Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



12.11.2018 00:19

Editorial


A A

Breaking-news: România, grânarul Europei

Breaking-news: România, grânarul Europei

GEORGE COANDĂ


Exact, este un breaking-news: România a redevenit ceea ce a fost cândva – grânarul Europei. Cum? Incredibil! Dar n-o spun eu, aș putea fi taxat de patriotism fără acoperire; nici de la guvern n-a venit vestea. A venit de acolo de unde neam fi așteptat poate mai puțin: de la Paris.

Căci vestea asta a dat-o un celebru cotidian, bine informat și respectat – „Le Monde”. Oui, bine sûr! Fără îndoială că a dat-o fără satisfacție. Dar în fața evidenței, n-ai cum să te faci că nu vezi. Deci, anul acesta, România agricolă și-a adjudecat primul loc la producția de grâu și porumb, depășind viguros Franța, mândră de a fi fost până acum cea mai mare producătoare de cereale de pe „bătrânul continent”. Și când te gândești că, între cele două Războaie Mondiale ale secolului trecut, din grâul exportat de România în Franța nu doar că se cocea pâine în cuptoarele Hexagonului, ci la Paris se producea și cea mai fină pudră pentru doamnele și domnișoarele Europei. Românii ar avea tot dreptul, nu-i așa, să se fudulească, păi, dom’le, iată, iar suntem ce-am fost, dăm de-ale gurii, ehei!, Europei. Am spus că ar avea, dar hai să nu ne mințim… patriotic. De bună seamă că România a dat un bobârnac și un brânci Hexagonului, dar cu ce preț? Vedeți, recoltele astea fantastice au fost obținute pe latifundiile unor mari proprietari străini – pe pământul atât de darnic al românilor – arabi, ăștia au pus laba pe Insula Mare a Brăilei), italieni, danezi, care, băgând pe ogoare tehnică agricolă de vârf, scot profit uriaș. Și care profit, într-o vârtoasă proporție, este externalizat, românii rămânând cu buzele umflate. Dar românii nu mai știu a face agricultură? Ba bine că nu, căci ăia fugiți pe aiurea, unii dintre ei, fac cu succes agricultură pe la alții, dar țara mamă nu-i încurajează să vină acasă. Iar pe cei de acasă, tot guvernanții nu-i stimulează prin legi patriotice să-și creeze ei latifundii sau asocieri cooperatiste prospere, cum – și este de felicitat – a încercat dom’ ministru Daea. Se poate. Dar ce te faci cu înaltele trădări ale guvernanților? Așa că pământul rodnic al țării deja a încăput pe mâna hrăpăreață a altora.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

La limita guvernării europene
Studiu de fezabilitate aprobat pentru centura orașelor Pucioasa și Fieni
Cutremur de proporții la Găești și Șelaru
Performanță dâmbovițeană la Olimpiada Națională de Română
287 de locuri de muncă disponibile
CJ Dâmbovița, reprezentat la Comitetul European al Regiunilor
115 elevi la olimpiada „Cultură și spiritualitate românească”
Ziua internațională a cărții, la Muzeul „Casa Romanței”
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Amenzi usturătoare pentru șoferii băuți la volan


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

La limita guvernării europene

A trecut neobservată o remarcă a comisarului european Vìra Jourová, care zicea la începutul anului că Uniunea Europeană este „la limită” în ceea ce privește gestionarea sa. "Există deja o organizare a Comisiei Europene în vicepreședinți executivi, vicepreședinți și comisari obișnuiți. Aș spune că suntem la limita a ceea ce este fezabil din punct de vedere managerial”, a... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale