Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



02.02.2018 08:52

Lucrare impresionantă sub semnătura istoricului Sergiu Musteață


A A

"Basarabeanul bruiat de KGB"


 

SILVIU MILOIU

 


 

 

„În partea de jos a Chișinăului, printre ulicioare strâmbe și murdare, se află căsuța în care a activat și a trăit, în anii de exil, marele poet rus Pușkin. Iar alături, deasupra lăcașului acestui bard al libertății, se ridică în albastru cer basarabean turnurile antenelor de bruiaj. Ani de-a rândul, ele hămăiau la undele scurte ale glasurilor lumii libere. Dar în ultimul timp, antenele de bruiaj din Chișinău au început să scrâșnească, să zbiere, să latre isteric. Zi și noapte, fără răgaz. [...] Căci în Moldova, statul aruncă bani în vânt ca oamenii să asculte numai ce le spune puterea sovietică, ca oamenii să nu audă adevărul despre aceeași putere sovietică”.

 

Atunci când concepea aceste cuvinte, eroul lucrării „Basarabeanul bruiat de KGB. La microfonul Europei Libere – Grigore Singurel, 1981-1990“, semnată de istoricul Sergiu Musteață de la Chișinău, se apropia de vârsta de 60 de ani și trăise deja multe dintre experiențele ce puteau fi trăite în „secolul extremelor” (așa cum denumea istoricul britanic Eric Hobsbawm acolada de istorie ce a separat belle époque de annus mirabilis 1989), fără a putea încă anticipa transformările regionale, europene și globale generate de prăbușirea Uniunii Sovietice și destrămarea blocului sovietic. Născut la exact cinci ani de la încheierea armistițiului de la Compiègne, ce a pus capăt Marelui Război, personajul din povestea noastră înțelegea, ca și Pușkin înaintea sa, că guvernarea abuzivă, în disprețul legilor (pe care marele poet o opunea cârmuirii desfășurate „sub scutul legii-ocrotitoare”) nu poate dura la nesfârșit și că arma cea mai eficientă împotriva tiraniei o reprezenta cuvântul liber:

 

„Oriunde ochii mi-i arunc

Văd pretutindeni bice, fiare,

Văd al robiei plânset lung

Și rușinoase legi murdare,

Prejudecata - nour des -

Văd nedreptatea stăpânirii

Și zeul crud al asupririi

Și goana dup-un sterp succes.” (Aleksandr Pușkin, „Odă Libertății”).

 

 

            Anul 1923 (în care viitorul jurnalist care va fi cunoscut de ascultătorii și cititorii săi sub pseudonimele de Grigore Singurel, Efim Zorin sau Efim Ciuntu se năștea la Bălți, în fosta gubernie basarabeană) se desfășura sub auspiciile celei mai stabile și puternice guvernări interbelice, strunită de liberalul Ion I.C. Brătianu, ale reformelor agrară și electorală, ce schimbaseră în mod substanțial stări și procese în plan politic, economic și social, dar și ale lărgirii corpului cetățenesc prin facilitarea atribuirii cetățeniei populației evreiești stabilite pe teritoriul României. Grav afectată de consecințele distrugerilor, ocupației străine și costurilor Primului Război Mondial, țara începea să dea semne de refacere și revitalizare a economiei sale. Tabloul epocii nu conținea însă doar culori calde și tușe optimiste. Cu doar o jumătate de an înainte se constituise Liga Apărării Național Creștine a profesorului A.C. Cuza, prima formațiune politică antisemită modernă din România, întemeiată tocmai în semn de protest față de extinderea cetățeniei române către minoritatea evreiască. Ajungem în acest punct al firului narativ la etnicitatea și religia personajului principal al cărții despre care vorbim. Acesta era născut într-o familie evreiască suficient de secularizată pentru a nu-i oferi fiului lor o educație religioasă iudaică sau însușirea limbii ebraice. La o vârstă fragedă a personajului nostru, părinții lui s-au mutat de la Bălți în mult mai dinamicul oraș Galați, la Gurile Dunării, în Vechiul Regat, unde acesta a cunoscut experiențele formatoare ale copilăriei.

Orașul Galați oferea, așa cum o fac de obicei porturile, un mediu prielnic toleranței interconfesionale și naționale, schimburilor culturale și asimilării sociale. Adolescența îl va surprinde însă la București, în capitala vibrantă și fermecătoare a României Întregite, unde se va stabili la vârsta de 10 ani, în chiar ultimul an al Marii Crizei Economice. Începuturile formării sale școlare de la școala catolică de pe Calea Domnească din Galați vor fi continuate la liceul care purta numele moștenitorului Coroanei României, fostul rege minor Mihai I. 

Este, desigur, momentul să dezvăluim numele real al tânărului basarabean înzestrat și inteligent care-și apropie sufletul și-și leagă idealurile pentru o jumătate de deceniu de București: Efim Crimerman. Pentru Crimerman și familia sa, cel de-al Doilea Război Mondial a început mai devreme. Capitala cosmopolită și tolerantă de altădată lasă loc exprimării în spațiul public a unor curente și orientări politice radicale, dificil de asimilat de o familie cu rădăcini iudaice. În consecință, mai întâi reveniți la Galați, ajunși apoi prin Ungheni la Chișinău, Crimermanii se vor stabili dincolo de granița fixată abuziv de Uniunea Sovietică pe Prut. Viața tânărului Efim se schimba astfel radical și, pentru prima dată, acesta lua cunoștință cu tentaculele unui regim totalitar. Cetățean sovietic de acum, Crimerman parcurge pregătirea universitară la Universitatea de Stat din Chișinău, în cadrul Facultății de Filologie, pe care o absolvă cu distincția magna cum laude. Devenit scriitor, povestitor, poet, textier (textele sale contribuind de curând la succesul internațional al trupei O-zone, după ce câștigaseră simpatia publicului iubitor de muzică care le auzise interpretate de celebra formație Noroc), redactor literar-muzical, Crimerman a urmat o carieră ascendentă în Moldova sovietică, care nu anunța defel ruptura ce va surveni în anul 1981 odată cu mutarea sa în Germania.

Cariera sa de jurnalist colaborator la Radio Europa Liberă și Radio Libertatea, pentru care a scris 1200 de texte între anii 1981 și 1994 (75% dintre acestea fiind predate ultimului dintre cele două posturi occidentale menționate), prezentate în emisiunile acestora, îl vor transforma peste noapte pe Efim Crimerman într-un inamic al osificatului regim comunist. Se apropia anul orwelian 1984, când la Chișinău se aniversau șase decenii de la constituirea Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenești, considerată în mod oficial nucleul în jurul căruia se va constitui R.S.S.M. „Rinocerii” care conduceau republica sovietică, după cum comenta în acest context Crimerman, transformau „mănosul pământ basarabean într-o savană din Africa”.

În vom lăsa deoparte pe Efim Crimerman și vom reveni acum la Grigore Singurel, așa cum l-au cunoscut ascultătorii Radio Europa Liberă și Radio Libertatea. Jurnalistul de curând plecat din lagărul sovietic, excelent conectat la realitățile din mediul pe care-l cunoscuse atât de bine, a dovedit o remarcabilă capacitate de a trata - documentat și cu perspicacitate -  subiecte dintre cele mai variate: aspecte istorice și identitare (aportul anumitor personalități ale istoriei și culturii precum Antioh Cantemir, protejarea monumentelor istorice, rădăcinile comune ale românilor de pe cele două maluri ale Prutului, colaborarea culturală dintre aceștia, mai ales în contextul Glasnostului și apoi al ridicării Cortinei de Fier, limba și grafia latină în R.S.S.M. etc.), culturale, civice (mai cu seamă legate de respectarea drepturilor omului și denunțarea antisemitismului sovietic), politice, economice, sociale, religioase, unele percepute din perspectiva actualității, altele prin implicațiile lor pe termen mai lung. Rolul unor gardieni ai rigurozității și adevărului unic din cadrul regimului sovietic din R.S.S.M, obtuzitatea și docilitatea acestora sunt adeseori biciuite în textele elaborate de Singurel. Atotputernicul lider de pe malul Bâcului, Ivan Bodiul, a fost ridiculizat pentru eșecurile planurilor sale economice („doctor în științe antieconomice”), manipularea cifrelor producției agricole pentru a crea iluzia eficienței guvernamentale („statul major al lui Bodiul colecta porumbul neexistent”, „pentru a crea aparența belșugului, vitele colhoznice erau mânate dintr-o gospodărie în alta, acolo pe unde trebuia să treacă drumul controlorilor”) și criticat pentru încercarea de rusificare a republicii comuniste („izgonise din școlile medii și superioare limba maternă a moldovenilor pentru a o «contopi» cu limba rusă”). În fine, Singurel a reușit să se manifeste ca un cronicar avizat și entuziast al schimbărilor radicale prin care au trecut Republica Moldova, România, Țările baltice, Uniunea Sovietică și blocul răsăritean, în ansamblul său, începând cu a doua jumătate a anilor 1980. Cele două volume apărute de puțin timp la Editura Arc din Chișinău ne permit să reconstituim circumstanțele internaționale, unionale și republicate care au marcat desprinderea Republicii Moldova de Uniunea Sovietică, dar și eșecul reunificării acesteia cu România și al înlăturării consecințelor Pactului Ribbentrop-Molotov.

Cartea a cărei lectură ne inspiră această prezentare face parte dintr-un proiect mai amplu al istoricului Sergiu Musteață, unul dintre cei mai prolifici și proteici - în sensul cel mai bun al cuvântului - slujitori ai muzei Clio din Republica Moldova, istoric și arheolog cu rezultate științifice remarcabile, profesor la Universitatea de Stat „Ion Creangă” din Chișinău și conducător de doctorat la Universitatea „Valahia” din Târgoviște, director al Șantierului Arheologic de la Soroca și unul dintre cei mai avizați experți în domeniul patrimoniului din spațiul românesc. Documentarea acestuia s-a axat, în primul rând, pe studiul celor 15 volume, conținând 4000 de pagini, din arhiva personală a lui Efim Crimerman alias Grigore Singurel. Editorul acestei lucrări, profesorul Musteață, a adăugat acestor materiale alte documente culese ca urmare a cercetărilor întreprinse în cadrul Arhivei Hoover din Statele Unite ale Americii. În fine, memoriile publicate ale lui Crimerman și interviul pe care i l-a luat acestuia în anul 2014 au suplimentat documentația aproape exhaustivă pe care Sergiu Musteață  își fundamentează elaborarea acestei lucrări, pe care cititorii cotidianului „Jurnal de Dâmbovița” o pot identifica și lectura în biblioteci sau în mediul virtual.

Nu vom încheia înainte de a reda - dar fără a ne lăsa seduși de cântecul său de sirenă demotivant - o reflecție tristă a lui Grigore Singurel din anul 1987, redevenită actuală după alegerea anul trecut în calitate de vodă de Chișinău a lui Igor Dodon: „basarabeanului îi este totuna cine sunt acei care îngenunchează demnitatea lui națională: rusificatorii aduși de aiurea ori nihiliștii naționali. Asta nu schimbă nimic. Vorba lui: ori cu piatra-n cap, ori cu capul în piatră.” 

 

Silviu Miloiu este președinte al Asociației Române de Studii Baltice și Nordice si prof. univ. dr. hab. la Universitatea „Valahia” din Târgoviște. A elaborat o serie de monografii dedicate istoriei Europei Nordice și Baltice și unora dintre țările din regiune: Finlanda, Lituania. A elaborat, de asemenea, monografii și volume de documente care explorează istoria relațiilor României cu statele baltice și nordice. Este laureat al Premiului „George Iacobescu” pentru contribuții remarcabile aduse în domeniul istoriei relațiilor României cu Marea Britanie și integrării europene decernat de Ministerul britanic pentru Europa și de School of Slavonic & East European Studies. Este specializat, de asemenea, în istoria politicii externe românești în sec. al XX-lea.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Salonul Anual de Grafică-Desen „Marin Petre Constantin”
Vernisajul Expoziției Itinerante „Ochii Femeilor/Women’s Eyes”
Olimpiade naționale de limbi străine la Târgoviște
Sfânta Maria Egipteanca: Exemplu de transformare și smerenie
Trasee culturale prin Târgoviște
Noi succese ale micilor balerine din Târgoviște
„Cavaleri de Târgoviște”
Urcând treptele duhovnicești spre Înviere
Programul național pentru reducerea abandonului școlar
Nouă achiziție de carte veche la Arhiepiscopia Târgoviștei


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Șoșocismul de mahala

Așa ar putea fi caracterizată ciorovăiala grotescă dintre senatoarea bântuită de un egocentrist violent, pe numele ei, pe care îl mai poartă încă, Șoșoacă Ivanovici Diana și soțul ei, la fel de egocentru, Șoșoacă Silvestru, ambii închipuindu-se fiecare buricul Universului. Pe mine, unul, nu mă interesează de unde s-au luat, însă spectacolul, repet, grotesc, pe care îl oferă pe micile ecrane dă... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale