Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



30.01.2015 00:19

Date istorice inedite despre comuna Potlogi


A A

Ansamblul Brâncovenesc, bijuterie istorică și arhitectonică

Ansamblul Brâncovenesc, bijuterie istorică și arhitectonică
După cinci ani de probleme, lucrările de restaurare a Palatului Brâncovenesc și a anexelor au șanse mari să fie finalizate pe 15 august, de ziua comunei

P.D.


Numele localității Potlogi derivă de la „potlog”, cuvânt care înseamnă o bucată din piele cu care se peticește încălțămintea, potlogarul însemnând cizmarul cârpaci. Numele său apare la 10 august 1636, într-un document prin care domnitorul Matei Basarab întărește Mănăstirii Potoc (Butoiu) mai multe sate, printre care și Potlogi. Aceasta este prima atestare a satului Potlogi, a cărui vechime este indicată și în hrisovul datat 5 februarie 1580, ceea ce înseamnă că o parte din moșia Potlogi era în stăpânirea mănăstirii Butoiu, iar alta – în stăpânirea moșnenilor (țărani liberi), care au vândut-o lui Dragomir, mare vornic.

O altă parte din moșia Potlogi, a lui Dima mare postelnic, a soției sale Dragnea și a fetelor acestora, Voica și Stanca, a fost donată la 5 octombrie 1619 mănăstirii Brâncoveni, întărită prin Hrisovul domnesc din 28 mai 1624. La sfârșitul secolului al XVII-lea moșia a fost cumpărată de viitorul domnitor Constantin Brâncoveanu, fiind unul dintre locurile de odihnă ale voievodului chiar înainte de ridicarea Curții Domnești. Revenind în prezent, peste sute de ani, Ansamblul Brâncovenesc este bijuteria istorică și arhitectonică a comunei. Biserica Brâncovenească, ctitorie a domnitorului, a fost resfințită anul trecut, pe 9 iunie, după ce a fost restaurată.

După mari poticneli, vin vești bune și dinspre proiectul de restaurare a Palatului Brâncovenesc. După cinci ani de probleme, lucrările sunt pe drumul cel bun, iar speranța este ca lucrările să fie încheiate anul acesta, pe 15 august, de ziua comunei.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Biblioteca Județeană „I.H Rădulescu” Dâmbovița, acreditată ERASMUS
Descoperiri inedite despre personalități istorice
Ecouri după concertul "Romanțele Dorului"
Romanțele dorului au cucerit Sala Radio
Succes pentru programele ERASMUS în Dâmbovița
Sprijin pentru Căminul de bătrâni de la Pătroaia
Elevii cu performanțe deosebite scapă de Evaluarea Națională
Liceele cu zero la Bac merg spre învățământul profesional
28 de unități de învățământ beneficiază de programul "Masă Sănătoasă"
Duminica Înfricoșătoarei Judecăți


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Să nu ne uităm istoria

Când îți uiți istoria, ca popor, efectul este unul singur și tragic: ești exclus din istorie. Când, de bunăvoie, sau la ordinul venit de la un factor de putere dictatorial de peste fruntarii - de pildă de la tiranii inventatori ai globalizării neo-marxiste – îți uiți trecutul, mai ales lecțiile sale existențiale, este bine știut/și de știut că nu ai posibilitatea să-ți prevezi și, astfel, să-ți construiești viitorul.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale