori să merg în continuare pe promovarea acestui concept de smart city, un concept despre care deși se vorbește destul de mult în România, este în continuare un concept de nișă și aș vrea să înțeleagă oamenii ce este un oraș inteligent, cum poți să folosești inteligența artificială, cum poți să beneficiezi de o mobilitate smart în orașe, cât de mult înseamnă să ai un aer curat în orașe și ce trebuie tu să faci ca cetățean pentru lucrul acesta. Ne-am adaptat la perioada de pandemie, facem evenimentele tip hibrid, cu o parte din oameni în sală, prezență mai mică și o parte în mediul online. Ne adaptăm, probabil timp de încă un an vom merge în acest format.

 

 

Camelia Spătaru este fondatorul evenimentelor jumptosmart.ro și cofondator  SMARTICITY, două platforme care promovează de peste 4 ani conceptul de orașe inteligente. Evenimentele aduc laolaltă reprezentanți ai mediului de afaceri și ai adminstrației centrale și locale, în dorința ca, împreună, să identifice și sa ofere soluții pentru obstacolele care apar în implementarea unor tehnologii considerate „smart.” Conferințele abordează teme ca: Smart Mobility, Smart Traffic, Smart Transportation, Smart Health, Smart education, 5G, Smart Energy etc.

 

Sursa: https://www.zf.ro/opinii/camelia-spataru-ceo-si-cofondator-smarticity-orasul-are-nevoie-de-19560162

 

 Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Colectarea datelor pentru Recensământul Agricol de Probă
"PUZ - Introducere teren în intravilan pentru construire cimitir eparhial"
SDEE Târgoviște va înlocui contoarele de energie electrică
Exporturile și importurile, în picaj
"PUZ - Introducere teren în intravilan pentru construire cimitir eparhial"
APIA Dâmbovița, asaltată de cereri pentru ajutorul de stat
TVA pe investiții... o piatră de moară
Varujan Pambuccian, deputat, membru în Comisia pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor: "Într-o piață precum cea locală trebuie să existe neutralitate tehnologică și competiție"
Ambasadorul Pakistanului, vizită la Camera de Comerț Dâmbovița
"Modernizare DN 7 km 52+300 – km 54+000, Titu"


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Romanța în Cetatea Eternă a Târgoviștei

Mâine, la ceasurile când seara se va lăsa peste Cetatea Târgoviștei în murmurul frunzelor de castani de pe bătrânul bulevard al urbei ducând spre Gara Mare, cea de-a 53-a ediție a „Crizantemei de aur” își va aprinde luminile scenei în dorul-duh al Romanței. 

[citește tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale