Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



14.10.2014 00:20

Editorial


A A

Banii furați din buget sunt dați

Banii furați din buget sunt dați

ANDREI VASILIU


Aproape că a trecut primul an din noul ciclu bugetar european 2014-2020, dar veștile proaste despre corecțiile financiare pe vechile proiecte europene nu contenesc. Cea mai recentă gaură în bugetul public a fost dată în județul nostru la Compania de Apă din Târgoviște: 30 de miliarde lei vechi, adică în jur de 1 milion de dolari. Sancțiunea a venit din cauza greșelilor comise de administrația din anii 2010-2011 a Companiei, însă plata trebuie să o facă actuala conducere.

Aceasta însă nu va da banii nici din buzunarele ei, nici din conturile grase ale celor vinovați, ci din puțina agoniseală a dâmbovițenilor obișnuiți. Până acum, corecțiile financiare din Dâmbovița au fost plătite din bugetul statului de Guvernul premierului Ponta. Oare următorul guvern va proceda la fel? Nu se știe, mai ales că frâiele guvernului vor ajunge, mai devreme sau mai târziu, la cei aflați actualmente în opoziție. Că puterea nu rămâne veșnic în mâinile nimănui! Campania electorală a început oficial de aproape două săptămâni, iar foștii guvernanți îi acuză pe actualii că nu au fost în stare să realizeze investiții la nivelul celor din regimul PDL. Social-democrații, mai împăciuitori, nu dau cu fermitate replica potrivită, anume că în loc să facă noi investiții, statul trebuie să plătească din buget corecțiile aplicate de UE din cauza licitațiilor cu dedicație din care s-a îmbogățit clientela politică.

Spunea mai acum un an premierul prezidențabil, chiar la Târgoviște, că „și pentru spitalul de aici (n.red. Spitalul Județean, al cărui proiect a fost lovit puternic de sancțiuni!) și pentru alte câteva sute de obiective unde s-au aplicat corecții financiare, dacă nu le preluam la buget, se blocau proiectele și nici astăzi nu aveați spitalul județean finalizat”. Dureros. Dar a mai spus că „după aceea sigur îi sancționez și pe cei vinovați”, ceea ce până azi nu s-a întâmplat, iar „cei vinovați” îl critică de mama focului pentru… lipsa de investiții! Ar fi interesant să aflăm de la premierul Victor Ponta ce se putea face în România cu sutele de miliarde de lei plătite deja la nivel național pentru corecțiile financiare aplicate drept sancțiuni.

Exact acum un an, la rectificarea bugetară din 2013, guvernul a plătit pentru Dâmbovița corecții în valoare de 12,5 milioane RON, din pricina neregulilor grave constatate în proiectele de la Spitalul Județean de Urgență și Drumul Sudului. Nu vă este cunoscută suma? Tot cam atât a primit județul Dâmbovița și la rectificarea din octombrie 2014, „cea mai mare din ultimii ani”, cum a etichetat-o administrația județeană. Anul acesta, banii de la rectificare vor merge o parte spre primării pentru plata facturilor restante, a salariilor și a drepturilor sociale, iar altă parte spre investiții.

S-ar putea face mult mai multe dacă premierul Victor Ponta și-ar ține promisiunea făcută la Târgoviște: aceea în care spunea că guvernul va formula acțiuni în regres pentru ca vinovații să plătească pentru ilegalitățile care au atras corecții financiare. Altfel, nu va face decât să „plagieze” modelul mioritic brevetat de fosta guvernare pentru fentarea legislației privind accesarea fondurilor europene. Dacă ar fi să explic acest mecanism, ar suna cam așa: „Administrația locală primește banii europeni, îi pasează clientelei pe criterii restrictive, după care guvernul va plăti corecțiile. Dar nu din buzunarele vinovaților, ci din banii publici”. Sau, pe scurt: banii furați din buget sunt dați. Doar că cetățenii s-au prins și vor aplica foarte curând politicienilor propriile corecții electorale meritate!



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Trimis de vali spania la 14.10.2014 12:43

unde se duc banii pentru strazile din targoviste an buzunarul cui? dm ADRIAN TUTUIANU AI DATI SI LUI POPESCU?


Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Păi ce, e de colo să ai șefia NATO pe mână!?
Alergăm și observăm
Agenda 2024-2029: Ce este nou pentru educația europeană?
Jurnal de război. Tragica perspectivă (III)
Jurnal de război. Tragica perspectivă (II)
Jurnal de război. Tragica perspectivă
Editorialul ca un ecou de conștiință al opiniei publice
Editorialul ca un ecou de conștiință al opiniei publice
Eram stăpânii Europei
Eternul mărțișor


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale