Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



22.03.2019 00:17

Din seria „Patrimoniul spiritual dâmbovițean”


A A

Biserica Albă, ctitorie de tradiție

Biserica Albă, ctitorie de tradiție

ȘTEFAN KHALIL


Continuăm seria exclusivă „Jurnal de Dâmbovița”, dedicată lăcașurilor de cult, cu o poveste aparte a Bisericii Albe, numită și Biserica Județului, din vechea Cetate de Scaun - Târgoviște. Istoria ctitoriei poziționate aproape de centrul orașului, pe Calea Domnească, în apropiere de Poarta Bucureștilor, începe la sfârșitul secolului al XVI-lea și începutul sec al XVII-lea, reușind să ne încânte și în ziua de astăzi. Un prim detaliu este că lăcașul de cult poartă numele de „Biserica Albă”, pentru că în trecut trebuia să se deosebească de Biserica Roșie, care era construită chiar lângă ea, fiind zidită de vornicul Coandă în anul 1545. Biserica Albă a fost construită pe fosta Uliță Mare, în partea de sud a orașului, iar în anul 1777, aceasta a fost refăcută complet de Radu Județul și Vasile Logofătul, când pe tronul Țării Românești se află Alexandru Ipsilanti. La începutul secolului al XIX-lea, lăcașul de cult se afla într-o stare foarte bună, acesta fiind foarte bine întreținut de-a lungul anilor. Spre finalul aceluiași secol, mai exact în anul 1871, biserica a ajuns într-o stare deplorabilă, fiind considerată o ruină. Salvarea a venit din partea lui Anghel Duhovincul și Hagi Constantin, care au adăugat și o construcție anexată și turlele, pe care le vedem și în ziua de astăzi. Biserica Albă nu este deloc o construcție mare, măsurând 20 de metri în lungime și 7 metri lățime. În parte de est se află absida altarului, semicirculară în interior și poligonală la exterior. Cu ceva timp în urmă, pronaosul Bisericii Albe avea în partea superioară o turlă din zidărie, dar acum este acoperită de o calotă sprijinită pe două arce semicilindrice. Exteriorul ctitoriei este împărțit în două registre, cu un brâu simplu, ce este supraînălțat în dreptul pridvorului. Registrul inferior nu are nicio decorațiune pe el, fiind neted, iar cel de-al doilea registru are mai multe medalioane aliniate unul lângă celălalt, cu panouri pictate deasupra, ce provin din renovările ulterioare ale bisericii. Biserica a tot suferit transformări până în secolul al XX-lea. De exemplu, partea superioară a fațadei a fost construită recent. De altfel, au fost făcute și renovări în absida exterioară a altarului, unde partea sa inferioară este poligonală în plan, iar partea de sus a brâului este semicirculară. De la construcția ei și până în prezent, Biserica Albă a păstrat doar partea inferioară, cea superioară fiind modificată de-a lungul timpului.Din păcate, arheologii nu au reușit să scoată la iveală foarte multe informații despre istoria Bisericii Albe, așa cum s-a întâmplat cu alte ctitorii din județul Dâmbovița. Așadar, o parte a trecutului lăcașului de cult de pe Calea Domnească reprezintă încă un mister pentru cercetătorii arheologi și bineînțeles, pentru iubitorii acestei biserici.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Trimis de Florin la 23.03.2019 20:29

Denumirea de Poarta Bucurestiului este gresita ! La vremea cand s-a construit aceasta poarta , orasul Bucuresti nici nu exista . Aceasta poarta facea parte din drumul ,mai ales comercial , Targoviste-Buzau-Braila . La Braila era port comercial si se incarcau grane , sare ,vite , oi ,miere . Deci acasta era Poarta Buzaului . La acea vreme nici orasul Ploiesti nu exista . I s-a dat denumirea de Poarta Buc. cand a fost reconstruita in perioada 1985-1990 si , normal , sefii de atunci , care probabil stiau mai putina istorie , dar stiau catre cine sa se ploconeasca i-au zis cum i-au zis . Dar sa reiei aceasta greseala intr-un articol de popularizare a istoriei , aceasta este O GRESEALA SI MAI MARE !


Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Sfânta Maria Egipteanca: Exemplu de transformare și smerenie
Trasee culturale prin Târgoviște
Noi succese ale micilor balerine din Târgoviște
„Cavaleri de Târgoviște”
Urcând treptele duhovnicești spre Înviere
Programul național pentru reducerea abandonului școlar
Nouă achiziție de carte veche la Arhiepiscopia Târgoviștei
Copiii de la Centrul de zi „Sfânta Maria” în vizită la Mănăstirea Bâldana
Ajutor pentru Centrul de copii cu Autism și Sindrom Down „Sfânta Maria”
Meditație la Duminica a 3-a din Post


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)

GEORGE COANDĂ


Un binecunoscut filosof francez Bernard-Henri Levy a deconspirat cum că „suntem în mijlocul celui de-al Treilea Război Mondial”, și că pericolul de moarte, cu toate că pare paradoxal, ne vine din pricina acelei „mari alianțe între islamismul radical și ortodoxia rusă”. Beijingul, totuși, în înțelepciunea lui milenară îndeamnă „părțile relevante... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale