Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



14.01.2014 08:09

Bilanțul pe 2013 al Biroului teritorial Ploiești


A A

Avocatul Poporului: cele mai multe audiențe în Prahova, cele mai multe anchete în Dâmbovița

❚ Anul trecut au fost emise recomandări către primarii comunelor Răscăieți și Petrești și către directorul general al D.G.A.S.P.C. Dâmbovița ❚ În competența Biroului teritorial Ploiești al instituției Avocatul Poporului sunt cuprinse județele Prahova, Buzău și Dâmbovița

 

comunicat de presă

Instituția Avocatul Poporului are drept scop apărarea drepturilor persoanelor fizice în raporturile acestora cu autoritățile administrației publice și societățile comerciale aflate sub autoritatea acestora, contribuind la soluționarea conflictelor dintre acestea, pe cale amiabilă, prin mediere și dialog. Petițiile adresate instituției Avocatul Poporului, precum și audiențele acordate cetățenilor sunt scutite de orice fel de taxă, conform art. 16 din Legea nr. 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

 

În anul 2013 la Biroul teritorial Ploiești al instituției Avocatul Poporului au fost primiți în audiență 2327 de cetățeni și au fost înregistrate 464 de petiții. Pentru 303 dintre acestea au fost deschise dosare, din care au fost soluționate 279 (200 dintre acestea fiind soluționate favorabil).

 

De asemenea, în această perioadă, au fost primite 716 apeluri telefonice, au existat 5 sesizări din oficiu, au fost efectuate 6 anchete proprii și au fost emise recomandări către primarul comunei Răscăieți, județul Dâmbovița, primarul comunei Petrești, județul Dâmbovița, directorul general al D.G.A.S.P.C. Dâmbovița, directorul general al D.G.A.S.P.C. Buzău, managerul Spitalului Județean de Urgență Buzău și către ministrul Sănătății. Recomandările au fost emise de Avocatul Poporului ca urmare a constatărilor rezultate din sesizările din oficiu sau anchetele proprii realizate de Biroul teritorial Ploiești cu privire la încălcarea unor drepturi fundamentale și au vizat adoptarea de către autoritățile competente a măsurilor necesare pentru respectarea acestor drepturi.

 

În toate cazurile recomandările au fost însușite de autoritățile respective. În anul 2013 s-a înregistrat o creștere a numărului de apeluri telefonice primite din partea cetățenilor (de la 620 în anul anterior, la 716 în 2013), al sesizărilor din oficiu și al anchetelor, iar restul activității s-a menținut la aceleași cote ca și în anul anterior.

 

Potrivit Legii nr. 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în competența Biroului teritorial Ploiești sunt cuprinse județele Prahova, Buzău și Dâmbovița, iar activitatea se desfășoară de regulă la sediul biroului. Experții Biroului Teritorial Ploiești s-au deplasat însă lunar în județele Buzău și Dâmbovița pentru acordarea de audiențe și pentru a primi petiții.

 

Soluționarea dosarelor de pensie, în topul nemulțumirilor

Situația statistică privind activitatea pe județele arondate Biroului teritorial Ploiești se prezintă astfel:

● în Dâmbovița audiențe 227, apeluri telefonice – 138, petiții – 77, dosare soluționate – 39, sesizări din oficiu – 2 și anchete – 3;

● în Prahova: audiențe 1763, apeluri telefonice – 404, petiții – 298, dosare soluționate – 174, sesizări din oficiu – 2 și anchete – 2;

● în Buzău: audiențe 337, apeluri telefonice – 164, petiții – 89, dosare soluționate – 66, sesizări din oficiu – 1 și anchete – 1.

 

Majoritatea petenților au reclamat faptul că autoritățile administrației publice fie au refuzat să le soluționeze cererile, fie au transmis acestora răspunsuri formale sau incomplete care nu rezolvau cele solicitate. Refuzul soluționării unor cereri sau întârzierea comunicării răspunsului a creat cetățenilor dificultăți în valorificarea în termenul legal a altor drepturi.

 

Cele mai multe petiții și audiențe au avut ca obiect dreptul la un nivel de trai decent și au vizat nevalorificarea tuturor documentelor depuse la dosarul de pensie, nesoluționarea în termenul legal a contestațiilor depuse împotriva deciziilor de recalculare a pensiei, lipsa locuințelor sociale ori incapacitatea autorităților de a găsi soluții optime pentru acordarea unor drepturi sociale în raport de realitățile cu care se confruntă anumite categorii de cetățeni.

 

Au fost sesizate de asemenea cazuri privind nerespectarea dreptului de proprietate (persoane care, deși sunt în posesia unor hotărâri judecătore ști definitive, nu au fost puse în posesie), privind neacordarea drepturilor ce se cuvin persoanelor cu handicap sau însoțitorilor acestora, nerespectarea dreptului la informație, a dreptului la sănătate, a dreptului la învățătură sau abuzuri privind dreptul la muncă și protecția socială a muncii.

 

În anul 2014 vor continua deplasările lunare în județele Buzău și Dâmbovița, experții Biroului teritorial Ploiești venind în întâmpinarea persoanelor din aceste județe și facilitând astfel accesul acestora la sprijinul oferit de instituția Avocatul Poporului. Cu privire la aceste deplasări vor fi transmise în timp util anunțuri prin intermediul presei și al autorităților locale și județene.

 

Reamintim cetățenilor că Biroul Teritorial Ploiești al instituției Avocatul Poporului are sediul în municipiul Ploiești, B-dul Republicii nr. 2-4, intrarea H, etaj I, camera 155; tel./fax – 0244-593.227, program de audiențe: luni-joi - orele 09,00- 16,00, vineri – orele 09,00- 14,00, iar petițiile pot fi trimise prin poștă, prin e-mail la adresa [email protected] sau prin fax.

 

De asemenea, vă invităm să accesați site-ul instituției Avocatul Poporului la adresa www.avpoporului.ro, care conține informații detalitate cu privire la activitatea instituției.

Ioana Enache, expert coordonator Biroul Teritorial Ploiești al instituției Avocatul Popor

 

 

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Situație sumbră la parcul auto al Ambulanței
Polițiștii au împânzit drumurile publice
Cercetat de polițiști pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere
Jandarmii, în acțiune de prevenire pentru siguranța elevilor
Atelier antidrog pentru asistenții sociali
Direcția Silvică Dâmbovița Gestionează 45% din suprafața forestieră a județului
Tânăr cercetat pentru inducerea în eroare a polițiștilor
Schimbări pentru Complexul de Vânătoare de la Bolovani
228 de locuri de muncă vacante în Spațiul Economic European
Percheziții într-un dosar de trafic de persoane


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)

GEORGE COANDĂ


2024. 13 aprilie. O zi care ar putea rămâne o dată fatidică în istoria niciodată liniștită a umanității. Iranul ayatollahilort fundamentaliști a atacat cu o ploaie de drone și de rachete Israelul. A fost, se poate spune fără nicio urmă de glumă, un atac dinainte anunțat. De multă vreme, Teheranul, însă, nu a avut la îndemână un „casus belli”, fie și jucat la... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale