Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



17.04.2014 08:20

Folosită ca temă de campanie electorală de toate partidele,


A A

Cadastrarea "gratuită" - mărul discordiei între PSD și PNL

Cadastrarea

❚ Proiectul de lege privind subvenționarea de la bugetul de stat a primei intabulări a terenurilor agricole și forestiere a căzut în Camera Deputaților, deși trecuse în 2013 de Senat ❚ Deputații PNL și PDL de Dâmbovița au susținut proiectul, în vreme ce aleșii PSD au votat respingerea acestuia, pe motiv că fusese preluat de Guvern sub forma unei Ordonanțe de Urgență ❚ Deputatul PSD Ionuț Săvoiu, care a susținut respingerea legii, spune că Ordonanța cabinetului Ponta prevede deja cadastrarea pe banii statului și respectă normele UE și ale Băncii Mondiale ❚ PNL Dâmbovița spune că românii nu mai pot beneficia de cadastrarea gratuită, iar senatorul Roșca Stănescu crede că proiectul este tergiversat ❚ Motivele și interesele tergiversării o să încercăm să le deslușim în zilele ce urmează

 

ANDREI VASILIU


 

S-a lăsat cu scandal în Parlamentul României marți, 8 aprilie a.c., când proiectul de lege legat de prima intabulare a terenurilor agricole și a celor forestiere, o temă amplu dezbătută în Dâmbovița, a fost respins la vot în Camera Deputaților. Inițiativa legislativă fusese depusă în urmă cu un an de 3 parlamentari USL (2 PNL și 1 PSD), care sperau să legifereze subvenționarea din buget a cheltuielilor de intabulare, precum plata experților cadastrali și înscrierea în cartea funciară.

 

Între timp USL s-a destrămat, așa că și proiectul de lege al alianței, deși trecuse în 2013 de Senat, a fost respins săptămâna trecută în Camera Deputaților, neîntrunind majoritatea necesară. PNL și PDL au votat pentru, dar PSD, UDMR și PC s-au opus, motivând că Guvernul a adoptat deja o ordonanță cu această temă.

Din Dâmbovița, voturile deputaților au fost după cum urmează: Ionuț Săvoiu, Stanciu Zisu, Radu Popa, Carmen Moldovan și Georgică Dumitru (toți PSD) au votat împotrivă; Vasile Horga și Ion Pârgaru (PNL), Iulian Vladu (PDL) și Ion Stan (independent) au votat pentru; Florin Popescu (PMP) nu a votat.

 

Așa-numita “cadastrare gratuită”, plătită de fapt din banii statului (deci tot de cetățeni!), a constituit o temă de campanie electorală pentru toate partidele. România trebuie să raporteze o creștere cu 25% a înregistrării proprietăților în sistemul integrat de cadastru până în anul 2015, conform înțelegerilor cu organismele internaționale. Așa că inițiativa a fost promovată întâi de PDL la alegerile locale din 2012, apoi de PSD, în același an, la alegerile parlamentare, pentru ca în 2013 să fie abordată și de PNL, cu bătaie în 2014 la europarlamentare.

 

Gabriel Cioacă: “Un foarte puternic mesaj

de a nu susține acest proiect a venit de la Dâmbovița”

“Am observat un vot cel puțin ciudat legat de un proiect de lege care, din punctul meu de vedere, am crezut că va fi cumva mișcat de la Dâmbovița. După ce unii s-au înfoiat în ultima perioadă, spunând că în sfârșit cei care nu au resurse vor reuși să-și intabuleze gratis terenurile, am constatat că voturile acelor personaje au făcut ca acest proiect să fie respins marți în Parlamentul României, la Cameră.

 

Este inacceptabil și orice explicație nu se justifică pentru care motiv 4 milioane de români nu pot beneficia de acest proiect legislativ și nu cred că simpla paternitate la PNL a acestuia a făcut ca majoritatea parlamentară din Cameră nu-i acode votul. Mă refer la 4 voturi care i-au lipsit să treacă.

 

Din informațiile noastre, un foarte puternic mesaj de a nu susține acest proiect a venit de la Dâmbovița. (n.r. ale cui interese au fost susținute de parlamentarii dâmbovițeni?). Am dori să întrebăm pe cei care au făcut lobby pentru ca legea privind cadastrul gratuit să nu fie adoptată, care ar fi motivele, resorturile pentru care 4 milioane de oameni să nu beneficieze de acest proiect.

 

Am citit tot felul de povești că proiectul propus de PNL, susținut de PDL și de o largă majoritate a PSD ar fi un proiect greșit scris fiindcă ar fi fonduri insuficiente. Dați-mi voie să vă citesc un punct de al comisarului european pe agricultură, Dacian Cioloș: «Comisia Europeană nu numai că permite sau poate susține financiar constituirea unui cadastru. CE insistă de câțiva ani de zile ca guvernul României să ia bani din fonduri europene și să finanțeze un proiect de cadastru la scară mai largă».

 

M-am uitat pe exercițiul financiar 2014-2020, ce fonduri ar fi alocate și vă spun că sunt 500 de milioane de euro alocate acestui proiect. Sursă financiară ar exista, discuții s-au purtat nu de ieri, de azi, ci încă din 2013. Există votul Senatului de 1 an de zile. Camera Deputaților, ca for decizional trebuia, săptămâna aceasta, să ia hotărârea pentru ca legea să fie trimisă la promulgare. 4 sau 5 parlamentari PSD au făcut ca legea cadastrului gratuit pentru terenuri agricole și terenuri categoria silvice să nu poată fi adoptată. Cine împiedică acest proiect și care sunt interesele am dori să ni se explice, fără însă a primi explicații filosofice, de genul e scris prost. E punctul de vedere al comisarului euro că acest proiect nu doar că ar fi bine să fie adoptat, ci e obligatoriu ca el să treacă, existând resursa financiară necesară”, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL Dâmbovița, Gabriel Cioacă.

 

Ionuț Săvoiu: “Inițiativa PNL,

un cartof fierbinte pentru guvernul Ponta”

Inițiativa propusă de PNL a fost comentată critic de deputatul PSD Ionuț Săvoiu, care a susținut intens în campania electorală din 2012 proiectul de cadastrare “gratuită”. Acesta reprezintă și unul dintre motivele pentru care deputatul Săvoiu a dorit să ajungă în Parlament, după cum s-a exprimat public.

 

Potrivit deputatului PSD, Guvernul Ponta a luat-o înaintea Parlamentului prin emiterea Ordonanței de Urgență nr. 4 din 2014 prin care aducea modificări Legii cadastrului tocmai pentru a putea fi susținut proiectul de intabulare gratuită. Ordonanța cabinetului Ponta ar fi însă mai bine adaptată cerințelor europene și rigorilor Băncii Mondiale, spre deosebire de inițiativa depusă la Parlament în 2013.

 

Politic vorbind, PSD a reușit prin această metodă să-și tragă spuza proiectului de cadastrare “gratuită” pe propria turtă politică, lăsându-i în ofsaid pe foștii colegi de alianță de la PNL.

 

După votul de săptămâna trecută din Parlament, deputatul Săvoiu a explicat într-o conferință de presă de ce a susținut respingerea proiectului de lege propus de PNL:

“După cum bine știți, în Parlament, marți, a fost depusă o inițiativă PNL privind intabularea gratuită a terenurilor agricole și forestiere. Acea inițiativă nu a fost corelată cu programul guvernului, nu a fost corelată cu legislația în vigoare, nu a fost corelată cu angajamentele avute cu Uniunea Europeană prin acordul de parteneriat 2014-2020.

 

Colegii din opoziție, cei care de fapt nu au făcut nimic ca să rezolve problema cadastrului gratuit în anii anteriori, cu toate că au avut frâiele din 2004 până în 2008, dar și din 2008 până în 2012, se grăbesc să sădească confuzii și să arate că, de fapt, nu au înțeles mare lucru din problema cadastrului și a intabulării, decât faptul că este o problemă care preocupă cetățenii. Și atunci s-au gândit să vină cu o inițiativă pe care la momentul când a fost lansată am comentat-o spunând de ce nu este posibil să fie aplicată în forma inițiată, creând un „cartof fierbinte” pe care vor să-l arunce guvernului să-l rezolve.

 

Pe inițiativa PNL, practic, se prevede plata unor arii pentru experții cadastrali de 400 de lei pentru fiecare proprietate, creându-se o presiune pe bugetul național de cca 2,7 miliarde, pe o procedură de înscriere, care nu ține cont că România are o legislație care prevede realizarea Programului Național de Cadastru prin metode sistematice.

 

Acest program de cadastru, și vreau să fiți foarte atenți la nuanța acestui cuvânt, cadastru gratuit pentru cetățeni, se derulează conform ultimei ordonanțe apărute anul acesta și este în vigoare, pe fonduri provenite din veniturile proprii ale agenției, în baza Ordonanței 8 din 2014, și pe fonduri europene, într-un program bine stabilit, structurat, planificat și controlat de Agenția Națională de Cadastru în așa fel încât lucrările să se desfășoare sistematic, adică parcelă cu parcelă, la nivelul unui întreg teritoriu administrativ.

 

Costul acestor operațiuni la scară națională, estimez eu, este de 3-5 ori mai mic decât dacă s-ar aplica inițiativa PNL. Dacă s-ar aplica acea inițiativă, nu mai spun ce haos ar crea. Pe lângă faptul că nu este susținută de programul național, nu este susținută de Banca Mondială, nu este susținută de UE. Să presupunem că ar veni jumătate din cei 10 milioane de proprietari și ar începe să se adreseze oficiilor și guvernului. Vă dați seama ce s-ar întâmpla? În ce ordine îi luăm? Îi luăm întâi pe cei de la PNL să le facem intabularea gratuită sau îi luăm pe cei de la Prefectură, că au relații la conducere.

 

Bineînțeles, domnii din opoziție, și l-aș remarca aici pe dl Tinel, care a făcut și un amendament la lege prin care spune că 400 de lei nu sunt suficienți. Cere 700 de lei pentru onorariile experților. Și se plângea în fața Parlamentului că Guvernul nu vrea să facă cadastru gratuit pentru cetățeni, ținând cont că avem o legislație în vigoare, avem finanțarea asigurată pentru prima dată și uitând că Guvernul Boc a tăiat bugetul agenției și a virat 300 de milioane de euro din Programul Național de Cadastru către bugetul de stat, ca să acopere găurile produse de gașca lui, gașca PDL-ului.

 

S-a evidențiat și dl Ludovic Orban, care a anunțat că prima intabulare nu va fi gratuită. Dânsul nici nu citise Legea, nici nu știa ce prevede Ordonanța 8 și era dezamăgit și făcea mențiune de moșierii roșii, uitând felul în care au devalizat activul și terenurile ADS-ului în perioada în care dânsul era în Guvern, și uitând că Programul Național de Cadastru nu a fost finanțat pe vremea când dl Ludovic Orban era în guvern.

 

Guvernul Ponta are toate elementele atât legislative, cât și economice să susțină Programul Național de Înscriere în Cadastru și în Cartea Funciară a tuturor proprietăților din România, într-un program etapizat și pe cheltuiala statului. Sunt două chestiuni care condiționează începerea programului. În primul rând semnarea acordului de parteneriat cu UE și lansarea mecanismelor financiare a acestui program 2014-2020.

 

O să vă anunțăm în momentul în care apare. În 2015 se va întâmpla, după apariția ghidurilor, iar de la 1 septembrie Agenția de Cadastru, conform Ordonanței 8, beneficiază de fonduri proprii, care sunt semnificative, de cca 100 de milioane de euro pe an, pentru a finanța lucrările începând chiar de anul acesta, dacă reușesc să-și pună la punct mecanismul financiar. În mod cert, până la finele anului 2016 sunt convins că vom avea mai multe proprietăți înregistrate gratuit în Cartea Funciară decât am avut în toții ani parcurși din 2004 până în prezent”.

 

Senatorul Sorin Roșca Stănescu a aflat de la “Jurnal de Dâmbovița”

despre respingerea propriului proiect de lege!

Am solicitat un punct de vedere și senatorului Sorin Roșca Stănescu, unul dintre inițiatorii legii, care însă a aflat de la reporterul “Jurnal de Dâmbovița” despre insuccesul proiectului său legislativ.

“Conform solicitării dumneavoastră, vă răspund:

1. Faptul că aflu de la dumneavoastră de respingerea unui proiect, în Camera Deputaților, demonstrează un mod de lucru deficitar. Dacă s-ar fi procedat corect, inițiatorii ar fi fost invitați la Cameră pentru a-și susține proiectul.

2. Eu nu sunt în concurență cu domnul deputat Săvoiu. Dacă proiectul său este la fel de bun, este bine să-l vedem pus în operă.

3. Când am reușit să fac să treacă acest proiect prin Senat, am realizat practic, în jurul ideii, o nouă majoritate în condițiile în care Guvernul și PSD s-au opus. Atunci, dacă vă amintiți, cazul a devenit un fel de măr al discordiei și se spunea că eu vreau să rup USL.

4. Proiectul pe care l-am inițiat, până în acest moment, dacă ar fi trecut, ar fi permis, fiecărui țăran din Dâmbovița și din întreaga Românie, să-și facă primul cadastru și prima intabulare, pe banii statului. Până acum, ar fi fost lucrate sute de mii de hectare care stau în paragină și nenumărate terenuri ar fi putut fi comasate. Ar fi existat, până în prezent, deja o recoltă bogată ca rezultat al acestei legi, iar acum ar fi fost pregatită următoarea recoltă.

5. Eu nu știu dacă proiectul domnului Săvoiu face aceste operații gratuite, dacă nu, atrag atenția că oamenii de la sate nu au banii necesari.

6. După părerea mea, toată povestea cu proiectul pe care îl pregătește Guvernul și, mai nou, domnul Săvoiu, este o simplă stratagemă de tergiversare. Guvernul crede că gratuitatea acestor operațiuni ar împovăra bugetul, iar eu cred că, dimpotrivă, ar face viața oamenilor mai ușoară și ar aduce bani la buget sub formă de impozite și taxe”, ne-a transmis senatorul Sorin Roșca Stănescu.

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Trimis de Isfan Petre la 29.11.2014 12:14

De ce sa avem noi cadastru.De ce sa facem masuratori precise,organizat,civilizat,nepartinitor,fara favoruri.De ce sa lamurim pozitia exacta a parcelelor si sa le introducem precis in bazele de date ca toata lumea in care traim.Aceste intrebari sunt in mintea celor pe care i-am ales si acum isi bat joc de noi.Vedem tot felul de pozitii care mai de care mai josnice.Nu vede nici o institutie aceste batai de joc?Vine scadenta,nu-i nimic.2016.Daca mai sunt suportati pana atunci.


Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Sistemul de supraveghere din Târgoviște va fi gata până la debutul anului școlar
BEZNA TRANSPARENȚEI ÎN ZECI DE PRIMĂRII
Prefectul către toți primarii: "Respectați legile întocmai!"
ȘEDINȚE ILEGALE ÎN CONSILII LOCALE DIN DÂMBOVIȚA (II)
ȘEDINȚE ILEGALE ÎN CONSILII LOCALE DIN DÂMBOVIȚA (I)
Cele patru stații pentru vehiculele electrice, funcționale
Criza COVID-19 a lăsat elevii fără "Laptele și cornul"
117 avize de securitate pentru incendiu
Risc seismic la sediul CJD
Asistența socială, sub strictă monitorizare


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)

Pe măsură ce alegerile prezidențiale din România de peste Prut/Republica Moldova se apropie, Kremlinul putinist n-o slăbește din cătarea lui criminală. Printre armele pe care deja le-a pus în bătaie sunt și politicienii românofobi, unii dintre aceștia de neam românesc (!?), și politruci ruși de la Tiraspol, și găgăuzii delicatetei bașcane Evghenia Guțul cu sufletul tot dăruit țarului Putin și cu un kalașnikov pitit sub fustă. Este... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale