Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



12.06.2017 00:17

Ieri, la Târgoviște, ediția a VII-a a festivalului de teatrul, la final


A A

Babel în sunetul aplauzelor

Babel în sunetul aplauzelor

VIRGIL VOINESCU

 


 

Babel-ul a avut un ritm constant pe toată durata sa, adunând cetatea târgovișteană în jurul unor evenimente de mare amploare. Vineri, 9 iunie, ziua a început cu workshop-ul lui Aleksandar Ivanovski. Seara de la ora 19.00, la Sala Mare, publicul s-a bucurat de musicalul modern, 5 by 5 al DramTeatro din Spania. Firul epic a fost construit pe subiectul melodramatic „Nu pot plăti chiria / trebuie să plătești chiria!”. O tânără în suferință, un proprietar rău, un „erou” tânăr și atractiv și o doamnă cu soluții pentru orice au fost cele patru personaje care ne-au purtat prin această poveste amuzantă. Spectacolul a oferit o viziune modernă și hilară asupra teatrului musical american și britanic.

GALERIE FOTO AICI

De la orele 20:30, în Sala Studio, publicul a putut savura one-man show-ul Iluzionistul, al Asociației Telluris din Italia, spectacol bazat pe o piesa scrisă de Matei Vișniec, o metaforă a unei umanități tot mai puțin suverană și tot mai puțin conștientă de forțele pe care le mânuiește. Seara, pe Platoul Prefecturii, de la orele 21:30, participanții la festival s-au bucurat de o prezență exotică și autentică, totodată: Teatrul Regional de Dramă din Kazahstan. Spectacolul Kyz Zhibek a prezentat o poveste nemuritoare despre o dragoste nemuritoare. Pentru că a fost weekend, sâmbătă, 10 iunie, a fost o zi foarte plină.

La Sala Mare, de la orele 18:00, s-a desfășurat spectacolul 20 de tăceri, o coproducție a groupe Karol Karol din Franța împreună cu Teatrul Tony Bulandra. De la orele 22:00, tot în Sala Mare, a fost prezent spectacolul Salonul nr. 6, de care sigur ați auzit, dar pe care vă invităm săl vedeți de câte ori aveți ocazia, pentru că veți descoperi noi și noi semnificații. Pe Platou, s-au desfășurat trei concerte: un recital al companiei ITRAN din Algeria, 1000facez – trupă care a venit din Republica Moldova, și White Mahala, leading voice – actorul Ovidiu Niculescu. Duminică, 11 iunie, în ultima zi de festival, de la ora 15 a avut loc o conferință a unor specialiști în arta teatrului din Coreea de Sud. Ei au vorbit despre repere și diferențe între sistemele educaționale orientale și occidentale. Compania de Teatru Nolddang din Coreea de Sud a jucat la Muzeul de Istorie un spectacol care sigur a rămas în memoria spectatorilor prezenți: Oedipus – Cei care vor să știe. Cu toții suntem nerăbdători să știm adevărul, asemenea regelui Oedip. Ce poate însemna „a ști”? În dorința de cunoaștere, granițele obișnuite dintre scenă și personaje, dintre public și actori au fost dărâmate. Ultimul spectacol din Festivalul Babel a fost Corul orfanilor al Teatrului KTO din Polonia. Nu întâmplător, ci revelator, nu optimist, ci realist, nu trist, ci purificator, pentru că, așa cum nota un important critic polonez în urma vizionării acestui spectacol, nimic altceva nu putem face și cu nimic nu ni se impune să fim mai mult de acord, decât cu propria singurătate. Ecouri de la Babel

● „A fost o zi plină, o zi de succes. Dincolo de limba pe care o vorbim, limba persană cred că am stabilit o conexiune foarte puternică între noi și public. Acesta a fost cel mai important lucru. Și eu cred că muzica ne-a ajutat foarte mult pentru că eu cred că muzica este deasupra manifestării actoricești în a stabili aceste conexiuni între oamenii care nu vorbesc aceeași limbă. Mă bucur foarte mult că s-a prezentat spectacolul nostru, mulțumim Babel pentru invitație. Medeea se concentreză pe cultura iraniană și pe subcultura iraniană și practic în spectacolul pe care l-am văzut aseară am întâlnit o cultură. Deci nu am văzut o întâlnire cu un spectacol ci cu o cultură. Suntem foarte fericiți că am primit păreri pozitive din partea tuturor fie ei algerieni, germani, egipteni. Grupul a apărut acum opt ani și primul spectacol pe care am început să-l lucrăm este Medeea. Înainte de a fonda acest grup s-a lucrat individual ca actori în diferite companii, după care fondând acest grup s-a hotărât să punem bazele și unei cercetări pe tema muzicalității în teatru. În acești opt ani Medeea a evoluat foarte mult și fiecare reprezentație pe care a avut-o a însemnat un pas înainte în dezvoltarea spectacolului. Medeea a câștigat premiul pentru cea mai bună muzică de teatru și acum doi ani în Festivalul Fajr a câștigat premiul pentru cel mai bun spectacol. Teatul Beyn are un concept foarte puternic, este al lui, este unic și pe acesta îl dezvoltă în cadrul companiei.” (regizorul Mehdi Agahi Keshe, al Beyn Theater)

● „A fost foarte frumos, am crezut că o să ne înecăm, până la urmă am trecut peste aceasta, a fost vesel, un grup foarte entuziast, mic dar entuziast și a fost frumos. Unii oameni țineau ritmul, dar alții nu.” (actor teatrul Beyn Theater)

● „Cel mai frumos este să întâlnești oameni. Să întâlnești oameni de peste tot și la fel de frumos este la petrecerile Babel unde este muzică și dans și toate companiile sunt reunite și este minunat. În prima seară am dansat românește, apoi iranian, așa că am învățat foarte multe aici.” (actor teatrul Beyn Theater)

● „Suntem o trupă destul de nouă așa că este foarte intresant pentru noi să avem primele concerte în altă țară pentru că e interesant de văzut cine înțelege și cine nu. Dar, până la urmă se pare că toți au înțeles pentru că am primit după concert păreri foarte bune. A fost frumoasă și această diferență dintre vremea de la repetiție când soarele strălucea și vremea de la concert. Nu știu de fapt câți oameni au înțeles versurile dar, sigur au înțeles emoția pe care noi ne-am dorit să o transmitem prin aceste cântece și asta a fost cu adevărat frumos. A fost o nebunie. A fost un amestec de momente frumoase, de momente stresante, a fost festival.” (membru trupa Emperors of Rome)

● „Suntem foarte bucuroși să ne aflăm aici. Am primit atenție și sprijin din partea festivalului și a echipei tehnice și pentru aceasta mulțumim. De asemenea am avut un răspuns foarte bun din partea publicului. Am simțit dorința lor de a înțelege, atenția cu care ne-au urmărit pentru că vorbim de un text scris la 1623 și într-o limbă pe care publicul nu o înțelege. Și când am fost invitați în India cu spectacolul Hamlet directorul artistic mi-a zis că noi creăm poduri interculturale și asta am simțit că facem și aici. Am fost la multe festivaluri dar ceea ce am simțit aici de la început este că aici suntem o familie. Am fost primiți foarte frumos de către echipă, de către oraș, de către teatru care este foarte frumos, așa că Festivalul Babel primează înaintea altor festivalurila care am fost.” (regizor Adam Burkat, CoIn Theatre Company)

● „Eu am fost puțin speriată pentru că mi-am dat seama după ce am văzut două spectacole la Târgul Mureș că în România calitatea teatrului este una foarte ridicată și de aceea sunt foarte onorată să fac parte din acest festival.” (membru trupa CoIn Theatre Company)



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Biblioteca Județeană „I.H Rădulescu” Dâmbovița, acreditată ERASMUS
Descoperiri inedite despre personalități istorice
Ecouri după concertul "Romanțele Dorului"
Romanțele dorului au cucerit Sala Radio
Succes pentru programele ERASMUS în Dâmbovița
Sprijin pentru Căminul de bătrâni de la Pătroaia
Elevii cu performanțe deosebite scapă de Evaluarea Națională
Liceele cu zero la Bac merg spre învățământul profesional
28 de unități de învățământ beneficiază de programul "Masă Sănătoasă"
Duminica Înfricoșătoarei Judecăți


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Haosul public și distrugerea națiunii române

GEORGE COANDĂ


România a intrat într-o periculoasă stare de haos public produsă de o dramatică degringoladă. Vinovații sunt și din lăuntrul său și din afara sa. Iar vinovații din lăuntrul său sunt cei cărora le încredințăm puterea cu mâna noastră, adică prin vot. Lipsiți de demnitate patriotică, de responsabilitate față de cei care le-au încredințat puterea ca să le diriguiască soarta, nu... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale