Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro21.06.2019 00:20

Seria "Patrimoniul spiritual dâmbovițean"


A A

Biserica Sf. Împărați Constantin și Elena, restaurată de George Enescu

Biserica Sf. Împărați Constantin și Elena, restaurată de George Enescu

ȘTEFAN KHALIL

 


 

Vom continua seria exclusivă oferită de „Jurnal de Dâmbovița” cu Biserica Sf. Împărați Constantin și Elena, ce poartă hramul cu același nume. Așezământul este situat în imediata apropiere a Curții Domnești, alături de mănăstirea Stelea, reprezentând singurele ctitorii ce s-au păstrat integral până în zilele noastre. Deasupra ușii bisericești se află pisania ce atestă faptul că biserica a fost ridicată în septembrie 1650, purtând hramul Sfântul Nicolae, fiind ctitorită de către Matei Basarab și soția sa Elina. Noul hram, Sfinții Împărați, este dat bisericii încă din timpul domnitorului Constantin Brâncoveanu, pentru a se deosebi de biserica Sf. Nicolae Andronești. După 1730 lăcașul de cult, „foarte rău stricându-se și dezvăluindu-se” , a intrat în grija lui jupân Vasalache Frumușica, care ,,au șindrilit-o și au dres-o” între 1731 – 1732. Ceva mai târziu, în anul 1753, fiul său Dragomir, împreună cu frații săi, „au învălit-o și au zugrăvit-o și au făcut tâmpla și advonul afară, făcându-se ctitori noi”. În anul 1821, la revoluția lui Tudor Vladimirescu, biserica a căzut pradă turcilor, care au prefăcut ctitoria în geamie, după care i-au dat foc și au părăsit-o. Atunci, multe biserici și clădiri au fost incendiate de turci în Târgoviște. Biserica Sf. Împărați a fost reparată, dar după 1845ajunge din nou să fie părăsită, degradându-se treptat. Istoricul Dimitrie Onciul a vizitat monumentul în 1915 și a cerut „măsuri urgente” pentru conservarea bisericii Sfinții Împărați „în care s-au păstrat picturi murale cu portrete domnești”. Pentru că pereții erau foarte descoperiți, Dimitrie Onciul a propus confecționarea unui acoperiș de lemn „pe stâlpi așezați pe dinafară, în preajma pereților” și în acest fel erau protejate picturile exterioare. În urma acestei intervenții, la această biserică s-a ținut concursul marelui muzician George Enescu. În anul 1920, după o însuflețire a preotului Nițescu, dar și o aplecare personală spre valorile trecutului îl determină pe George Enescu să vină la Târgoviște, iar acesta susține o serie de concerte și strânge fonduri pentru renovarea bisericii. În primă fază, biserica avea o singură turlă, care era accesibilă printr-o scară în spirală ce e cuprinsă în volumul turnului poligonal. Spre sfârșitul secolului XX - începutul secolului XXI, biserica nu a trecut prin vremuri tocmai bune. Cu toate acestea, ea a fost reabilitată în 2011, prin grija Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, căpătând forma de odinioară.

 

Nota redacției: Urmare a publicării în data de 17 mai 2019 a articolului dedicat Bisericii „Sfântul Gheorghe” din Târgoviște, precizăm, la solicitarea părintelui Stancu Neacșu, faptul că biserica a fost restaurată în perioada 2004-2018 în vremea când domnia sa a fost preot paroh.

 Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Deschiderea spre slujire a bisericii Schitului Sf. Mc. Filofteia
Dascălii preferă catedra, în locul pensionării
Biserica "Nașterea Domnului" din Săcuieni
Despre bogăția primejdioasă
Hramul Seminarului Teologic Sf. Ioan Gură de Aur
Conferințele pastoral-misionare din a doua parte a anului
Accent pus pe învățământul profesional, dual și tehnic
Concert extraordinar "Comori ale Romanței", în inima Olteniei
Slujire arhierească la Catedrala din Târgoviște
Mănăstirea Cobia, lăcaș al legendelor


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Bumerangul electoral

Așa cum am promis, revin cu o succintă analiză asupra primului tur al scrutinului prezidențial de duminică, 10 noiembrie a.c. Și, din capul locului, remarc un fapt esențial: a fost un scrutin echilibrat, ceea ce dovedește că, electoral politic, românii s-au maturizat.

[citește tot...]

Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale