Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



27.06.2016 00:19

Editorial


A A

BREXIT, yes!(?)

BREXIT, yes!(?)

GEORGE COANDĂ


23 iunie 2016. Este bine să ținem minte această dată. Una cu adevărat istorică. Nu mai contează în ce sens. Nu numai pentru Uniunea Europeană. Ci pentru Europa în întregul său, de la Capul Roca la Munții Urali și de la Capul Nordic la Insula Creta. Aproape că celebrul BREXIT (și iarăși nu mai contează în ce sens, este vorba despre cum este privit evenimentul din Albion de cetățenii Europei, geopolitic și geoeconomic este altceva) fusese un divorț dinainte anunțat.

Deci, peste 50 la sută dintre locuitorii Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, la referendumul privind dacă vor să REMAIN (rămână) sau să LEAVE (plece) în/din Uniunea Europeană, au zis că le va fi mai bine afară.Yes! Și Uniunea Europeană a și auzit, quickly, cum bat clopotele în dungă pentru viitorul ei în Turnul Londrei. Iar restul eurocetățenilor se întreabă răvășiți ce va fi de acum încolo, QUO VADIS, ce se va alege de viața lor. Românii, optimiști cum sunt din fire, ei care au stat cu ochii ca pe butelie, după revoluția din ’89, pe ușa de intrare în Uniunea Europeană, acum că sunt în INTERIOR (INSIDE), numai că nu le-a zis ceva de mamă urmașilor lui Shakespeare pentru votul ăla care ar putea să arunce în aer construcția asta babilonică, dar în care și-au pus, ca într-o pușculiță, toate speranțele. Că d aia și-au luat picioarele la spate milioane de mioritici, rătăcind acum prin zările de apus ale UE în căutarea fericirii. Și câteva sute de mii au trecut Canalul Mânecii pe pământul UK și n-au de gând să facă drumul înapoi în patria care le-a tăiat cheful de viață. Never! Zisei ceva de optimismul mioriticilor.

Da, nu și-au pierdut firea, mai ales că președintele și premierul, precum și guru din fruntea Băncii Naționale, au garantat, pe cuvântul lor de onoare, că România o va ține pe drumul său european, că economia și leul nu vor păți nimic și că, hai că asta-i tare, se va pune de un PROIECT DE țARă laolaltă cu întreaga suflare politică a națiunii. Dă Doamne! Și dacă n-ar fi fost BREXIT? Dar, comeback, la BREXIT! Dacă, la prima vedere, britanicii merită a fi felicitați pentru demnitate națională, pentru dorință arzătoare de independență și suveranitate, neuitând – este chestie de orgoliu și de mândrie imperială, of course – că doar câteva secole au fost stăpânii planetei Pământ, păstorind peste cel mai mare imperiu colonial din istorie - și că („God Bless the Queen!” – „Dumnezeu să binecuvânteze Regina!”), la o privire mai adâncă, am putea descoperi că s-au cam grăbit, că așa-zisa Ocultă mondială și Kremlinul cu insidiozitate au… manevrat votul fatidic pentru soarta UE. Iar leadership-ul european de la Bruxelles nu-și asumă nicio vinovăție, n-are nicio mustrare de conștiință? Pentru că a fost o aberație să-i impui anumite chingi birocratice și să-i anulezi o parte din suveranitate națională celui mai mare contributor, alături de Germania și Franța, la bugetul UE. Or, UE, la întemeierea sa, nu a fost gândită ca un nou imperiu satrapic. Iată, infatuarea și orgoliile unor moguli de la Bruxelles/Strasbourg se răzbună. Va învăța cine trebuie ce… trebuie din această lecție britanică usturătoare, în fond un eșec al proiectului european? Obligatoriu, e cazul! Iar întregul proiect UE e momentul să fie regândit și reformat. Altminteri, să nu mire pe nimeni că din nou vor bate în dungă clopotele.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Să nu ne uităm istoria
Mincinoșii lui Putin (II)
Mincinoșii lui Putin (I)
Prioritățile UE în 2025
Capitalism…comunist bruxellez
România în 2025
"Schimbare de gardă" la Universitatea "Valahia"
Mulțumim, Europa!
Păi ce, e de colo să ai șefia NATO pe mână!?
Alergăm și observăm


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale