Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



28.04.2015 00:25

Administrația comunei încearcă să salveze ce se mai poate, dar asistă neputincioasă la...


A A

"Bătălie" pe patrimoniul fostei exploatații miniere Șotânga


Ce a fost și ce a ajuns marea exploataþie minierã de la Șotânga: pe locul unde altădată se muncea de zor, azi se poate filma „Războiul stelelor”

❚ Potrivit primarului de la Șotânga, în localitate există două societăți miniere, una în faliment, iar cealaltă aproape falimentară, care acum se războiesc pentru a stabili cine este de fapt proprietarul clădirilor lăsate de izbeliște și într-un stadiu diferit de degradare ❚ În timp ce Societatea Națională a Cărbunelui Ploiești și Carbonifera Ploiești se ceartă, primăria, de voie, de nevoie, asigură paza clădirilor ❚ Mai mult, pentru că societățile miniere au o datorie de aproape 20 miliarde lei vechi la bugetul localității, primarul Constantin Stroe a solicitat să se „bată palma” pentru o compensare: primăria renunță la datorie dacă primește la schimb clădirile miniere ❚ Totul este însă foarte complicat și, în timp ce primarul încă așteaptă răspuns măcar de la unul dintre cei șase miniștri cărora le-a expus problema, administrația „visează” să acceseze fonduri și să facă în aceste clădiri centru cultural, locuințe pentru tineri, așezământ social și chiar o platformă industrială

ANA MARIA POPESCU

 


 

Centru cultural, locuințe pentru tineri, așezământ social, spații industriale, amenajarea unui centru civic al localității, dezvoltarea unui „incubator” de afaceri, acestea sunt investițiile pe care administrația locală de la Șotânga are în plan să le dezvolte în clădirile și pe terenurile fostei exploatații miniere. Asta dacă reușește, în cele din urmă, să obțină sprijinul miniștrilor Economiei și Industriei pentru a intra în posesia proprietăților miniere de pe raza comunei.

Primăria are planuri mari, dar... „Suntem de «cascadorii râsului»”

Potrivit edilului de la Șotânga, în localitate există două societăți miniere, una este în faliment, iar cealaltă este aproape falimentară, care în momentul de față se războiesc pentru a stabili cine este de fapt proprietarul clădirilor care astăzi sunt lăsate de izbeliște și se află într-un stadiu ridicat de degradare. În timp ce aceste două unități, Societatea Națională a Cărbunelui Ploiești și Carbonifera SA Ploiești, se ceartă pe patrimoniu, Primăria Șotânga, de voie de nevoie, asigură paza acestor clădiri miniere pentru ca ele să „rămână în picioare” și să nu fie devastate de hoți. Edilul localității, Constantin Stroe, susține că în clădirea Clubului Minier Șotânga s-ar putea face un Centru cultural modern cu bani de la Compania Națională de Investiții, iar la fostul spital minier s-ar putea construi un așezământ social sau locuințe pentru tineri. De asemenea, clădirea de birouri a fostei exploatații miniere ar putea deveni un centru de afaceri. Constantin Stroe, primarul comunei, a declarat în conferință de presă:

„Suntem în stand-by în ceea ce privește clădirile care la momentul acesta nici nu s-a hotărât la cine sunt în proprietate, pentru că există două societăți: Societatea Națională a Cărbunelui Ploiești, care este în faliment la momentul acesta, și Carbonifera SA Ploiești. Suntem de «cascadorii râsului», pentru că prima societate, aflată în faliment, cere falimentul și la a doua, și vizavi de patrimoniu încă nu s-au hotărât între ei care sunt proprietarii clădirilor de pe raza comunei Șotânga. De ani de zile scriem la miniștrii Industriei și Economiei, în speranța unui sprijin în transferarea acestor clădiri către autoritatea locală, către comună, pentru că Șotânga, la momentul acesta, nu mai are posibilități de dezvoltare. Noi, de bine de rău, am asigurat o oarecare pază, pentru că sunt alte localități miniere în țară sau în județ în care ele efectiv au dispărut. La Șotânga ele există, sunt pe picioare, într-o stare de degradare mai mare sau mai mică. De exemplu, la Clubul Minier Șotânga, care a fost perlă până la ’89 și rivaliza cu Cinematograful Independența, avem în vedere, prin preluare, să-i dăm aceeași destinație de centru cultural și există finanțare prin Compania Națională de Investiții. Încercăm să accesăm, să-l repunem pe picioare. De asemenea, vorbim de un spital minier care poate fi transformat în așezământ social cu finanțare pe Programul Operațional Regional, ori în locuințe sociale pentru tineri prin ANL. Există sediul de birouri al fostei exploatări miniere Șotânga care poate fi transformat într-un incubator de afaceri sau spațiile pot fi puse la dispoziție, cu chirii modice, pentru prestări servicii sau pentru încurajarea unor activități economice. Mai este rușinea aceea de garaj situat în centrul comunei care ne obstrucționează în amenajarea unui centru civic. Sunt câteva exemple de ce putem face din clădirile astea care dau o imagine dezastruoasă, de bombardament”.

Din 20 de hectare, primăria s-a ales cu 7, câștigate în instanță

La Șotânga mai există și un „sector minier” în suprafață de 20 de hectare, unde în momentul de față „peisajul” este selenar și care pe viitor ar putea fi transformat într-o platformă industrială. Din această suprafață de teren, Primăria a reușit să câștige 7 hectare în instanța de judecată după ce a făcut dovada că este urmașul „Sfatului Popular” de pe vremuri, însă celelalte 13 hectare au rămas în patrimoniul societății miniere:

„Nu mai spun că la Sectorul minier Șotânga, unde este o suprafață de vreo 20 hectare, acolo se poate filma «Războiul stelelor». Asta ar fi singura zonă de dezvoltare industrială care s-ar preta pentru Șotânga”, a mai precizat edilul comunei.

Pentru că societățile miniere au o datorie de aproape 20 miliarde lei vechi la bugetul localității, edilul de la Șotânga a solicitat să se „bată palma” pentru o compensare, adică primăria renunță la datorie dacă primește la schimb clădirile miniere. Din păcate însă lucrurile sunt complicate și asta pentru că societățile sunt în faliment și bunurile se tranșează la „masa creditorilor”, iar primul care își recuperează datoriile este statul. Până acum edilul comunei a informat în scris și a cerut sprijin pentru problemele de la Șotânga la șase rânduri de miniștri, însă rezolvarea… încă o mai așteaptă.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

La limita guvernării europene
Studiu de fezabilitate aprobat pentru centura orașelor Pucioasa și Fieni
Cutremur de proporții la Găești și Șelaru
Performanță dâmbovițeană la Olimpiada Națională de Română
287 de locuri de muncă disponibile
CJ Dâmbovița, reprezentat la Comitetul European al Regiunilor
115 elevi la olimpiada „Cultură și spiritualitate românească”
Ziua internațională a cărții, la Muzeul „Casa Romanței”
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Amenzi usturătoare pentru șoferii băuți la volan


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

La limita guvernării europene

A trecut neobservată o remarcă a comisarului european Vìra Jourová, care zicea la începutul anului că Uniunea Europeană este „la limită” în ceea ce privește gestionarea sa. "Există deja o organizare a Comisiei Europene în vicepreședinți executivi, vicepreședinți și comisari obișnuiți. Aș spune că suntem la limita a ceea ce este fezabil din punct de vedere managerial”, a... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale