Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



01.08.2014 08:19

Editorial


A A

Bătrânul și marea... corupție

Bătrânul și marea... corupție

Motto: „Lăsați-l pe bătrânul vostru președinte în pace!”

(Traian Bãsescu, decembrie 2012)

ALINA MAVRODIN VASILIU

www.alinamavrodin.ro


Națiunea română inundată și calamitată mai înoată încă în scandalurile de mare corupție ale familiei prezidențiale. Și nu sunt semne că ele vor înceta curând.

 

Dimpotrivă, previziunile „meteorologilor” din departamentele de investigații anunță tornade de documente și dezvăluiri în legătură cu „bătrânul președinte”, așa cum s-a autointitulat chiar Traian Băsescu după alegerile parlamentare din 2012.

 

Dacă e sau nu o simplă coincidență de identitate între „bătrânul de la București” și „bătrânul președinte”, sperăm să aflăm într-un viitor nu prea îndepărtat.

Deocamdată vă teleportez într-un trecut apropiat, când Traian Băsescu, călare pe snowmobil, încerca să se relaxeze la Predeal după înfrângerea zdrobitoare în alegeri a partidului său de suflet. Dar nu-i tihnea din cauza întrebărilor unor jurnaliști. Cu această ocazie a făcut o declarație istorică, zic eu:

 

„Chiar e dincolo de niște limite care pot fi acceptate. Aveți prim-ministru, aveți președinte de Senat, aveți președinte de Cameră, aveți miniștri noi! LĂSAȚI-L PE BĂTRÂNUL VOSTRU PREȘEDINTE ÎN PACE!”.

 

Dar jurnaliștii nu l-au lăsat, nici cei care-l laudă, nici cei care-l critică. A rămas cap de afiș în toate dezbaterile publice „bătrânul președinte” cu ale sale afaceri pescuite în marea... corupție din România. Apropo, dacă „bătrânul președinte” n-a citit și altceva decât „Levantul” lui Cărtărescu, e păcat.

 

De exemplu, Ernest Hemingway, laureat al Premiului Pulitzer în 1953 și al Premiului Nobel pentru Literatură în 1954, ne-a lăsat capodopera „Bătrânul și marea”, care reprezintă o parabolă excepțională a condiției umane pe care o găsesc foarte potrivită pentru a fi citită inclusiv de cel auto-botezat „bătrânul președinte”.

 

Pe scurt, romanul „Bătrânul și marea” evocă o perioadă dramatică din viața unui pescar cubanez, care timp de 84 de zile nu prinde nici un pește. Abia în cea de-a 85-a zi, bătrânul prinde un pește-spadă uriaș cu care duce o luptă îndârjită pentru că, fiind peste puterile pescarului, peștele-spadă uriaș riscă să tragă barca după el în larg. Bătrânul reușește cu greu să-l omoare, dar nu și să-l ridice la bord, așa încât îl lasă în apă, legat de barcă. Pe drumul de întoarcere, însă, rechinii devorează prada, iar bătrânul, epuizat de luptă, se alege doar cu scheletul peștelui.

 

Morala povestirii aparent simple este însă plină de subtilități și bogată în sensuri. Pescarul înțelege, în sfârșit, că profesia lui nu este una oarecare, el îndeplinind de fapt un destin aparte. Confruntarea dintre bătrân și peștele uriaș din capodopera lui Ernest Hemingway m-a făcut să mă gândesc la „bătrânul președinte” al României care, la rându-i, pare să fi pescuit în apele tulburi ale afacerilor postrevoluționare niște pești mai mari decât poate duce în barca familiei lui. Și riscă, la final de două mandate, să ajungă la mal doar cu scheleții lor, inventariați deja de presă.

www.alinamavrodin.ro



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Șoșocismul de mahala
La limita guvernării europene
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale