Teme principale

Prima pagină (PDF)

Newsletter

Abonează-te pentru a primi buletinul de știri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro06.08.2018 00:15

În județul Dâmbovița,


A A

APIA verifică peste 2700 de ferme

APIA verifică peste 2700 de ferme

*„Fermierii din eșantionul de control vor fi vizitați de reprezentați ai mai multor instituții. De exemplu vor fi specialiști și de la DSV, și de la Agenția Națională Fitosanitară”, a declarat purtătorul de cuvânt al APIA Dâmbovița, Oana Năstase

Violeta Stanciu


 

De la 1 iulie a.c., angajații APIA Dâmbovița au demarat controlul în teren, la fermierii care au depus cererea unică pe anul 2018. Această activitate se va desfășura până la data de 1 octombrie 2018, pentru că după 16 octombrie urmează să se facă plata avansului.

Specialiștii APIA Dâmbovița verifică, la fața locului, dacă realitatea din teren este conformă cu ceea ce au declarat fermierii în cererile de plată. Potrivit purtătorului de cuvânt al APIA Dâmbovița, Oana Năstase, pe controlul clasic sunt prinse 369 de ferme, iar 2427 de ferme vor face obiectul controlului prin teledetecție.

„Activitatea care ne ocupă foarte mult timp acum este controlul pe teren. A început controlul pe teren pentru fermierii care au depus cerere unică anul acesta. Controlul clasic înseamnă vizita la fața locului, măsurare pe fiecare parcelă, se verifică dacă realitatea este conform declarației fermierului... Deci nu verificăm altceva decât dacă realitatea din teren este conformă cu ceea ce a declarat fermierul în cererea de plată. Avem 369 de ferme pe control clasic, 50 dintre acestea au și scop control zoo în sensul că vor fi verificate și exploatațiile zootehnice, iar 2427 de ferme vor fi verificate prin teledetecție. Fermierii nu trebuie să fie derutați, pentru că cei din eșantionul de control vor fi vizitați de reprezentați ai mai multor instituții. De exemplu vor fi specialiști și de la DSV, și de la Agenția Națională Fitosanitară pe scop control. S-au mai delegat niște activități acestor instituții, în funcție de specificul lor,  pentru că mi se pare corect să fie verificată conformitatea folosirii substanțelor, pe care le-au utilizat pentru producția respectivă, de un specialist fitosanitar, decât de un reprezentant de la APIA care nu e pe specialitatea respectivă... Sunt condiții specifice pe care fiecare fermier trebuie să le îndeplinească. Am întâlnit cazuri când oamenii au spus  - păi, ne-au controlat de la APIA, de ce mai vin și alții? - . Deci, oamenii trebuie să știe că sunt împărțite activitățile în cadrul aceluiași control”, a declarat purtătorul de cuvânt al APIA Dâmbovița, Oana Năstase.

Prezența fermierului în timpul controlului nu este obligatorie

„Nu este obligatoriu ca fermierul să participe la acțiunea de control decât în anumite cazuri... Acolo unde inspectorii de control merg în teren și au suficiente elemente să verifice ce a declarat omul în cererea de plată, cu ce se regăsește în teren, și nu sunt dubii.. nu e necesară prezența fermierului, iar procedura noastră de control permite acest lucru.  În cazul în care sunt neclarități mari, fermierul este chemat. Este obligatoriu ca fermierul să fie la fața locului în cazul celor care au accesat agromediu, măsuri de dezvoltare rurală, și au niște norme de ecocondiționalitate de respectat. În acest caz este obligatorie prezența fermierului pentru că trebuie să prezinte și alte evidențe (caietul de agromediu cu toate lucrările efectuate, registrul de fertilizări)”, a mai declarat Oana Năstase, purtătorul de cuvânt al APIA Dâmbovița.

Potrivit acesteia, peste 24.400 de fermieri dâmbovițeni au depus cererea unică pe suprafață la APIA Dâmbovița.Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

În Dâmbovița, culturile de rapiță câștigă teren
56 de fermieri, în vizorul specialiștilor fitosanitari
Sindicatele din Apărare renunță la procesul cu Ministerul Economiei
Turiștii români, baza turismului dâmbovițean
Producție prea mare și prețuri prea mici la fructe
Fermierii dâmbovițeni, sub amenințarea pestei porcine
Analiza de risc la securitate fizică, obligatorie
"Înființare centru social pentru persoane vârstnice prin reabilitare clădire P+2, nr.18, str. Rândunelelor, Pucioasa, județ Dâmbovița"
Piața din Moreni, în pragul falimentului
Scădere dramatică a producției de miere


Editorial

Români uitați în propria lor vatră

George Coandă


Am fost, pentru a-mi trata inima într-o stațiune cardioclimaterică, câteva săptămâni în așa-zisa „secuime” sau „maghiarime”, cum cu o tembelă pornire neprofesionistă și o crasă necunoaștere a istoriei se titrează pe burtierele ori pe crawlurile tuturor televiziunilor românești.

De ani buni... [citește tot...]Follow artpress_tgv on Twitter


Poșta redacției: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in secțiunea dedicată postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale