Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



05.01.2018 00:20

Mâine, mare sărbătoare creștin-ortodoxă


A A

Botezul Domnului

Botezul Domnului

În programul iconografic al catapetesmei, peretele ce unește naosul de Sfântul Altar, momentul Botezului Domnului Iisus Hristos este așezat în simetrie cu momentul Schimbării Sale la Față, în raport cu icoana centrală. Dincolo de a ilustra ordinea evenimentelor din viața Domnului Hristos, catapeteasma sublimează dimensiunea duhovnicească a Botezul Domnului ca Teofanie, revelare a Mântuitorului ca Fiu al lui Dumnezeu.

De altfel, cele două evenimente sunt însoțite de mărturisirea Tatălui: „Tu ești Fiul Meu iubit” (Mt. 3, 17 și Mt. 17, 5; Mc. 1, 11 și Mc. 9, 7). Icoana nu este o fotografie, ci o reprezentare, o expresie a descoperirii pe care Dumnezeu a făcut-o către Biserică privitor la o Persoană sau la un moment din istoria mântuirii. Rolul icoanei este nu de a reda o realitate, ci de a o revela, de a deschide ochii inimii și pe cei ai minții spre Dumnezeu, de a sprijini procesul de îndumnezeire a omului în integralitatea sa. În acest context, scenariul iconografic și imaginea iconografică sunt o invitație nu la aprecierea măiestriei iconarului, ci la trăirea adevărurilor de credință, la cunoașterea lui Dumnezeu și la împlinirea poruncilor Sale, respectiv de a ne percepe pe noi înșine în raport cu Cel după al Cărui Chip suntem zidiți și de a ne strădui să ajungem la starea pentru care am fost creați, de desăvârșire. De aceea, icoana nu se realizează după cum își imaginează pictorul momentul reprezentat, ci după cum stabilesc rânduielile bisericești (erminiile). Succesiunea sărbătorilor de la sfârșitul și începutul anului calendaristic (decembrie – ianuarie) subliniază, o dată în plus, realitatea Întrupării Fiului lui Dumnezeu, arătând că aceasta nu este o închipuire, așa cum afirmau dochetiștii (eretici din primul veac al erei creștine, care spuneau că Întruparea nu este un eveniment real, ci doar aparent). Această realitate își găsește împlinirea în Moartea și Învierea Mântuitorului, la fel de reale și acestea. De aceea, mărturia auzită de martorii Botezului Domnului („Tu ești Fiul Meu iubit întru care am binevoit”) este cu atât mai importantă cu cât ea evidențiază identitatea de Fiu al lui Dumnezeu a Mântuitorului Hristos, respectiv identitatea Sa de Dumnezeu, iar – prin aceasta – posibilitatea mântuirii noastre, a tuturor. Cuvântul de mărturisire al lui Dumnezeu Tatăl își va găsi răspuns în mărturisirea Sfântului Apostol Petru către Mântuitorul: „Tu ești Hristos, Fiul lui Dumnezeu Celui viu” (Mt. 16, 16), respectiv în cuvântul Mântuitorului către Dumnezeu Tatăl: „Părinte, în mâinile Tale îmi încredințez sufletul Meu” (Lc. 23, 46) – cuvinte pe care și noi ar trebui să le gândim și să le rostim în fiece zi a vieții noastre.

Preot Marian Dobrescu, Parohia Pucioasa II



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Vernisajul Expoziției Itinerante „Ochii Femeilor/Women’s Eyes”
Olimpiade naționale de limbi străine la Târgoviște
Sfânta Maria Egipteanca: Exemplu de transformare și smerenie
Trasee culturale prin Târgoviște
Noi succese ale micilor balerine din Târgoviște
„Cavaleri de Târgoviște”
Urcând treptele duhovnicești spre Înviere
Programul național pentru reducerea abandonului școlar
Nouă achiziție de carte veche la Arhiepiscopia Târgoviștei
Copiii de la Centrul de zi „Sfânta Maria” în vizită la Mănăstirea Bâldana


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

La limita guvernării europene

A trecut neobservată o remarcă a comisarului european Vìra Jourová, care zicea la începutul anului că Uniunea Europeană este „la limită” în ceea ce privește gestionarea sa. "Există deja o organizare a Comisiei Europene în vicepreședinți executivi, vicepreședinți și comisari obișnuiți. Aș spune că suntem la limita a ceea ce este fezabil din punct de vedere managerial”, a... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale