Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



04.10.2019 00:20

Seria „Patrimoniul spiritual dâmbovițean”


A A

Biserica parohiei Răzvadul de Sus

Biserica parohiei Răzvadul de Sus

ȘTEFAN KHALIL

 


 

Cum am reușit să trecem prin istoria a numeroase ctitorii și lăcașuri din județul Dâmbovița, astăzi a venit rândul să batem la ușa Bisericii Răzvadului de Sus, pentru a-i afla povestea. Lăcașul a fost construit între 1865 și 30 mai 1867 de boierul Constantin Pencovici, ce a fost ajutat de mai mulți ctitori arătați în pisanie. Înainte, pe acest loc se afla o altă biserică ce a fost ctitorită între anii 1643 – 1644 de către fiica vitregă a lui Mihai Viteazul, pe care o chema Marula. Aceasta a fost ajutată și de ginerele său, boierul Socol, dar și de alți ctitori ce figurează în pisania bisericii vechi amplasate la cea nouă, în pridvor, ce este situată deasupra ușii de la intrare în pronaos. În pridvorul actualei biserici se regăsește piatra funerară a unui ctitor ai primei biserici, Anghelina. Vechea biserică a fost construită în timpul domniei lui Matei Basarab, iar Ierarhul țării Românești era mitropolitul Teofil. Inițial, biserica a fost poziționată prima dată în locul în care se află acum o cruce mare din piatră, monument istoric ce datează din 1647. Acesta a fost așezat de boierii Socol, Marula și de alți ctitori ce se regăsesc pe cruce. La începuturile sale, lăcașul de cult era construit din lemn, probabil cu scopul de a fi capelă boierească. Biserica pe care o vedem astăzi nu a avut de la început amvonul care se zărește acum, acesta fiind atașat la 1909, construit de meșterii din parohie. Prima pictură a ctitoriei a fost realizată la sfârșitul secolului al XIX-lea de către zugravul Ionescu, ce provenea din Lucieni, care în anul 1910 semnează pentru pictura din interiorul din amvonul bisericii. În anul 1933 a fost din nou construit acoperișul, din tablă galvanizată, iar lucrarea a fost construită de fostul paroh Dumitru Bucur Ionescu. Biserica a avut nevoie de reabilitări serioase după cutremurul puternic din 1944. De atunci s-au făcut trei întărituri din fier de-a curmezișul bisericii, iar în acest fel a fost împiedicată înaintarea unor crăpături ce au apărut în urma cutremurului. Între anii 1930-1940 a fost construită o catapeteasmă splendidă din lemn de stejar, ce a fost foarte apreciată de vizitatorii lăcașului. Sub păstoria preotului Spiridon Mihai a fost tencuit din nou interiorul bisericii, acest lucru întâmplându- se între anii 1963-1964. De asemenea, biserica a fost repictată de către pictorul Traian Trestioreanu, acesta a fost ajutat de Aghaton Marinescu – zugrav, și Ion Ciubeanu – tencuitor frescă.. De curând, clopotul bisericii a fost mutat din turla de pronaos, construindu- se în curtea bisericii o clopotniță cu schelet metalic. Biserica a fost tencuită pe exterior în 1998, și au fost refăcute picturile exterioare în 2002.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Biblioteca Județeană „I.H Rădulescu” Dâmbovița, acreditată ERASMUS
Descoperiri inedite despre personalități istorice
Ecouri după concertul "Romanțele Dorului"
Romanțele dorului au cucerit Sala Radio
Succes pentru programele ERASMUS în Dâmbovița
Sprijin pentru Căminul de bătrâni de la Pătroaia
Elevii cu performanțe deosebite scapă de Evaluarea Națională
Liceele cu zero la Bac merg spre învățământul profesional
28 de unități de învățământ beneficiază de programul "Masă Sănătoasă"
Duminica Înfricoșătoarei Judecăți


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Să nu ne uităm istoria

Când îți uiți istoria, ca popor, efectul este unul singur și tragic: ești exclus din istorie. Când, de bunăvoie, sau la ordinul venit de la un factor de putere dictatorial de peste fruntarii - de pildă de la tiranii inventatori ai globalizării neo-marxiste – îți uiți trecutul, mai ales lecțiile sale existențiale, este bine știut/și de știut că nu ai posibilitatea să-ți prevezi și, astfel, să-ți construiești viitorul.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale