Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



13.10.2017 00:19

Editorial


A A

Apărarea României, încă o iluzie

Apărarea României, încă o iluzie

GEORGE COANDĂ


În aceste zile, la București s-au desfășurat lucrările Adunării Parlamentare a NATO. Și trebuie spus că nu întâmplător au avut loc în capitala României căci, din dezbateri, a reieșit o profundă îngrijorare față de amplele acțiuni militare ale Rusiei, care concentrează trupe și armamente de ultimă generație la granițele sale vestice, mai ales în zona Mării Negre.

În bazinul acestei mări a deplasat în porturile sale din Crimeea o puternică flotă de submarine, în aceeași peninsulă, un adevărat „port avion” care și-a pus cap-compas sud-estul UE/NATO, existând în prezent numeroase baterii de rachete, unele înzestrate cu focoase nucleare, gata a fi lansate în orice clipă pe care o va considera propice victoriei noul țar Vladimir Putin. Cred că, de fapt, forțează venirea acestei clipe, deocamdată prin evidente șantaje militare, dar și din rațiuni electorale, apropiindu-se prezidențialele rusești, iar Vladimir Putin aflat într-o neplăcută descreștere de încredere are o irepresibilă nevoie de refacere a imaginii. Pe străzi, chiar în marele oraș natal, Sankt-Petersburg, mii de oameni clamează – iar de ziua lui, 7 octombrie au clamat vehement – „Rossia, niet Putina” („Rusia, fără Putin”). Însă, dincolo de acest fapt care-l neliniștește, liderul suprem de la Kremlin își dorește, în consens cu establishment- ul rusesc, o Federație Rusă care – așa cum am mai remarcat – să refacă imperiul sovietic, știind că, altminteri, federația, erodată de unele mișcări secesioniste, s-ar putea dezagrega.

Ca atare, amenințările la adresa UE/NATO – iar ofensiva furibundă lansată pe rețelele social media în spațiul european, și se vede bine asta pe cele din România – și chiar declanșarea unei aventuri militare, ar putea, în viziunea malefică a lui Vladimir Putin și a establishment-ului rusesc, să consolideze stabilitatea și unitatea federației cu picioare de lut. De fapt, n-ar fi o noutate, ci o continuitate seculară a politicii externe țaristo- sovietice, de la Petru cel Mare încoace. Și tocmai această posibilă aventură imperial militaristă îngrijorează NATO, indiferent de „admirația” pentru Vladimir Putin și politica sa din lăuntrul federației pe care o manifestă cercurile conservatoare din Statele Unite, Regatul Unit, Germania sau din Peninsula Scandinavă. A nu se uita simpatia Occidentului pentru stalinista URSS, după care, în urma înfrângerii Germaniei naziste s-a văzut cu katiușele îndreptate spre propriul piept în anii „Războiului rece” când, în spatele „Cortinei de fier”, a stat o jumătate de secol cu sufletul la gură. Aflată în prima linie a probabilului aventurism militarist rusesc, ce va face România? Se află pe o muchie de cuțit. Iar actuala Adunare Parlamentară a NATO de la București nu i-a oferit decât un paliativ. Dar Armata Română, chiar dacă va folosi 2% din PIB pentru dotarea sa cu tehnică de luptă, tot nu va fi capabilă să dea o replică, salvatoare pentru România, în eventualitatea unui atac rusesc. Cine este de vină? NATO, în niciun caz. Vinovată este iresponsabila „clasă politică” a acestui neam românesc disperat.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (I)
Carambol european
Incertitudini mioritice
Ok, suntem în Schengen...
România, țintă de „linia întâi” pentru țarul Putin (II)


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale