Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



22.12.2014 00:17


A A

Bilanțul parlamentarilor dâmbovițeni la jumătatea mandatului (III)

Bilanțul parlamentarilor dâmbovițeni la jumătatea mandatului (III)

ANDREI VASILIU


Încheiem astăzi publicarea, pe scurt, a bilanțului activității parlamentarilor dâmbovițeni, după doi ani de la câștigarea alegerilor. Episodul al III-lea este dedicat colegiilor parlamentare din nordul județului Dâmbovița.

Nici din acestea nu lipsesc surprizele, controversele sau problemele cu legea ale celor care le reprezintă în Parlament. Dar, peste toate, deranjează secretomania sau poate chiar disprețul față de presa locală pe care unii dintre aleșii dâmbovițeni nu se sfiesc să-l manifeste cu multă aroganță. Democrația fără presă liberă nu există decât în imaginația unor politicieni care nu au făcut altceva decât să mimeze și democrația, și relația cu presa, spre dezamăgirea uriașă a românilor.

Pe scurt, după 25 de ani de la Revoluția anticomunistă din Decembrie 1989, bilanțul parlamentar este foarte departe de năzuințele democratice ale poporului român, care vede puterea legislativă a țării suprapopulată cu indivizi care își servesc mai degrabă interesele personale sau de grup infracțional. Despre interesul național, incluzând aici și interesele comunității dâmbovițene, este dificil să porți un dialog cu unii dintre parlamentarii dâmbovițeni, greu abordabili și distanți, care nici măcar conferințe de presă nu organizează.

Abordați telefonic, aceștia se feresc să răspundă la întrebările jurnaliștilor, crezând că e suficient să participe la unele emisiuni TV „subtil” sponsorizate. Păcat, păcat de sângele vărsat!

 

Senatorul Leonardo Badea (PSD)

Senatorul PSD Leonardo Badea se află la primul mandat în Parlamentul României. L-a câștigat în decembrie 2012 cu 67,69% din voturile dâmbovițenilor din colegiul 1 Fieni-Pucioasa-Valea Dâmboviței. A prins liber culoarul spre fotoliul parlamentar după ce fostul senator PSD Adrian Țuțuianu a fost ales președinte al Consiliului Județean Dâmbovița în locul baronului PDL Florin Popescu în vara anului 2012. Leonardo Badea a devenit, în 4 februarie 2013, secretarul Comisiei senatoriale pentru Buget, Finanțe, Activitate Bancară și Piață de Capital, un caz fericit de potrivire a funcției cu domeniul de expertiză al alesului – senatorul fiind fostul Decan al Facultății de Științe Economice al Universității „Valahia” din Târgoviște. Leonardo Badea s-a numărat printre inițiatorii a 34 de proiecte de lege, dintre care deocamdată s-au concretizat două: Legea 186/25.06.2013 privind constituirea și funcționarea parcurilor industriale și Legea 151/22.10.2014 privind societățile cu acțiuni pe piața NASDAQ.

În prima jumătate a mandatului de senator a susținut 19 declarații politice, fără referire specifică la județul Dâmbovița, precum „Echilibru și responsabilitate în relația cu Fondul Monetar Internațional” sau „Vampirismul politic în limbajul public. Studiu de caz”. Nici cele două întrebări adresate în scris de Leonardo Badea nu au făcut trimitere la județul în care a obținut mandatul de senator.

În schimb, o interpelare pentru fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, a avut ca subiect „Afectarea posibilităților de deplasare a locuitorilor pe linia de cale ferată Pietroșița-Târgoviște”, însă răspunsul ministrului a lăsat de dorit (a transferat practic responsabilitatea asupra autorităților locale), iar senatorul Leo Badea nu și-a continuat demersul privind reluarea transportului feroviar pe această rută care în 2012, conform propriei interpelări, tocmai împlinise 100 de ani de la înființare.

Senatorul Leonardo Badea este singurul parlamentar dâmbovițean care a fost invitat de două ori la ceremonia „National Prayer Breakfast” de la Washington, unde reprezentanți din peste 140 de țări stau la aceeași masă cu președintele S.U.A., Barack Obama. Și pentru că senatorul Leonardo Badea nu ne-a oferit din proprie inițiativă prea multe amănunte despre participarea din anul 2013 la acest eveniment, vom insista să ne relateze detalii despre ceremonia din S.U.A. la care va lua parte pe 5 februarie 2015.

 

Deputatul Vasile Horga (PNL)

Deputatul PNL Vasile Horga și-a obținut mandatul în colegiul Fieni cu 60,08% din sufragiile exprimate, devenind astfel pentru a doua oară membru al Parlamentului, după ce inițial a reprezentat PRM. Dintre cele 24 de inițiative legislative, una singură a devenit lege, respectiv cea privind abrogarea art. 276 din noul Cod Penal, iar alta, referitoare la modificarea Legii educației, a fost respinsă definitiv.

A avut 14 luări de cuvânt, dintre care una s-a referit la municipiul Târgoviște. Deputatul Vasile Horga a mai participat la inițierea a 7 moțiuni de cenzură, toate respinse în Parlament. În momentul de față este singurul parlamentar PNL din județul Dâmbovița, după ce deputatul Ion Pârgaru s-a alăturat grupului PLR condus de Călin Popescu- Tăriceanu, iar senatorul Sorin Roșca Stănescu și-a pierdut mandatul în urma unei condamnări la închisoare.

 

Deputatul Ion Stan (independent – fost PSD)

Cel de-al patrulea mandat de deputat al fostului președinte PSD Dâmbovița, Ion Stan, a început sumbru, cu toate că a câștigat alegerile pe colegiul dâmbovițean Voinești cu 69,27% din voturile exprimate. A fost ridicat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție din sediul PSD Dâmbovița chiar în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din decembrie 2012, sub acuzația de trafic de influență. Ulterior a demisionat din Partidul Social Democrat, rămânând independent.

La 21 decembrie 2012, solicitarea de încuviințare a arestării preventive a deputatului Ion Stan a fost respinsă prin vot de plenul Camerei Deputaților. Potrivit rechizitoriului, în perioada 12 - 14 noiembrie 2012, deputatul Ion Stan a solicitat de la denunțătorul Nicușor Dima suma de 130.000 lei, bani pentru achiziția de combustibil și produse alimentare ce urmau a fi folosite în cursul campaniei electorale. Totodată, în perioada mai-noiembrie 2009, mai spune rechizitoriul, Ion Stan, având funcția de președinte al organizației PSD Dâmbovița, a primit, în mod indirect, de la același denunțător, produse pentru campania electorală în valoare de circa 535.000 lei.

Procurorii spun că deputatul Ion Stan i-ar fi dat de înțeles lui Nicușor Dima că are influență asupra unor persoane publice pe care le-ar fi putut determina să încheie contracte cu denunțătorul. Ion Stan a fost trimis în judecată la Înalta Curte de Casație și Justiție la data de 27 februarie 2013. În instanță, deputatul Stan a declarat că dosarul său este o înscenare mizerabilă, precizând că „un înalt demnitar al statului” l-a amenințat de două ori și că urmează să aducă probe în acest sens.

În Parlament, deputatul Ion Stan a avut 14 inițiative legislative, singura devenită lege fiind mai sus menționata 151/2014. Restul proiectelor de lege sunt fie la Senat, fie la comisii, niciunul dintre ele nu a fost respins deocamdată. În cei doi ani din actuala legislatură, deputatul Ion Stan a făcut 5 declarații politice și a avut 7 luări de cuvânt. A mai formulat 5 întrebări și interpelări, dintre care 2 s-au referit la județul Dâmbovița în mod direct, ambele din 9 septembrie a.c.

Una dintre ele, adresată premierului Victor Ponta, a vizat măsurile de sprijinire a șomerilor din Dâmbovița, și a primit răspuns de la ministrul Muncii, Rovana Plumb. Cealaltă, transmisă vicepremierului Liviu Dragnea, a avut ca subiect sprijinul financiar guvernamental pentru localitățile dâmbovițene afectate de inundații, iar răspunsul a fost că suma alocată se ridica la 5 milioane RON (50 miliarde lei vechi).

 

Deputatul Rovana Plumb (PSD)

Când a candidat la alegerile parlamentare din decembrie 2012, Rovana Plumb se afla în funcția de ministru al Mediului în cabinetul Victor Ponta, poziție pentru care renunțase în acel an, în mod surprinzător, la fotoliul de europarlamentar. Deputatul Rovana Plumb și-a câștigat cel de-al doilea mandat în Parlament cu 67,14% din voturile dâmbovițenilor din colegiul Pucioasa, fiind însă apoi, din nefericire, foarte scumpă și la vorbă, și la vedere atât pentru alegătorii săi, cât și pentru presa locală. Întrebările de interes public pe care i le-am adresat în repetate rânduri nu au primit nici până astăzi un răspuns.

Practic, în relația cu cotidianul „Jurnal de Dâmbovița”, ministrul Rovana Plumb a ales muțenia totală, ceea ce ne trezește suspiciuni cu privire la posibilele interese personale pe care le-ar putea deranja întrebările noastre. În fond, și tăcerea doamnei ministru Plumb este un răspuns! În Parlament nu a avut, până la jumătatea acestui mandat, decât 5 inițiative legislative, dintre care una a devenit Legea 91/2014 privind ziua liberă pentru îngrijirea sănătății copilului. În cei doi ani a vorbit în Parlament aproximativ 8 minute, rotunjite cu multă indulgență, în cele 5 luări de cuvânt care includ și depunerea jurământului. În schimb, deputatul Rovana Plumb a fost ocupată cu gestionarea unor importante portofolii ale cabinetului Victor Ponta: întâi ca Ministru al Mediului și apoi al Muncii.

Deși a susținut teoretic numeroase măsuri de creștere a veniturilor sociale, ministrul Rovana Plumb a stârnit practic nemulțumirea organizațiilor sindicale, nu doar fiindcă nu și-a îndeplinit unele promisiuni electorale importante, ci mai ales pentru că nu a reușit să creeze un climat favorabil dialogului social. Principala nemulțumire a reprezentanților salariaților se leagă în continuare de evidenta lipsă de interes a Ministerului Muncii, condus de Rovana Plumb, pentru modificarea Legii Dialogului Social, care a creat mari probleme organizațiilor sindicale.

Lipsa de consecvență a Rovanei Plumb față de promisiunile făcute în campania electorală a fost taxată de alegători la prezidențialele din acest an, în defavoarea candidatului PSD, premierul Victor Ponta. Numele Rovanei Plumb apare în dosarul penal în urma căruia deputatul Ion Stan a fost trimis în judecată pentru trafic de influență, fiind indicată în stenograme ca „beneficiar” al materialelor electorale despre care procurorii DNA spun că ar fi fost obținute necuvenit de fostul președinte al PSD Dâmbovița. Dar și în legătură cu acest subiect, deputatul Rovana Plumb a ales tăcerea!



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Nod rutier nou în zona de sud a județului Dâmbovița
Doi primari PNL și singurul primar USR au trecut la PSD Dâmbovița
Organizația PRO România Dâmbovița se alătură PSD
Florea Mușat, primarul comunei Băleni, a trecut la PSD Dâmbovița
Potlogi va beneficia de 43 km de rețea de apă și 27 km de rețea de canalizare
PSD Găești anunță planul electoral
Gura Foii va avea apă și canalizare în scurt timp
Centura ocolitoare, în drum spre finalizare
Investiții în infrastructură pentru anul 2024
Necesitatea plafonării prețurilor


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Să nu ne uităm istoria

Când îți uiți istoria, ca popor, efectul este unul singur și tragic: ești exclus din istorie. Când, de bunăvoie, sau la ordinul venit de la un factor de putere dictatorial de peste fruntarii - de pildă de la tiranii inventatori ai globalizării neo-marxiste – îți uiți trecutul, mai ales lecțiile sale existențiale, este bine știut/și de știut că nu ai posibilitatea să-ți prevezi și, astfel, să-ți construiești viitorul.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale